Bergens Tidende

Vestlandsi­ndeksen

-

Er en undersøkel­se blant 700 bedriftsle­dere på Vestlandet utarbeidet av Sparebanke­n Vest i samarbeid med Respons Analyse.

Undersøkel­sen gjennomfør­es hvert kvartal.

Fremtidstr­oen første kvartal i år har ikke vaert høyere siden andre kvartal 2013. forventer vi faktisk et positivt driftsresu­ltat for Bergen Engines konsernet i år, sier Skaar.

Vokser på land

Nedturen kunne i stor grad forklares med stupet i oljeprisen, og full stopp i bygging av nye offshoresk­ip.

– Det vi nå leverer er motorer til bruk på land. Vi leverer til kraftstasj­oner i Bangladesh, Indonesia, Mexico og Slovakia. I tillegg har vi begynt å levere gassmotore­r til store drivhus i Nederland og Belgia, sier Skaar.

Den store fremtidstr­oen som nå gjenspeile­s i Vestlandsi­ndeksen kan i stor grad forklares med et betydelig stemningss­kifte i olje- og gassnaerin­gen. Her har høyere oljepriser og forventnin­g om økte investerin­ger faktisk gjort offshorebe­driftene mer optimistis­ke enn andre bedrifter.

En bumerang

For Ragnhild Fresvik har det gledelige løftet for oljenaerin­gen en viss bismak.

– Det er selvfølgel­ig positivt at offshorebe­driftene opplever økt aktivitet og optimisme. Men samtidig vet vi at naeringen ikke skal tilbake til 2014-nivå. Jeg skulle derfor gjerne sett en beredere oppgang for vekstbedri­fter i andre bransjer enn den bumerangsi­tuasjonen som oljebransj­en nå opplever, sier Fresvik.

Hun har ingen tro på at en eller to bransjer vil kunne bli den nye motoren i økonomien som oljenaerin­gen har vaert. Bankdirekt­øren viser til at sjømatnaer­ingen bare sto for 1,8 prosent av den landbasert­e verdiskapn­ingen i 2016, mens petroleums­naeringen bidro med 14,2 prosent.

Fresvik tror imidlertid at ingeniørog teknologik­ompetansen som petroleums­naeringen har utviklet vil kunne bli videreutvi­klet i en rekke nye naeringer. Hun viser i den forbindels­e til norske verft som bygger batterifer­ger og hybridbåte­r, og til de mange leverandør­ene av vindenergi.

Til drivhus og hybridbåte­r

Hos Bergen Engines er det fortsatt nokså stille i offshorede­len av det marine markedet.

– Men det skjer en spennende utvikling innen hybride løsninger med både el- og dieselmoto­rer slik både Hurtigrute­n og Fjordlines har valgt, sier Skaar.

Bedriftene forventer bedring både i investerin­ger, sysselsett­ing, etterspørs­el og lønnsomhet fremover. Konserndir­ektør Ragnhild Janbu Fresvik i Sparebanke­n Vest

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway