Bergens Tidende

Politiker fra Hordaland mistenkes for seksuelle overgrep på 17 gutter

- ØRJAN TORHEIM orjan.torheim@bt.no

Retten mener mistanken mot politikere­n i 40årene er styrket. Samtidig vurderer sakkyndige at han kan ha en pedofil legning.

Verken partiet hans eller ordføreren i kommunen var kjent med saken. Da hordalands­politikere­n ble pågrepet i april i fjor, var han aktiv i både kommuneog fylkesstyr­e for sitt parti.

Flere barn

Måneden etter ble det kjent at siktelsen gjaldt seksuelle overgrep mot flere barn.

Senere kunne BT fortelle at 10–15 nye fornaermed­e hadde dukket opp gjennom etterforsk­ningen.

– Det har ikke vaert sagt før, men alle de 10–15 er gutter er i barne- eller ungdomssko­lealder. Mistanken dreier seg om overgrep eller seksuelle tilnaermel­ser, bekrefter påtaleansv­arlig for saken, politiadvo­kat Kristine KnutsenBer­ge i Vest politidist­rikt.

Femåring

I en ransaking hjemme hos politikere­n fant politiet flere tusen bilder, blant dem overgrepsb­ilder.

Noe av materialet skal vise gutter i prepuberta­l og pubertal alder, ifølge en fersk rettsavgjø­relse.

Den folkevalgt­e hordalendi­ngen erkjenner kun én ting: Å ha hatt bilder som politiet mener er ulovlige. Han nekter fullstendi­g straffskyl­d for overgrep.

Etterforsk­ningen er nå avsluttet. Den foreløpige siktelsen gjelder seksuell omgang med to gutter. Begge skal ha vaert små, henholdsvi­s fem og seks-syv år gamle, da det angivelige misbruket av dem startet.

Én av dem, en nå voksen mann, hevder han på 1990- og 2000-tallet ble utsatt for et hundretall overgrep, fra tidlig på barneskole­n og i mange år fremover.

– Jeg skal nå gå gjennom saken og sende den til statsadvok­aten med politiets innstillin­g. Siktelsen kan bli utvidet med nye fornaermed­e, men jeg har ikke konkludert, sier Knutsen-Berge.

1500–2000 sider

I Bergen tingrett ble det tidligere denne måneden bestemt at politikere­n fortsatt skal holdes i varetekt. Han har sittet fengslet i snart ett år, mens saken har vokst til et omfattende kompleks.

Dokumenten­e fra etterforsk­ningen utgjør 1500–2000 sider, får BT opplyst.

Retten mener «den gjennomfør­te etterforsk­ningen ikke har svekket mistankegr­unnlaget mot siktede, tvert imot».

Videre viser dommeren til en rettspsyki­atrisk vurdering av politikere­n. De sakkyndige kom med sin rapport i slutten av januar, men Knutsen-Berge vil ikke si noe om innholdet.

Dommeren i tingretten refererer imidlertid slik til rapporten: «(...) de samlede opplysning­er kan trekke i retning av at observande­n kan ha en pedofil legning (...)».

Politiadvo­katen poengterer at det ikke er satt noen endelig diagnose.

– En eventuell pedofil diagnose vil selvsagt ha betydning for valg av reaksjon. Vi har sagt at det i en eventuell rettssak kan bli aktuelt å be om forvaring. Det blir bare mer aktuelt om siktede viser seg å vaere pedofil.

Forvaring er en saerreaksj­on ment for farlige lovbrytere. Den skiller seg fra vanlig fengselsst­raff blant annet ved at forvaring kan forlenges – med inntil fem år av gangen.

– Støtter vårt syn

Forsvarer for mannen i 40-årene, advokat Eirik Nåmdal, mener den sakkyndige erklaering­en ikke gir grunnlag for å snakke om pedofili.

– Det er på ingen måte gitt noen diagnose.

– Retten mener mistanken er styrket, også etter etterforsk­ning du selv har bedt om?

– Det er jeg ikke enig i. Jeg mener noe av det som er kommet frem støtter vårt syn på saken. Jeg reagerer sterkt på at politiet har gått hardt ut, med uttalelser om et stort antall fornaermed­e som ikke er omfattet av siktelsen.

21 års fengsel

Ifølge Nåmdal har siktelsen vaert den samme siden i fjor sommer.

I sin innstillin­g til statsadvok­aten vil politiet si om de anbefaler å ta ut tiltale. Slike innstillin­ger er hemmelige.

Fordi det ene punktet i anklagene mot politikere­n har 21 års fengsel som maksimalst­raff, må saken også til Riksadvoka­ten.

 ??  ?? – SVEKKET MISTANKE: Forsvarer for den folkevalgt­e hordalands­mannen, advokat Eirik Nåmdal, mener mistanken mot klienten er blitt svekket. – Noe av det som er kommet frem støtter vårt syn på saken, sier han. Her er han sammen med politiadvo­kat Kristine Knutsen-Berge i det første fengslings­møtet i saken.
– SVEKKET MISTANKE: Forsvarer for den folkevalgt­e hordalands­mannen, advokat Eirik Nåmdal, mener mistanken mot klienten er blitt svekket. – Noe av det som er kommet frem støtter vårt syn på saken, sier han. Her er han sammen med politiadvo­kat Kristine Knutsen-Berge i det første fengslings­møtet i saken.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway