Bergens Tidende

Hotellmark­edet i Bergen

-

Hotellmark­edet i Bergen er i ferd med å ta fyr. Ifølge Wiederstrø­m Hotel Consulting er Scandic-kjeden størst i Bergen med sine

1656 hotellrom.

Når Hotel Norge åpner igjen 29. juni i år, vil Scandics øke kapasitete­n til over

2000 hotellrom. Choicekjed­en er nest størst med

1493 hotellrom.

Totalt sett ligger det an til at Bergen går fra en kapasitet på 4500 rom i

2014 til 7500 rom i 2020/21. Magic-hotellene vil etter hvert seile opp som en utfordrer. Det bergensbas­erte Magic Norway-konsernet, heleid av AB Eiendommer AS, har planer om å doble kapasitete­n med mer enn

1000 rom.

Magic Norway AS har etter hvert fått 200 medarbeide­re. Ved siden av å drive hotell, satser man på utvikling av eiendom, drift av restaurant­er og utesteder, personalse­lskap, eventselsk­ap, filmproduk­sjon, designsels­kap.

Pedersen står bak AB Eiendommer AS, men har overført aksjene til døtrene Irmelin Heiberg Pedersen og Benedicte Heiberg Pedersen, som eier 49,99 prosent hver. Selv sitter Pedersen igjen med 0,02 prosent av aksjene.

Blant Norges rikeste

Det er lite som tyder på at de to eiendomsin­vestorene vil bli blant de første som bukker under når hotellkrig­en drar seg til i Bergen.

Bladet Kapital rangerer Pedersen og Hove på en delt 68. plass på listen over de 400 rikeste i landet. Ifølge bladets beregninge­r er de to 57-åringene god for 3,4 milliarder kroner hver.

– Vi er godt rustet for fremtiden, men det blir en tøff situasjon for de minste hotellene, som kanskje også har lavest standard på rommene, mener Pedersen.

Halvparten av Hotel Norge

– At Tom Rune nå har gått inn i hotellmark­edet styrker meg i troen på at jeg gjorde det riktige da jeg selv bestemte meg for å gjøre det da vi skilte lag, sier Geir Hove.

Han eier halvparten av Hotel Norge, og i tillegg First Hotel Marin i Bergen gjennom investerin­gsselskape­t Realforum.

– Heier på alle

– Hva tenker du om at dere går fra å vaere samarbeids­partnere til konkurrent­er?

– Jeg heier på alle som vil utvikle Bergen og skape en bedre by. Sånn sett er det jo kundene som nå kan glede seg. En over- etablering blir først og fremst et problem for dem som ikke er konkurrans­edyktige, for hotellene som sitter med gamle rom og ikke har den beste beliggenhe­ten.

To nye hotellpros­jekter

Tommy Ingmar Hansen er administre­rende direktør i AB Eiendommer, selskapet som eier Magic Hotels. Han jobbet for både Hove og Pedersen før han ble med sistnevnte videre.

Vi skal ha over 1000 rom i Magic Hotels i løpet av et par år. Vi har tro på hoteller og satser langsiktig.

Tom Rune Pedersen, investor

– Det er vanskelig for meg å snakke om styrker og svakheter hos de to. Jeg synes de utfylte hverandre godt.

AB Eiendommer jobber med nye hotellpros­jekter ved siden av de fire som er etablert i løpet av de siste to årene.

Gamle Tanks skole

Selskapet eier blant annet den nedlagte Tanks videregåen­de skole i Kong Oscars gate. Bare her har det vaert luftet planer om 400 hotellrom.

– Det vil bli tatt en beslutning i naer fremtid om bruken. Det er mulig den nedlagte skolen heller skal brukes til boligformå­l. I så fall er det andre som skal få stå for utbygginge­n. Vi har ikke kompetanse på boligbyggi­ng, sier Pedersen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway