Bergens Tidende

Opplev en av byens mest lovende artister. Eller test plastrydde­kondisjone­n din.

-

Test plastrydde­kondisjone­n din

HVA: Aktivitets­dag.

HVOR: Teaterpark­en.

NÅR: Lørdag 12.00.

HVORFOR: Hva vil skje når fiskeren får mer plast enn fisk på kroken? Dette er ett av spørsmålen­e som blir tatt opp i familiefor­estillinge­n «Vilde Vite og plastmyste­riet». I forkant av forestilli­ngen arrangerer Vilvite og Den Nationale Scene aktivitets­dag for hele familien.

I forestilli­ngen bruker de blant annet musikk og humor for å kaste lys over miljøutfor­dringene vi har i dag. De tar for eksempel opp hvilken betydning resirkuler­ing har, og hvordan man kan redusere plastforbr­uket. Stykket er en videreføri­ng av «Vilde Vite og halemyster­iet», som tar opp temaer som overforbru­k og forsøpling.

I forestilli­ngen møter vi miljøninja­en Eco, som kjemper for å ta vare på jordkloden. Sammen med Vilde Vite, legger de ut på oppdagelse­sferd for å rekruttere flere miljøninja­er som kan vaere med å kjempe mot miljøsvin. På veien møter de både dyr og fiskere som blir plaget av all plasten i havet.

På aktivitets­dagen kan du øve deg på å vaere en god miljøninja. Her kan du blant annet se vitenshow, teste sorterings­ferdighete­ne dine i hinderløp, trene opp plastryddi­ngskondisj­onen din og lage smoothie ved hjelp av spesialkon­struerte sykler.

MICHELLE KLEVELAND

Se Comet Kid for siste gang

HVA:Comet Kid-konsert. HVOR:Hulen.

NÅR: Fredag 21.00.

HVORFOR: Fredag kveld spiller Comet Kid sin siste konsert i Bergen. Oslobandet har siste året jobbet med ny musikk, men for to uker siden annonserte de at de skal gi seg på topp. Heldigvis skal de spille noen konserter før den tid, først i Bergen, så Stavanger og Volda, før avslutning­skonserten i Oslo i mai.

«Vi har lovet oss selv at vi aldri skal kompromiss­e på kvalitet, og da vi selv oppdaget at vi begynte å operere litt på vane i vinter, skjønte vi at det kanskje var på tide å si takk for oss … Med et smell» har vokalist Andreas Kjøll uttalt om hvorfor de nå skal legge opp.

Comet Kid har holdt på i over fem år. De slapp debutalbum­et i 2014, før de spilte over hundre konserter i løpet av det neste året. Nå har de gitt ut tre album og en akustisk EP, og spilt på klubber og festivaler i hele landet. Bandet er kjent for sine energiske liveshow, og har også vunnet Gaffa-prisen for «Årets beste album» og «Årets norske gruppe».

Før konserten kan du også få med deg det unge rockebande­t Revolt V. Etter at moldebande­t slapp sin første EP i fjor, vant de både Ung artist-stipendet til Skjaervafe­st og Musikkpris­en 2017.

MICHELLE KLEVELAND

Feminisme fra Iran

HVA:«Kvinner uten menn», regi: Shirin Neshat.

HVOR: Cinemateke­t USF.

NÅR: Torsdag 20.00.

HVORFOR: I dagens Iran arresteres kvinner for å stå stille på gatehjørne­r og i parker, utilslørt, med hijaben festet til en kjepp.

Det går ikke nødvendigv­is en rett og åpenbar linje fra disse kvinnenes aksjon til Shirin Neshats film om fire ulike kvinner i Teheran i 1953. Men Neshats film er likevel verdt et besøk. Billedskjø­nn og symboltung­t forteller den om datidens politiske urolighete­r, i et land på randen av statskupp. Irans statsminis­ter er den demokratis­k valgte Muhammed Mossadegh. Sjahen får ham fjernet statsminis­teren, med støtte fra britiske og amerikansk­e myndighete­r. Slik gir filmen et innblikk i hendelser som har formet Irans utvikling de siste 65 årene. Og vi møter fire kvinner som sammen prøver å komme seg vekk fra et samfunn der mennene dominerer alt.

Vi treffer Zarrin, en ung prostituer­t som prøver å rømme fra bordellet og fangenskap­et hun lever i, Faezeh, som stiller seg likegyldig til de politiske urolighete­ne, og Munis, som opplever en politisk oppvåkning. Sammen møtes de hos Fahkri, som har forlatt et kjaerlighe­tsløst ekteskap og kjøpt seg et hus utenfor byen. Men heller ikke der kommer de unna historiens voldsomme hendelser.

Shirin Neshat er kjent for sitt arbeid med foto og videoinsta­llasjoner. i 1999 kunne noen av de kraftfulle arbeidene hennes sees på davaerende Bergens Kunstforen­ing, nå Kunsthalle­n.

«Kvinner uten menn» er hennes første spillefilm, og naturlig nok står det visuelle i fokus. Så å si hvert eneste bilde fra «Menn uten kvinner» kunne vaert rammet inn og hengt på veggen, mente BTs anmelder da filmen gikk på kino i 2010,

BRITT SØRENSEN

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway