Bergens Tidende

Protestaks­jon naermer seg 10 mill.

- PAUL ANDRÉ SOMMERFELD­T paul.sommerfeld­t@bt.no

Millionene fortsetter å strømme inn til Leger uten grenser etter at Camilla Ahamath satte i gang en Facebook-aksjon mot blomstene til Sylvi Listhaug.

Det var fredag kveld at Sjur Almskaar og Camilla Ahamath fra Bergen sammen satte i gang en innsamling­saksjon på Facebook etter at justismini­ster Sylvi Listhaug ble overøst av blomster fra sine tilhengere.

Nå har innsamling­saksjonen «Soldiers of Are og Odin – fundraiser for Leger uten grenser» klart å samle inn over 9,5 millioner på drøye to dager. Flere enn 45.000 personer har gitt penger.

– Jeg vet ikke helt hva som skjer, det er nesten forbi min fatteevne, sier initiativt­akeren når BT tar kontakt søndag ettermidda­g.

Grunnfjell­et Norge

Da aksjonen ble satt i gang fredag kveld ble budskapet spredt som ild i tørt gress på sosiale medier under emneknagge­ne #varmeresam­funn og #mittfolk. Siden har pengene strømmet inn.

– Jeg tror dette viser at folk hadde et stort behov for å spre kjaerlighe­ten. Nå var det så godt å vise hverandre at dette er grunnfjell­et Norge, sier Ahamath.

Samtidig som millionene ruller inn til motaksjone­n, ble det søndag arrangert en støttemark­ering for justismini­ster Sylvi Listhaug utenfor Stortinget der et par hundre mennesker var samlet.

Camilla Ahamath sier hun forstår at det kommer et tilsvar, og understrek­er at hun synes det er helt greit å støtte Listhaug og politikken hun står for.

– Det jeg har et problem med er hatretorik­ken og de høyreekstr­eme. Mange av de høyreekstr­eme gruppene sier enkelte politikere har gjort mer for dem enn de har gjort selv. Dette trenger vi ikke å oppretthol­de, sier Ahamath.

Tirsdag skal Stortinget etter planen behandle mistillits­forslaget mot Listhaug som er fremmet av Rødt. Det er KrF som avgjør om forslaget får flertall eller ikke.

– Vi har mange i ryggen

Leger uten grenser har uttrykt stor takknemlig­het for alle som har bidratt til innsamling­saksjonen de siste par dagene.

– Hvert enkelt bidrag gjør at vi kan nå ut til enda flere med medisinsk nødhjelp, uavhengig av myndighete­rs prioriteri­nger og uten å ta side i en konflikt. Vi kommer til å fortsette å stå opp for humanitaer­e verdier og denne aksjonen viser veldig tydelig at vi har mange i ryggen, skriver president Karine Nordstrand på Facebook søndag.

Symbolsk bevegelse

Aksjoniste­n i Bergen har fått tilbakemel­dinger fra folk i hele Skandinavi­a som støtter budskapet og det hun selv kaller en «symbolsk folkebeveg­else».

– Det er mange som har lyst at dette skal bli en ny, skandinavi­sk vår. Men akkurat nå er jeg mest opptatt av at folk trengte å kjenne på kjaerlighe­ten her i landet. Jeg er mer enn fornøyd med den innsatsen det norske folk har vist disse dagene, sier en rørt Ahamath.

Camilla Ahamath er tidligere journalist i Bergens Tidende. Hun er i dag webredaktø­r ved universite­tsmuseet i Bergen.

 ??  ?? OVERVELDET: Camilla Ahamath er rørt over alle som har vist sin støtte til motaksjone­n hun satte i gang fredag.
OVERVELDET: Camilla Ahamath er rørt over alle som har vist sin støtte til motaksjone­n hun satte i gang fredag.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway