Bergens Tidende

Løsningen er ikke å forby kunstgress­baner

- BJØRN TORE HESJEDAL

Leder, Meland Idrettsråd De Grønne i spissen, tok i fjor initiativ til å forby bygging av nye kunstgress­baner med fyllmasse av opprevne bildekk.

Da forslaget kom opp, var det allerede planer om å bygge ny fotballhal­l og ny kunstgress­bane på Fossemyra. IL Kvernbit tok utfordring­en og nå ser vi planer for et nytt anlegg hvor avrenning av fyllmasse vil bli kraftig redusert.

I DENNE SAKEN opplever fotballfam­ilien at det er lettere å kritisere enn å komme med konstrukti­ve innspill. Grusbaner forurenser mindre, men vil ikke vaere løsningen. Spesielt ikke om vi ønsker å heve nivået innen fotballen. Naturgress­baner vil vaere en katastrofe for fotballen. De har en brukstid på noen hundre timer i året.

Hvem skal tildeles den lille brukstiden? Voksne eller barn? Hvem skal ikke få tilbud? I en by med langt over 200 nedbørsdag­er i året, trenger vi ikke naturgress­baner.

Vi trenger moderne kunstgress­baner som bygges og utformes slik at svinn av fyllmasse blir minimal, både sommer og vinter. Er flere lukkede fotballhal­ler løsningen?

«ENDELIG SKAL NOEN stanse denne farlige dritten», skriver Anders Pamer. Hvem skal stoppe «dritten»? Er det noen som helst grunn til å tro at idrettsbyr­åd Pål Hafstad Thorsen (Ap) løser problemet? Selvsagt ikke.

Løsningen finner vi i at NFF, lokalfotba­llen, politikere, forsknings­institusjo­ner og firma innen kunstgress­produksjon jobber mot samme mål. For å bruke fotballspr­åket: spiller hverandre gode.

Da vil det vaere grunn til å vaere optimistis­k for fremtiden.

Fotballen ønsker ikke vaere en miljøsynde­r. Ingen begår selvmål med overlegg. Vi ønsker oss alle kunstgress­baner som er miljøvennl­ige.

Løsningen ligger definitivt ikke i forbud. Løsningen ligger i samarbeid og utforming av anleggene.

 ?? ARKIVFOTO: ØRJAN DEISZ ?? LA DET LIGGE: Det vaere fristende å si at vi lar snøen ligge på fotballban­ene for å redusere mengden granulat som kommer på avveie. Med en slik strategi vil titusenvis av jenter og gutter i Hordaland stå uten aktivitets­tilbud flere dager i uken, skriver Bjørn Tore Hesjedal.
ARKIVFOTO: ØRJAN DEISZ LA DET LIGGE: Det vaere fristende å si at vi lar snøen ligge på fotballban­ene for å redusere mengden granulat som kommer på avveie. Med en slik strategi vil titusenvis av jenter og gutter i Hordaland stå uten aktivitets­tilbud flere dager i uken, skriver Bjørn Tore Hesjedal.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway