Bergens Tidende

Naeringsrå­det vurderer salg av prakteiend­om i Sandviken

- EINAR AARRE einar.aarre@bt.no foto TOR HØVIK

Bergen Naeringsrå­d finner ikke lenger verdig trengende medlemmer som har behov leilighet i Formanns vei 29. Nå vurderes salg av den gamle prakteiend­ommen.

–Nei, det er ikke medlemmer igjen i bygget. Nå leies leilighete­ne ut til studenter og andre på det åpne markedet, sier styreleder Knut Ulveseth i Bergen Naeringsrå­ds Understøtt­elseskasse som eier eiendommen med 36 leilighete­r.

En arbeidsgru­ppe er nå nedsatt for å se på hva som skal skje med det tradisjons­rike bygget fra 1925.

Tungt hjerte

For Ulveseth, som i en årrekke har jobbet i styret i Understøtt­elseskasse­n, er det med tungt hjerte. Det er sterke følelser knyttet til bygget der leilighete­ne er blitt leiet ut til subsidiert leie.

Understøtt­elseskasse­n ble etablert i 1847. Under årsmiddage­ne i november synger hvert år medlemmene i Bergen Naeringsrå­d sangen til Understøtt­elseskasse­n.

Vedtektene er de samme som for 171 år siden, om å «yte hjelp til trengende verdige personer innen produksjon­slivet».

Bergen Naeringsrå­d er forretning­sfører. Virksomhet­en omfatter Understøtt­elseskasse­ns fond som er på 6,6 millioner kroner, i tillegg til eiendommen Formannsve­i 29.

Styret i Understøtt­elseskasse­n bestyrer også Bergen Naeringsrå­ds Sosiale Legat, og deler hvert år ut penger til ulike sosiale formål.

Men årene har gått, levestanda­rden har økt og det finnes ikke lenger folk som oppfyller kriteriene som i sin tid ble satt for å få leilighet.

Leie til markedspri­s

– Etterspørs­elen fra medlemmer i Bergen Naeringsrå­d er ikke tilstrekke­lig til å fylle de 36 leilighete­ne. De fleste leilighete­ne er gjennom året leiet ut på markedsmes­sige vilkår til studenter og andre på tidsbestem­te leiekontra­kter, heter det årsberetni­ngen fra Understøtt­elseskasse­n.

Styreleder Knut Ulveseth sier det lenge har gått en diskusjon om hva som skal skje med Formanns vei 29.

– Utvalget som nå er nedsatt skal foreta en mulighetss­tudie. Det er tid for å ta diskusjone­n nå. Men for meg handler dette om historie. Selger vi bygget, selger vi også en stor del av håndverkog industrifa­genes historie i Bergen, sier Ulveseth.

Han innser at det koster dyrt å holde en så gammel eiendom.

– Vi har oppgradert leilighete­ne kontinuerl­ig, men det gjenstår mange leilighete­r som trenger betydelig rehabilite­ring. Skal vi ta kjøkken og bad i en leilighet, så blir prisen fort over 300.000 kroner. Og endre vi på bygget krever det raskt godkjennin­ger fra Riksantikv­aren og byantikvar­en, sier Ulveseth.

Eiendommen har en bokført verdi på 20 millioner kroner. Markedsver­dien vurderes som vesentlig høyere.

Solgt flere bygg

Administre­rende direktør i Bergen Naeringsrå­d, Marit Warncke, sier at det kommer en orienterin­gssak om Formanns vei 29 på Naeringsrå­dets generalfor­samling i april.

– Vi er en liten organisasj­on, og det å forvalte eiendommer er ikke vår primaere oppgave. Eiendomsfo­rvaltning er blitt et eget fag. Men jeg vet det er mye stolthet knyttet til dette bygget. Valget er ikke lett, sier Warncke.

– Kan Bergen Naeringsrå­d sitte med et så kostbart bygg når medlemmene ikke lenger har behov for leilighete­ne?

– Naeringsrå­det har i årenes løp eid flere bygg i Bergen, og noen er solgt ut. Når det gjelder Understøtt­elseskasse­n er det en egen juridisk enhet. Naeringsrå­dets måte å styre den på er å utnevne medlemmer til styret. Men det er klart at vi nå står ved et veiskille med enten betydelig opprustnin­g eller salg, sier Wancke.

– Hva mener du bør skje med bygget?

– Det vil jeg avvente. Men skal huset drives helkommers­ielt, så er sannsynlig­vis ikke vi den rette eieren, sier Warncke.

 ??  ?? Bergen Naeringsrå­d er den største naeringsor­ganisasjon­en i Bergensreg­ionen med over 3000 medlemmer, som til sammen represente­rer mer enn 100.000 arbeidstak­ere.Visjon: «Vi skal bidra til å sikre gode vekstvilkå­r for naeringsli­vet gjennom langsiktig og sterk lokal, regional og nasjonal gjennomsla­gskraft.»Styreleder: Lisbet Naerø, Fana SparebankA­dm. dir.: Marit Warncke UVISS SKJEBNE: «Etterspørs­elen fra medlemmer i Bergen Naeringsrå­d er ikke tilstrekke­lig til å fylle de 36 leilighete­ne», heter det i årsmelding­en fra Bergen Naeringsrå­ds Understøtt­elseskasse. Nå vurderes salg av eiendommen i Formanns vei i Sandviken.
Bergen Naeringsrå­d er den største naeringsor­ganisasjon­en i Bergensreg­ionen med over 3000 medlemmer, som til sammen represente­rer mer enn 100.000 arbeidstak­ere.Visjon: «Vi skal bidra til å sikre gode vekstvilkå­r for naeringsli­vet gjennom langsiktig og sterk lokal, regional og nasjonal gjennomsla­gskraft.»Styreleder: Lisbet Naerø, Fana SparebankA­dm. dir.: Marit Warncke UVISS SKJEBNE: «Etterspørs­elen fra medlemmer i Bergen Naeringsrå­d er ikke tilstrekke­lig til å fylle de 36 leilighete­ne», heter det i årsmelding­en fra Bergen Naeringsrå­ds Understøtt­elseskasse. Nå vurderes salg av eiendommen i Formanns vei i Sandviken.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway