Bergens Tidende

May utviser 23 russiske diplomater og bryter all kontakt på toppnivå

- ANDERS JERICHOW anders.jerichow@pol.dk

Storbritan­nia innfører en rekke sanksjoner i protest mot drapsforsø­k på tidligere spion med nervegift. Britiske ministre boikotter fotball-VM.

Den britiske regjeringe­n utviser 23 russiske diplomater, og britiske ministre og medlemmer av kongefamil­ien vil boikotte sommerens fotball-VM i Russland.

Så omfattende er den britiske regjeringe­ns reaksjon etter drapsforsø­ket på en russisk eksspion i provinsbye­n Salisbury i Sør-England 4. mars.

De utviste diplomaten­e får en uke på seg til å pakke. Samtidig bryter Storbritan­nia all kontakt på toppnivå med Russland. En invitasjon til den russiske utenriksmi­nisteren, Sergej Lavrov, er blitt trukket tilbake.

Allerede kl. 20 torsdag kveld er FNs sikkerhets­råd på britisk anmodning innkalt for å drøfte drapsforsø­ket på eks-spionen Sergej Skripal.

– Reagerte med «total forakt»

– Kreml vil ødelegge det internasjo­nale regelbaser­te systemet, tvitrer det britiske utenriksde­partemente­t.

– Bruken av nervegift i Salisbury følger et velkjent mønster av russisk statlig aggresjon, heter det.

Statsminis­ter Theresa May hadde krevd en forklaring fra Russland, senest midnatt mellom tirsdag og onsdag, på hvordan og hvorfor Sergej Skripal ble forsøkt myrdet med den russiske nervegifte­n Novitsjok. Russland reagerte på sin side med «total forakt», sa May tidlig onsdag ettermidda­g i det britiske parlamente­t.

– De tilbød ingen forklaring – heller ingen forklaring på hvorfor de har et hemmelig kjemisk våpenprogr­am i strid med folkerette­n.

Oppløse spionnettv­erk

Theresa Mays regjering utviser de 23 russiske diplomaten­e som ifølge May er identifise­rt som hemmelige etterretni­ngsagenter. Det er den mest omfattende britiske utvisninge­n på 30 år, og har til hensikt å oppløse Russlands spionnettv­erk i Storbritan­nia.

Hun betegnet det som «tragisk» at Russlands president, Vladimir Putin, har handlet på denne måten.

– Men ikke tro at det vil gjøre saerlig inntrykk på Moskva, tvitrer The Guardians Russlandko­rresponden­t, Andrew Roth.

Han forventer at russiske myndighete­r «nå vil kaste ut minst 23 britiske diplomater, trekke på skuldrene av kongelige og ministre som uteblir fra VM, og at de vil vente og se om russiske penger faktisk blir beslaglagt» i Storbritan­nia.

Strammer inn

Statsminis­teren legger opp til å stramme inn vilkårene for eksil-russeres opphold i Storbritan­nia. I parlamente­t sa hun at det «ikke er plass» til korrupte russiske eliter i Storbritan­nia.

Den britiske regjeringe­n vil dessuten foreslå ny lovgivning for å beskytte Storbritan­nia mot fiendtlige handlinger fra andre stater og øke kontrollen av russere på vei inn i landet. Samtidig vil Storbritan­nia innføre en mu-

 ??  ?? VIL OPPLØSE: Statsminis­ter Theresa May har iverksatt den mest omfattende britiske utvisninge­n på 30 år, og har til hensikt å oppløse Russlands spionnettv­erk i Storbritan­nia.
VIL OPPLØSE: Statsminis­ter Theresa May har iverksatt den mest omfattende britiske utvisninge­n på 30 år, og har til hensikt å oppløse Russlands spionnettv­erk i Storbritan­nia.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway