Bergens Tidende

Kritisk for Solberg

Det var nødvendig å sette en grense for hvordan en statsråd kan uttrykke seg. Regjerings­krise bør ikke vaere utfallet.

-

JUSTISMINI­STER Sylvi Listhaugs (Frp) innlegg på Facebook var så langt utenfor det akseptable, at det var helt på sin plass med sterk kritikk fra Stortinget. Nå er faren for regjerings­krise overhengen­de, men den bør vaere mulig å unngå.

Når beklagelse­n naermest måtte dras ut av justismini­steren i Stortinget, er det forståelig at opposisjon­en vil forsikre seg om at hun har forstått alvoret i saken. Hatet mot Ap er dessverre sterkt i visse deler i befolkning­en, og det har vist seg farlig. En statsråd som er ansvarlig for sikkerhete­n i Norge kan ikke gjøre en god jobb uten å forstå denne trusselen.

MEN ANSVARLIGE POLITIKERE bør klare å komme ut av denne situasjone­n uten at regjeringe­n går. Mindretall­sregjering­en har nødvendigv­is det største ansvaret, og saerlig Listhaugs parti Frp. Et styringsdy­ktig parti evner å ta innover seg hvor alvorlig kritikken fra Stortinget er, og på troverdig vis rette seg etter den.

Norge er ikke tjent med en regjerings­krise. To partier, Ap og KrF, jobber fortsatt med å reise seg etter rekordsvak­e valgresult­at. Det står ikke et tydelig alternativ klart til å ta over. Motivasjon­en bak at Ap stilte seg bak mistillits­forslaget fra Rødt, var åpenbart ikke et ønske om å ta over makten nå.

KRF HAR ET VANSKELIG VALG å ta. Var spørsmålet ene og alene hvorvidt partiet har tillit til justismini­steren, var nok svaret et enkelt nei. Men det er ikke så enkelt. KrF må ta stilling til om partiet er villig til å felle regjeringe­n i denne saken.

Regjeringe­n bør komme KrF i møte på en bedre måte enn den gjorde forrige uke. Listhaug unnlot å legge ut en beklagelse på Facebook, noe som bidrar til å stille spørsmål ved hvor ektefølt beklagelse­n i Stortinget var.

Det ligger likevel en kime til håp i at hun lørdag ba sine følgere på Facebook ta avstand fra rasistiske og innvandrer­fiendtlige grupper.

Skal Listhaug fortsette i regjering, må hun vaere en troverdig deltaker i kampen mot hatefulle ytringer.

SKAL LISTHAUG fortsette i regjering, må hun vaere en aktiv og troverdig deltaker i kampen mot hatefulle ytringer – saerlig de som rettes mot hennes politiske motstander­e i Ap. Får hun en sjanse til nå, må det vaere hennes siste.

De siste ukene har det for første gang siden hun ble statsminis­ter blitt stilt spørsmål ved Erna Solbergs lederskap. Nå må hun håndtere Listhaug-saken på en måte som hindrer ytterliger­e polariseri­ng i norsk politikk. I verste fall ødelegges muligheten for et fremtidig bredt, borgerlig samarbeid.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway