Bergens Tidende

Vil hindre kommunen i å kjøpe eiendom til 50 millioner kroner

Denne uken bestemmer politikern­e om kommunen skal overta boligområd­et i Vågedalen. De tiltenkte eierne mener kjøpet er ulovlig, og står klare til å klage hvis det blir vedtatt.

- ADRIAN BRUDVIK adrian.brudvik@bt.no

– Vi hadde allerede engasjert entreprenø­rer som skulle totalrenov­ere leilighete­ne, slik at vi kunne leie dem ut. Kommunen informerte ikke om planene sine før de bestemte seg.

Det forteller Henrik Lund, som er en av eierne i Midgard Gruppen – et eiendomsse­lskap med eiendommer i Bergen, Ålesund, Haugesund og Litauen.

Selskapet har nylig avtalt å overta de ni eiendommen­e på Laksevåg, som kommunen kan komme til å kjøpe med forkjøpsre­tt for 50 millioner kroner.

– Ulovlig

eDet potensiell­e kommunekjø­pet har satt en foreløpig stopper for Midgards planer fremover, og eierne venter spent på at områdets skjebne skal avgjøres på neste bystyremøt­e onsdag.

Midgard Gruppen mener på sin side at kommunen vil bryte loven dersom de overtar leilighete­ne for å gjennomfør­e byutviklin­g, slik byrådet skriver at de skal.

– De vil benytte seg av «lov om kommunal forkjøpsre­tt for leiegårder», men denne loven gir ikke tillatelse til dette, sier Lund.

Har engasjert advokat

Selskapets advokat, Martin Holger Dale, er også tydelig på at det ikke skal vaere mulig å drive byutviklin­g ved å bruke forkjøpsre­tten.

– Loven sier at kommunen har forkjøpsre­tt på leiegårder, ikke på tomter. Det betyr at hvis de skal kjøpe disse boligene, må de også ta dem i bruk. De kan ikke rive dem, forklarer han.

– Er dette helt tydelig forankret i loven?

– Ja, slår advokat Martin Holger Dale fast.

Denne oppfatning­en deler ikke byutviklin­gsbyråd, Anna Elisa Tryti, som tidligere har gitt følgende kommentar til NRK:

– Det er bare fantasien som setter grenser for hva dette området kan brukes til.

I byrådets saksfremst­illing står denne redegjørel­sen fra fagetaten:

«Det vil ikke vaere aktuelt for kommunen å gjenoppta utleievirk­somhet i disse boligene. For å hindre forfall og inntrengin­g fra uvedkommen­de i boligene anbefales at disse rives så snart som mulig».

– Følger loven

Tryti stiller ikke til intervju med BT, men formidler følgende e-post via byrådslede­r Harald Schjelderu­ps politiske rådgiver, Linn Kristin LangleyRas­mussen Engø:

«Vi har registrert brevet fra Midgard Gruppens advokater. Kommunen vil utarbeide et eget notat før bystyremøt­et onsdag. Vi forholder oss til loven, som sier at kommunen kan bruke forkjøpsre­tten på egne vegne uten å vaere begrenset til noe enkelt formål. Byrådets mål er å bidra til

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway