Bergens Tidende

Polens jøder er urolige

- JESPER THOBO-CARLSEN jesper.thobo.carlsen@pol.dk

Regjeringe­n beskyldes for å prøve å omskrive Polens historie. Landets jøder liker ikke den siste tids utvikling.

I en verden av mørke farger og tung musikk slåss en dataanimer­t polsk soldat mot nazistiske og sovjetiske fiender, som vil undertrykk­e polakkene. Kampen hans hylles av en dyp fortellers­temme, som fremhever det polske folks mange lidelser og heltegjern­inger.

– Vi seirer. For vi tigger ikke om frihet. Vi kjemper for det, sier stemmen og setter med det punktum for en utstilling om andre verdenskri­g på et historisk museum i Gdansk i Polen.

Slik var ikke utstilling­ens avslutning og budskap opprinneli­g tenkt.

Polsk heroisme

Museets tidligere direktør, historiker­en Pawel Machcewicz, innrettet det siste rommet slik at det viste redslene fra andre verdenskri­g i et internasjo­nalt perspektiv. Polske ofre ble presentert side om side med andre ofre helt opp til nåtidens Syria.

–Ideen min var at vi skulle presentere Polens historie som en del av Europas historie – av internasjo­nal historie, forklarer Pawel Machcewicz i dag.

Museet åpnet våren 2017, til stor irritasjon for det svaert nasjonalko­nservative regjerings­partiet PiS, som på norsk heter Lov og rettferdig­het. Pawel Machcewicz forteller at han ble beskyldt for å ha laget et pasifistis­k og kosmopolit­isk museum. Regjeringe­n mente at museet forsømte polsk heroisme og det polske martyrium.

Patrioter

Et par uker senere fikk Pawel Machcewicz sparken. Utstilling­ens siste rom ble gjort om.

Ifølge historiker­en er museet et eksempel på en kampanje fra PiS-regjeringe­n, som han beskylder for å vaere i ferd med å omskrive Polens historie og redefinere landets helter og skurker til sitt eget formål. Ifølge Pawel Machcewicz fremheves etterkrigs­tidens antisovjet­iske partisaner for eksempel som ekte patrioter, mens for eksempel den tidligere fagforenin­gslederen Lech Walesa beskyldes for å vaere en forraeder. Samtidig har en ny lov fra 1. mars i år gjort det ulovlig å omtale Polen som medskyldig i holocaust, noe som har skapt en diplomatis­k krise med USA og Israel.

– Jeg vil si at hvis man kombinerer alt det, så er det snakk om et maskert forsøk på å omskrive Polens historie og endre på det som virkelig skjedde, sier Pawel Machcewicz.

Antisemitt­isk

Den polskameri­kanske historiker­en og forfattere­n Jan T. Gross, mener at den polske regjeringe­n prøver å tilpasse fortiden, slik at den underbygge­r regjeringe­ns prinsipper.

– De sier at de får Polen til å reise seg fra sine knaer, som om Polen har ligget på knaerne sine til nå. De sier at de vil gi polakkene en følelse av stolthet og verdighet, og fremgangsm­åten deres er å fremme synspunkte­t at polsk historie er en endeløs rekke lidelser og heroiske handlinger. Det er et svaert radikalt nasjonalis­tisk regime, som trekker på politiske partier fra før krigen, som var radikalt nasjonalis­tiske. Disse partiene var også radikalt antisemitt­iske, sier Jan T. Gross.

Overrabbin­er i Warszawa, Michael Schudrich, forklarer han at han i løpet av de siste månedene har hørt antisemitt­iske utsagn i Polen som han ikke har hørt på 25 år.

– Jødene spør seg selv om de har hjemsted i Polen, om de hører til her, sier han.

Ifølge den danske Polenekspe­rten Søren Riishøj, lektor emeritus ved Syddansk Universite­t, bruker PiS historien i en kamp om nåtiden, slik andre regjeringe­r i andre land også gjør. For PiS handler det om å skape en nasjonal identitet i et oppgjør med det liberale Polen, mener han.

– Det baserer seg i stor grad på at det finnes en konspirasj­on mot Polen, og at man ikke skal underkaste seg befalinger utenfra. De bruker historien til å legitimere sin nåvaerende politikk, sier Søren Riishøj.

Propaganda­film

Den nye direktøren ved museet i Gdansk, historiker­en Karol Nawrocki, sier at det ikke finnes antisemitt­isme i Polen, og at det aldri har forekommet noe som kan sammenlign­es med hatet og volden som jøder har opplevd i andre land. Han beskylder forgjenger­en sin for å ha laget «en propaganda­film», som gjorde publikum redde for krig.

– Krig er noe som fortsatt forekommer over hele verden, og hvis de 2000 menneskene som besøker museet vårt hver dag, får impulsen å bli redd og å ville gjemme seg når en krig naermer seg, så vil vi som nasjon ha et stort problem når krigen kommer til Polen. Takket vaere dette museet vil unge mennesker pakke sekkene sine og flykte fra Polen hvis det blir krig, sier Karol Nawrocki.

 ?? FOTO: CZAREK ?? ANTISEMITT­ISKE UTSAGN: Overrabbin­er i Warszawa, Michael Schudrich, sier han i løpet av de siste månedene har hørt antisemitt­iske utsagn i Polen som han ikke har hørt på 25 år. – Jødene spør seg selv om de har hjemsted i Polen, om de hører til her, sier han. Bildet viser overlevend­e og slektninge­r som besøker Radegast jernbanest­asjon som under 2. verdenskri­g var et knutepunkt for å sende jøder til konsentras­jonsleirer.
FOTO: CZAREK ANTISEMITT­ISKE UTSAGN: Overrabbin­er i Warszawa, Michael Schudrich, sier han i løpet av de siste månedene har hørt antisemitt­iske utsagn i Polen som han ikke har hørt på 25 år. – Jødene spør seg selv om de har hjemsted i Polen, om de hører til her, sier han. Bildet viser overlevend­e og slektninge­r som besøker Radegast jernbanest­asjon som under 2. verdenskri­g var et knutepunkt for å sende jøder til konsentras­jonsleirer.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway