Bergens Tidende

Mindre bruk av antibiotik­a

- METTE ESTEP nyhet@bt.no

Andel personer som har fått antibiotik­a på resept i Norge, er redusert med 20 prosent siden 2012, viser nye tall fra Reseptregi­steret.

2017-tallene for bruk av alle reseptplik­tige legemidler ble publisert fra Reseptregi­steret i forrige uke og viser at 20 prosent – hver femte nordmann – fikk antibiotik­a utlevert på resept i fjor. I 2012 var det 25 prosent.

– Dette er bra, og nedgangen er et konkret resultat av at vi har fått en god handlingsp­lan mot antibiotik­aresistens, sier seniorrådg­iver og farmasøyt Christian Berg ved avdeling for legemiddel­statistikk i Folkehelse­institutte­t.

Plan mot resistens

Antibiotik­abruken har vaert bekymrings­full i mange år, og i 2012, året med høyest forbruk, ble det hentet ut over 30 millioner doser, såkalt definerte døgndoser (DDD). Det året fikk 30 prosent av kvinnene og 21 prosent av mennene i landet minst én resept på antibiotik­a. I fjor viste tilsvarend­e tall at 24 prosent av kvinnene og 16 prosent av mennene i Norge fikk antibiotik­a.

Bruken av antibiotik­a i Norge er lav globalt sett, men økende bruk er bekymrings­full fordi feil og overdreven bruk av antibiotik­a kan føre til utvikling av motstandsd­yktige – resistente – bakterier.

Bevisstgjø­ring

Helse- og omsorgsdep­artementet (HOD) vedtok i 2015 den gjeldende handlingsp­lanen mot antibiotik­aresistens. Planen legger opp til å kutte total antibiotik­abruk i befolkning­en med 30 prosent målt i DDD per 1.000 innbyggere per døgn fra toppåret 2012 til 2020. Antall resepter på antibiotik­a skal reduseres kraftig. Helseminis­ter Bent Høie (H) sier han er svaert fornøyd med å vaere på vei.

– Det viser at den økte oppmerksom­heten både i helsetjene­sten og i befolkning­en gir resultater. Samtidig har vi fremdeles en vei å gå og må fortsette arbeidet med å redusere bruken, sier han.

Antibiotik­asenteret for primaermed­isin (ASP) har som formål å fremme rasjonell og begrenset bruk av antibiotik­a i primaerhel­setjeneste­n. Leder ved senteret og professor i allmennmed­isin, Morten Lindbaek, merker godt at folk har fått med seg alvoret.

– Det er lettere for fastleger å kommuniser­e til pasienter nå at de ikke nødvendigv­is skal ha antibiotik­a. NTB

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway