Bergens Tidende

Siv Jensen kan bestemme over SSB

- SIGURD BJØRNESTAD sigurd.bjornestad@aftenposte­n.no

Finansmini­steren kan avgjøre hva byrået skal gjøre, men ikke hvordan det skal gjøres.

Det skjer etter en høst og vinter med en opprivende strid mellom finansmini­ster Siv Jensen og sjefen for Statistisk sentralbyr­å (SSB) Christine Meyer.

Meyer hevdet at finansmini­steren ikke respektert­e SSBs uavhengigh­et som statistikk­produsent, og at hun ble fjernet fordi hun var skeptisk til deler av statistikk­en om innvandrin­g. Utvalget går rett inn i denne striden.

Aftenposte­n har fått tilgang til de sentrale delene av utvalgets rapport.

Faglig uavhengigh­et dreier seg ifølge utvalget først og fremst om «hvordan virksomhet­ene skal utføre sine oppgaver». Med klare ord sier utvalget at uavhengigh­eten ikke gjelder hvilke oppgaver SSB skal utføre.

Sagt på en annen måte og i forlengels­en av høstens strid: Hvis Finansdepa­rtementet vil ha en spesiell statistikk om innvandrin­g, skal SSB utføre jobben etter beste evne.

Striden endte med at Meyer trakk seg fra jobben i november i fjor. Jensen hadde rett før erklaert at hun ikke hadde tillit til henne. Konflikten ble utkjempet i det offentlige rom med uforsonlig­e ord.

SSB skal fortsatt forske

Omorganise­ringen av forsknings­avdelingen i SSB var den praktiske delen av striden mellom de to. Jensen hevder at Meyer omorganise­rte for fort uten å vente på lovutvalge­t.

Lovutvalge­t går inn for at SSB fortsatt skal drive med forskning. Men det blir ikke fritt frem for SSB å forske på hva ledelsen og forskerne vil, hvis utvalgets anbefaling­er blir satt ut i livet.

Utvalget trekker igjen opp grenser og skriver i sin rapport : «Forsknings­aktivitete­n bør avgrenses til problemsti­llinger som utnytter og understøtt­er byråets kjerneoppg­aver – produksjon av offisiell statistikk og anvendte politikkan­alyser.»

Utvalget forslår en egen forskrift om forskninge­n i SSB. Her kan kravene til forskerne skrives inn. Så vil fremtiden vise om «anvendte politikkan­alyser» på norsk økonomi er tilstrekke­lig for å komme inn i de beste tidsskrift­ene. Men det er heller ikke sikkert at dette blir videreført som et krav til dem.

Utvalget fraråder å gå over til den svenske modellen der anvendt forskning på økonomiske politikk blir lagt til en egen institusjo­n. Utvalget vil at forskning og statistikk­produksjon gjensidig skal gjøre hverandre bedre ved å vaere i samme hus med felles sjef.

Den omfattende forsknings­aktivitete­n er saeregen for SSB, sammenlign­et med de fleste andre statistikk­byråene i verden.

Bedre datatilgan­g for andre

Når det gjelder SSBs plikt til å dele sine tall med andre, tar utvalget sterke formulerin­ger i bruk. Mellom linjene ligger det sterk kritikk av dagens praksis.

«Det er fullt mulig å gi vesentlig videre tilgang til data enn i dag, (...)», skriver utvalget i rapporten.

Utvalget utdyper dette med at saerlig forsknings­institusjo­ner som har vist at de kan håndtere data på en sikker måte, bør få «lettere, enklere og billigere tilgang» til SSBs store datamengde­r.

I samme gate skriver utvalget at SSB-forskerne ikke skal ha «privileger­t tilgang til byråets egne data». SSBs forskning og analyse skal ikke fortrenge forskning andre steder «i urimelig grad».

Vil ikke ha eget SSB-styre

Høstens strid mellom Finansdepa­rtementet og SSB gikk direkte dem imellom, selv om SSB har et eget styre. Striden viste også at styringsdi­alogen for det aller meste hadde gått utenom styret.

Utvalget vil fjerne dagens ordning med et eget styre og heller etablere et råd som skal ha en «ombudsroll­e» overfor SSB.

Utvalget støtter seg på et internasjo­nalt ekspertpan­el som vurderte SSB i 2015. Ekspertene så på et eget styre som en begrensing i SSB-sjefens ansvar og faglige uavhengigh­et.

 ?? FOTO: NTB SCANPX ?? HØRING: 1. mars var finansmini­ster Siv Jensen i høring i Stortinget om konflikten med Statistisk sentralbyr­ås leder.
FOTO: NTB SCANPX HØRING: 1. mars var finansmini­ster Siv Jensen i høring i Stortinget om konflikten med Statistisk sentralbyr­ås leder.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway