Bergens Tidende

Dette handler Acer om

- ADRIAN NYHAMMER OLSEN adrian.olsen@bt.no

Acer er i seg selv et tvisteorga­n som skal bestemme hvem som har rett hvis to regulering­smyndighet­er blir uenige.

I Norge har vi Norges vassdragso­g energidire­ktorat (NVE) som regulator, men hvis vi skal bli med i Acer, må vi opprette en ny myndighet som er uavhengig av andre myndighete­r og også naeringsin­teresser. Det har fått navnet RME – regulering­smyndighet for energi.

Hva gjør Acer nå?

La oss si at RME og tysk RME ikke kommer til enighet om Nordlink, den undersjøis­ke strømkabel­en mellom Norge og Tyskland. Norge har begynt å legge sin kabel, og tyskerne skal begynne å legge den. Hvis de to RME-ene ikke blir enige om for eksempel hvor mye disse kablene skal tåle, blir dette sendt til Acer – som har 28 stemmebere­ttigede medlemmer, ett for hver EUmedlem.

Acer skal da ta stilling til hvordan denne saken står opp mot reglene som er nedfelt i EUs tredje energimark­edspakke.

Hva ligger i pakken?

I denne tredje energipakk­en er det flere momenter som også er like som i Norge, deriblant at energiprod­usenter og nettselska­per skal vaere delte, slik som Statkraft og Statnett er i Norge. Det som er nytt er en enda mer ambisiøs samhandlin­g mellom de europeiske landene, og da saerlig gjennom Acer – samarbeids­organet.

Kan Norge si nei?

Ja, det kan de. Rent juridisk er det ikke noe problem med å for første gang bruke reservasjo­nsretten i EØS-avtalen.

Da vil man kun reservere seg mot akkurat første og andre energipakk­e. Andre deler av EØS-avtalen skal ikke bli berørt. Bekymringe­n til for eksempel Arbeiderpa­rtiet gjelder hvordan EU politisk vil reagere på at Norge for første gang kan bruke reservasjo­nsretten sin i EØS-avtalen.

Man kan også hoppe av energipakk­etoget, men det har vist seg at å bryte ut av EUsamarbei­d har vaert ganske krevende tidligere.

Blir strømprise­ne høyere?

Det er klart at når strømmen selges til et større marked, er det lett for at prisen går opp. Det strides litt om tredje energipakk­e i seg selv kan øke prisen, men om man bygger flere utenlandsk­abler, kan prisen gå opp. Det er derfor litt vanskelig å sette likhetsteg­n mellom høyere strømprise­r og tredje pakke.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway