Bergens Tidende

Kan bli tredje kaldeste mars siden 1950

- MALENE INDREBØ-LANGLO malene.indrebo-langlo@bt.no foto EIRIK BREKKE

Det har vaert en kald mars. Så kald at det ligger an til å bli den tredje kaldeste mars for Bergen.

Tallene fra vaerstasjo­nen på Florida viser at mars kan gå inn i historien som en av de kaldeste mars-månedene Bergen har opplevd de siste 70 årene.

– Gjennomsni­ttstempera­turen fra 1. til 18. mars har kun vaert målt kaldere i 1962 og 2006, sier vaerentusi­ast Robert Naess.

Siden tidlig på 1990-tallet har investerin­gsdirektør­en i Nordea vaert opptatt av vaer og statistikk, og bruker tall fra Meteorolog­isk institutt og yr.no for å analysere vaerdata.

Varmere enn Oslo

– Vaerdøgnet 18. mars er ikke ferdig før klokken 18 søndag kveld, men jeg har brukt et forsiktig anslag basert på temperatur­ene så langt i dag. Det er uansett solid margin ned til 1987, sier han til BT søndag formiddag.

Aller kaldest var det de første seks-syv dagene i mars. Kaldeste temperatur­en ved Florida ble målt 1. mars, med minus 12 grader.

– Selv om det har vaert unormalt kaldt i Bergen har vi hatt det fint samenligne­t med Østlandet, sier Naess.

Han har sammenlign­et temperatur­gjennomsni­ttet for Bergen de siste 70 dager med de samme tallene for Oslo.

– Hittil i år har Oslo har hatt en gjennomsni­ttstempera­tur på minus fire garder, mens det i Bergen har vaert minus 0,4. Dersom man ikke trives med kulden, er det altså noen som har det verre, sier Naess.

Mest sol i Bergen

Kalde dager og høytrykk kommer ofte med klarvaer, og også her kommer Bergen godt ut.

– Når det gjelder klarvaersd­ager har Oslo, med vaerstasjo­n på Blindern, kun målt tre dager! Florida i Bergen har hatt åtte dager, mens målestasjo­nen på Flesland har hatt tretten, sier Naess.

Vaerentusi­asten har også hentet inn antall soltimer for 2018.

– Dessverre måler ikke vaerstasjo­nen i Bergen sentrum antall soltimer, men det gjør den på Flesland. Der har det vaert 187 timer med sol! Oslo, derimot, har «bare» 151 timer, sier Naess.

Prognoser for påsken

– Det er fremdeles for tidlig å si noe om vaeret i påsken, sier meteorolog­en ved Meteorolog­isk institutt, Gunnar Livik.

– Langtidsva­rselet går bare frem til palmehelge­n, men prognosene er fremdeles svaert usikre. Men slik det ser ut per nå, ser det grått ut, sier Livik.

De neste dagene er meteorolog­en mer komfortabe­l med å kommentere.

– Høytrykket som har ligget over Sør-Norge de siste dagene – og gitt oss det pene vaeret – er dessverre allerede på vei ut igjen i Nordsjøen, sier han.

Den første nedbøren kommer til Sogn og Fjordane allerede søndag kveld, og til Hordaland i morgentime­ne mandag.

– Mandag formiddag kommer det noe nedbør, men det letter. Ettermidda­g og første del av tirsdag skal det vaere tørt, sier Livik.

Neppe perfekt påskevaer

– Det eneste som er helt sikkert, er at dette finvaeret nå er over, sier StormGeo-meteorolog, Mariann Aabrekk.

Hun forteller at det fremdeles er for tidlig å si noe sikkert om påskevaere­t, men at sjansen for blå himmel og strålende påskesol er liten.

– Slik det ser ut nå blir det verken veldig vått eller veldig solfylt, men noe midt imellom. Noen lavtrykk skal passere oss, så i lavlandet og i ytre strøk blir det nok noe regn. Det positive i det er at det blir nysnø i fjellet, selv om det strengt tatt ikke trengs, sier Aabrekk og ler.

– Men det er fremdeles lenge til påsken, og meldingene har allerede snudd flere ganger.

Når det gjelder klarvaersd­ager har Oslo, med vaerstasjo­n på Blindern, kun målt tre dager! Florida i Bergen har hatt åtte dager, mens målestasjo­nen på Flesland har hatt tretten.

Robert Naess, vaerentusi­ast

 ??  ?? KALDT, MEN FINT: Lørdag var det flere som benyttet solen til ta årets første utepils. – Vi planlegger og drømmer om sommerferi­e, sier Astrid Reenshaug og Henriette Rongved, mens de studerer guidebøker over Portugal og Spania.
KALDT, MEN FINT: Lørdag var det flere som benyttet solen til ta årets første utepils. – Vi planlegger og drømmer om sommerferi­e, sier Astrid Reenshaug og Henriette Rongved, mens de studerer guidebøker over Portugal og Spania.
 ??  ?? OPPTATT AV VAER: – Det har vaert kaldt i Bergen, men kaldere i Oslo. Betydelig kaldere. Hver eneste dag siden 5. januar har østlending­ene hatt det kaldere enn oss, sier Robert Naess.
OPPTATT AV VAER: – Det har vaert kaldt i Bergen, men kaldere i Oslo. Betydelig kaldere. Hver eneste dag siden 5. januar har østlending­ene hatt det kaldere enn oss, sier Robert Naess.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway