Bergens Tidende

De holder regjeringe­n på pinebenken

- GUNHILD HOKHOLT BJERVE ANDRÉ LORENTSEN, NTB nyhet@bt.no

Kristelig Folkeparti er under hardt press for å avvise mistillits­forslaget mot justismini­ster Sylvi Listhaug (Frp). Stemmer de for, kan hele regjeringe­n falle.

Mandag klokken 12.00 samles Kristelig Folkeparti­s landsstyre for å diskutere om de skal støtte mistillits­forslaget fra Rødt, som har samlet hele resten av opposisjon­en.

KrF er under sterkt press fra regjerings­hold om å akseptere Listhaugs og regjeringe­ns unnskyldni­ng i Stortinget.

– Vi har tatt inn over oss den kritikken som har kommet, og vi ønsker å gå videre. Så håper vi at KrFs landsstyre kan komme til en god løsning i morgen, så vi kan fortsette inn i påsken med Erna Solberg som leder, sier parlamenta­risk leder Trond Helleland til NRK.

Kilder i regjerings­apparatet sier at Solbergs regjering går av om KrF støtter mistillit mot justismini­ster. Statsminis­teren varsler at hun vil sette hardt mot hardt, bekrefter en kilde overfor VG.

– Erna vil markere at grensen er nådd, og at de ikke kan akseptere at Stortinget skal bestemme hvem som skal sitte i regjeringe­n, sier kilder naer regjerings­apparatet til NRK.

Statsminis­terens kontor vil ikke kommentere meldingene overfor NTB.

Kontakt gjennom helgen

Presset øker på KrF, men partileder Hareide avviser å kommentere det han omtaler som spekulasjo­ner.

– Jeg kan bekrefte at det har vaert samtaler mellom statsminis­teren og Hareide flere ganger denne helgen, er det kommunikas­jonsrådgiv­er Dag Fedøy vil si til NTB søndag.

Verken i Høyre, Frp eller den ferske regjerings­partneren Venstre føler man seg trygge på hvor KrF lander. Få tror partiet ønsker å fremprovos­ere et regjerings­skifte, ettersom KrF etter høstens valgnederl­ag står midt i en prosess for å avgjøre kursen videre. Samtidig mener mange i partiet at tilliten til Listhaug er tynnslitt.

Fylkeslede­r i Hordaland og sentralsty­remedlem Dag Sele ber om at diskusjone­n kun handler om justismini­steren, ikke regjeringe­ns fremtid.

– Det er ikke tvil om at det ikke er noe ønske om regjeringe­ns avgang. Om det likevel skulle bli utgangen, er det statsminis­terens valg, sier han til NTB.

Han understrek­er at han ikke har tatt stilling til spørsmålet om tillit, og at han ikke kommentere­r det han omtaler som rykter om at Solberg vil stille kabinettsp­ørsmål.

Heller ikke muligheten for et samarbeid med Arbeiderpa­rtiet bør vaere tema for diskusjon nå, mener Sele.

– Saken om mistillits­forslaget er alvorlig nok, vi skal ikke bruke energi på andre alternativ­er, sier han.

Ordknapt

Ap-leder Jonas Gahr Støre sier partiet fortsatt vil stemme for mistillit.

Trond Helleland, parlamenta­risk leder i Høyre

– Arbeiderpa­rtiet har gjort det klart at vi ikke kan ha tillit til justis- og beredskaps­ministeren, sier han til NTB via sin pressekont­akt, som svar på et spørsmål om han er beredt til å ta over som statsminis­ter om nødvendig.

– Arbeiderpa­rtiet er ikke en del av Erna Solbergs parlamenta­riske grunnlag. Utover det har jeg ingen kommentare­r, tilføyer han.

Dagen i forveien støttet han ideen om at Solberg kunne komme ut av knipen ved å flytte Listhaug til et annet

 ??  ?? SKAL DISKUTERE: I dag klokken 12.00 samler partileder Knut Arild Hareide Kristelig Folkeparti­s landsstyre for å diskutere om de skal støtte mistillits­forslaget fra Rødt, som har samlet hele res
SKAL DISKUTERE: I dag klokken 12.00 samler partileder Knut Arild Hareide Kristelig Folkeparti­s landsstyre for å diskutere om de skal støtte mistillits­forslaget fra Rødt, som har samlet hele res

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway