Bergens Tidende

TV-selskapene i kø for å få en bit av Lorentzen

- ROAR LYNGØY roar.lyngoy@bt.no

Først OL-gull, deretter gull i sprint-VM, og så en historisk seier i verdenscup­en totalt. Nå venter flere TV-show for skøytehelt­en Håvard Holmefjord Lorentzen.

Lorentzen avsluttet sin drømmeseso­ng med å gå til topps i verdenscup­en sammenlagt, samt å vinne 500-metercupen. Det er bragder som ingen nordmenn har oppnådd tidligere.

25-åringen er blitt kjendis og skal den naermeste tiden gjeste TV-programmen­e Stian Blippshow (TV 2) og Lindmo (NRK).

Det skal også gjøres opptak sammen med TV-komikeren Nicolay Ramm. Senkveld (TV

2) ville også ha Lorentzen, men trakk seg siden skøytehelt­en allerede hadde sagt ja til Stian Blipp på samme kanal.

– Jeg måtte jo si ja til Blipp’en, han er tross alt bergenser. Det blir gøy å vaere med på disse programmen­e. Jeg synes det er greit å stille opp og by på seg selv, og det er viktig med tanke på sponsorene, sier Lorentzen.

– Evig takknemlig

En stor takk sender han til Sverre Lunde Pedersen, som med seier på 1500-meteren i Minsk sørget for at Denis Juskov havnet bak Lorentzen i sammendrag­et.

– Jeg er evig takknemlig til Sverre for dette, sier Lorentzen.

– Jeg tror nok at Sverre hadde veldig lyst til å slå Juskov på 1500-meteren uansett. Men det var sikkert en ekstra gulrot at han kunne hjelpe meg. Det var vanvittig spennende, men jeg hadde troen på Sverre hele veien, sier Lorentzen.

– Har sendt regning

Pedersen er glad på Lorentzen sine vegne.

– Jeg visste at det ville bli jevnt med Juskov. Men jeg var veldig giret på å slå ham slik at Håvard skulle vinne sammenlagt. Da ga jeg ham tommelen opp og en klem etterpå, sier 25-årige Pedersen.

Sammenlagt­tittelen alene ga Lorentzen en premiesum på 154.000 kroner.

–Han bør vel dele den summen med deg nå, Sverre?

–Jeg har allerede sendt ham regning, så jeg regner med at pengene snart er på konto, sier Pedersen og ler godt.

For Lorentzen ble det en knallhelg økonomisk. I tillegg til de 154.000 kronene for sammenlagt­seieren dro han inn 116.000 kroner for 500-cupen.

– En ny skøyteaera

Landslagst­rener Sondre Skarli hadde i helgen sitt siste oppdrag før han nå overlater ansvaret til Bjarne Rykkje. Skarli slutter på grunn av familiesit­uasjonen.

– Det er både vemodig og litt godt. Men det blir selvsagt trist å slutte å jobbe med denne gjengen, for vi er blitt som en familie, sier Skarli.

Han hyller Pedersen etter en helg der han vant både lagtempo,

5000 og 1500 meter.

– Det ble felt noen tårer i Amsterdam etter det som skjedde i VM allround. At han kommer hit til Minsk og vinner tre av tre løp, er vanskelig å sette ord på. Han er bunnsolid, og det at han hjelper Håvard til sammenlagt­seier er utrolig stort. De har jo vaert kompiser siden de var små, så det er utrolig moro, sier Skarli.

– Hva tenker du om fremtiden, både Sverre og Håvard er kun 25 år?

– Det er nå de beste årene kommer, det skjer ofte i alderen

25 til 30. Det vi har sett nå er bare begynnelse­n. En ny norsk skøyteaera er på gang, tror Skarli.

Var avhengig av hjelp

Det ble en neglebiten­de søndag under verdenscup­avslutning­en i Minsk. Lorentzen sikret først en historisk sammenlagt­seier i 500-metercupen da han gikk inn til 4. plass. Men resultatet gjorde at det fortsatt var stor spenning rundt den totale verdenscup­en.

Utgangspun­ktet var som følger: Med seier på 1500 meter ville russiske Denis Juskov kapre verdenscup­en sammenlagt. Juskov gikk ut i siste par sammen med Pedersen.

Juskov så ut til å vinne, men en råsterk Pedersen avsluttet heroisk og vant på tiden 1.45,47. Dermed ble det en superhelg både for Pedersen og Lorentzen.

–Det er helt supert og langt mer enn hva jeg hadde forventet, sier Pedersen.

Nå skal han til Oslo noen dager for testing, før det blir Italia-ferie sammen med kjaeresten. Neste sesong seiler Pedersen opp som en av favoritten­e både til allround-VM og verdenscup­en sammenlagt.

– Denne avslutning­shelgen skal jeg virkelig bruke som motivasjon, sier Pedersen.

– Helt praktfullt

Hans R. Dankertsen er daglig leder i Fana IL, klubben som nå «eier» skøyteverd­enen.

– Dette er bare helt praktfullt. Sverre ville så inderlig vinne

1500-meteren på vegne av Håvard. Han satte verdens beste

1500-meterløper sjakk matt, jo! Han forteller at det blir vanskelig å få til en skikkelig markering før Bergen kommunes planlagte arrangemen­t 11. april.

–11. april skal OL-medaljene markeres, og da får man får feire det som skjedde i verdenscup­en også, sier Dankertsen.

 ?? FOTO: SERGEJ GRITS, AP/NTB SCANPIX ?? BEST I VERDEN: Håvard Holmefjord Lorentzen er første nordmann noensinne som vinner verdenscup­en sammenlagt på skøyter. – Det har vaert en kul helg, sier 25-åringen.
FOTO: SERGEJ GRITS, AP/NTB SCANPIX BEST I VERDEN: Håvard Holmefjord Lorentzen er første nordmann noensinne som vinner verdenscup­en sammenlagt på skøyter. – Det har vaert en kul helg, sier 25-åringen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway