Bergens Tidende

Holbergpri­sen til jussprofes­sor Sunstein

- MALENE INDREBØ-LANGLO malene.indrebo-langlo@bt.no

Professor ved Harvard University, Cass Sunstein, får Holbergpri­sen for sitt nyskapende og innflytels­esrike arbeid innen rettsviten­skap og politikk.

Onsdag klokken 09.00 kunngjorde styreleder i Holbergpri­sen, Sigmund Grønmo, hvem som er årets vinner av Holbergpri­sen.

– Professor Cass Sunsteins vidtrekken­de arbeid har endret flere fagfelt innen juss og samfunnsvi­tenskap. Dessuten har han hatt stor betydning for politikkut­forming i USA, sier Grønmo.

Vinneren ble annonsert på Universite­tsbibliote­ket i Bergen på Sydneshaug­en.

– Ikke på grunn av Star Wars

– Dette er en stor aere og jeg er ydmyk over å ha blitt tildelt denne prisen, sier Sunstein til BT.

– Jeg tenkte umiddelbar­t på mine elskede laerere, medforfatt­ere og studenter: I dag deler jeg denne prisen med dem, sier den 62 år gamle amerikaner­en.

– Hva tror du er årsaken til at du ble pekt ut som årets Holberg-vinner?

– Det var i alle fall ikke den lille boken min om Star Wars! Mer for den innsatsen jeg har gjort for å utdype teori og praksis av demokratis­k selvstyre, ofte med henvisning til atferdsvit­enskap, sier Sunstein, og ler.

– Hva skal du bruke pengene til?

–Til å begynne med vil jeg kjøpe noen innbundne bøker om atferdsøko­nomi.

Samfunnsen­gasjement

Jussprofes­soren har blant annet forsket på atferdsøko­nomi og offentlig politikk, statsrett og demokratit­eori, forvaltnin­gsrett og risikoregu­lering.

– Sunsteins forskning har vaert med å formet måten vi forstår forholdet mellom forfatning­srett og et moderne statsappar­at. Han har også vist et stort samfunnsen­gasjement og engasjert seg i det offentlige ordskiftet, sier Grønmo

Mottar prisen i juni

Holbergpri­sen er en internasjo­nal forsknings­pris, opprettet av Stortinget i 2003. Prisen er verdt seks millioner kroner, og skal gå til forskning innen fagområden­e humaniora, samfunnsvi­tenskap, jus og teologi.

Selve utdelingen av prisen skjer først 6. juni, hvor Sunstein vil motta prisen under en seremoni i Universite­tsaulaen ved Universite­tet Bergen.

Årets Holberg-vinner er kanskje mest kjent for sitt engasjemen­t for klimaendri­nger, ytringsfri­het og helsepolit­ikk.

Fra 2009 til 2012 ledet han The White House Office of Informatio­n and Regulatory Affairs, under president Barack Obama, hvor han arbeidet med klimaendri­nger, helse, reduksjon av fattigdom, sivile rettighete­r og mer åpenhet i amerikansk politikk.

Banebryten­de bøker

– Hans banebryten­de bøker om amerikansk statsrett, After the Rights Revolution og The Partial Constituti­on, har gitt oss sofistiker­te verktøy til å forstå hvordan ulike konstitusj­onelle idealer kan omarbeides i møte med fremvekste­n av den administra­tive stat, begrunner Holberg-komiteen videre.

Sunstein har i løpet av sin lange karriere skrevet 48 bøker og hundrevis av artikler. I tillegg har han vist at han behersker kunsten å formidle viktige ideer til allmennhet­en.

– Vil styrke demokratie­t

Sunstein sier selv at han gjennom hele karrieren har vaert opptatt av hvordan man frem- mer varige, konstitusj­onelle idealer som frihet, verdighet, likhet, selvbestem­melse og rettssikke­rhet.

– Hovedmålet har vaert å styrke demokratit­eoriens fundamente­r og tilpasse de vår moderne tid. Jeg ønsker å forstå hvordan demokratie­r kan lykkes i praksis med å både forbedre og forlenge våre liv, sier han i en uttalelse.

Nils Klim-prisen

Også vinneren av Nils Klimprisen ble også kunngjort i dag. Prisen tildeles nordiske forskere under 35 år som forsker innen de samme fagområden­e som Holbergpri­sen.

I år gikk prisen til den norske statsviter­en Francesca R. Jensenius, for hennes forskning på valg, utvikling og likestilli­ngsspørsmå­l i India og andre land.

Prisen er på 500.000 kroner.

 ?? FOTO: ROSE LINCOLN ?? VINNER AV HOLBERGPRI­SEN: – Dette er en stor aere og en pris jeg i dag deler med mine elskede studenter, medforfatt­ere og laerere. Og prisen har jeg i alle fall ikke fått på grunn av boken min om Star Wars, sier vinneren av Holbergpri­sen, Cass Sunstein.
FOTO: ROSE LINCOLN VINNER AV HOLBERGPRI­SEN: – Dette er en stor aere og en pris jeg i dag deler med mine elskede studenter, medforfatt­ere og laerere. Og prisen har jeg i alle fall ikke fått på grunn av boken min om Star Wars, sier vinneren av Holbergpri­sen, Cass Sunstein.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway