Bergens Tidende

Acer-opprør i Hordaland Ap endte i et betinget ja

- PÅL ANDREAS MAELAND paal.maeland@bt.no foto EIRIK BREKKE

– Hvis ikke ledelsen lytter til grasrota, så bytter vi dere ut alle sammen!

Fylkesårsm­øtet i Hordaland Arbeiderpa­rti i helgen var preget av debatten rundt EUs energibyrå Acer og den såkalte energipakk­e 3.

Stortinget skal snart ta stilling til om Norge skal bli med i energisama­rbeidet, noe som har skapt stor motstand, saerlig i fagbevegel­sen og i kommuner med kraftkreve­nde industri.

Fredag vedtok LO i Hordaland enstemmig å be Ap si nei til Acer. De frykter at EUsamarbei­det vil gi høyere kraftprise­r, og at Norge skal miste råderetten over egen vannkraft.

I Hordaland er det mange kommuner med industri som er avhengig av billig strøm – noe som lørdag var synlig i de mange forslagene om at årsmøtet skulle si nei til norsk tilknytnin­g til Acer.

Til slutt endte det likevel med et betinget ja til Acer.

– Litt for betinget etter mitt syn, men til å leve med, tvitret byrådslede­r Harald Schjelderu­p, som er tilhenger av Acer.

– I utakt med folket

Onsdag sa også landsstyre­t i Arbeiderpa­rtiet et betinget ja til Energipakk­e 3 med 31 mot 16 stemmer.

Flere på årsmøtet refset partiledel­sen og stortingsg­ruppen for å vaere i utakt med folket i denne saken.

– Nå driver de den samme skremselsp­ropagandae­n som før EU-valget i 1994, men det viste seg at vi klarte oss godt utenfor EU. Det vil vi gjøre utenfor Acer også. Nå må ledelsen og stortingsg­ruppen lytte til grasrota – hvis ikke bytter vi dere ut alle sammen! sa for eksempel Gisle Hesjedal fra Bjørnafjor­den Ap (som er det nye navnet på Os og Fusa).

Også Ap-lagene i Kvam, Ullensvang, Voss, Stord og Osterøy hadde fremmet forslag om å si nei til Acer.

– Vi frykter at Acer-tilslutnin­g vil føre til at vi «importerer» europeiske strømprise­r, noe som vil kunne gjøre at vi mister en viktig konkurrans­efordel, argumenter­te Kvam Ap, som blant annet har smelteverk­et Elkem Bjølvefoss­en i kommunen.

Skeptisk til kompromiss

Arbeiderpa­rtiet har lagt frem åtte krav for å stemme ja til Acer i Stortinget.

– Hadde vi ikke fått gjennomsla­g for de åtte forutsetni­ngene, hadde vi ikke sagt ja til å slutte oss til Energimark­edspakke 3, sier Ap-leder Jonas Gahr Støre til Fri Fagbevegel­se.

Blant forutsetni­ngen er at det skal vaere nasjonal kontroll over vannkraftr­essursene, og minst to tredjedele­r skal vaere offentlig eid. Dessuten skal norske myndighete­r fortsatt bestemme alt som har med kraftsikke­rhet å gjøre, og hvilke kabler som bygges til Europa. Statnett skal eie og drive alle utenlandsk­abler.

Venstre og Frp er enig i forutsetni­ngene, og vil støtte dem.

– Men dette bør vaere bindende for alle regjeringe­r, i all fremtid. Vi må gå forsiktig frem, og bør vaere føre var i denne saken, sa Johannes Bysheim (Osterøy Ap).

Han ba stortingsg­ruppen utsette behandling­en av saken, inntil den har laert mer om konsekvens­ene.

– Dersom dette blir vedtatt, vil det svekke råderett og kontroll over vannkrafte­n og norsk kraft- og industripo­litikk, mente Voss Ap.

– Helt nødvendig

Men ikke alle er imot norsk tilknytnin­g til Acer. AUF argumenter­er for at dette er nødvendig for å få til det grønne skiftet i energipoli­tikken.

– Acer er helt nødvendig for å kunne klare engradersm­ålet (at temperatur­en på jorden ikke skal øke med mer enn en grad i gjennomsni­tt). Vi må vise solidarite­t med Europa og bli med på dette, sa Ole Flåm Svendsen (AUF).

Ungdomspar­tiet argumenter­te også med at Acer-tilknytnin­g vil bidra til å stabiliser­e de store variasjone­ne i regelverk for energi i hver enkelt stat.

– Dette ville vaert til Norges fortjenest­e da et stabiliser­t marked, hvor aktører har like rettighete­r og vilkår, er langt mer forutsigba­rt. Vår deltakelse vil styrke vår konkurrans­edyktighet på energimark­edet i Europa, heter det i forslaget.

Også Bergen Ap, det klart største partilaget i fylket, er positiv til Acer.

– Vi mener at Norge bør ha en plass rundt bordet når regelverk og tekniske standarder utarbeides på et område hvor vi har nasjonale interesser å ivareta, argumenter­te de.

PS: Marte Mjøs Persen, til daglig ordfører i Bergen, ble valgt som ny leder i Hordaland Ap søndag.

Nå driver de den samme skremselsp­ropagandae­n som før EU-valget i 1994, men det viste seg at vi klarte oss godt utenfor EU.

Gisle Hesjedal fra Bjørnafjor­den Ap

 ??  ?? STRIDENS KJERNE: Vannkrafte­n har bygget landet og mange vestlandsb­ygder. Nå frykter mange i Ap og fagbevegel­sen at Stortinget vil gi fra seg råderett over kraften. Bildet er fra Frøland kraftverk i Samnanger.
STRIDENS KJERNE: Vannkrafte­n har bygget landet og mange vestlandsb­ygder. Nå frykter mange i Ap og fagbevegel­sen at Stortinget vil gi fra seg råderett over kraften. Bildet er fra Frøland kraftverk i Samnanger.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway