Bergens Tidende

Norgeshist­orie i hagen

-

utpeker design og sentimenta­l verdi som hovedfakto­rer.

– Mange har mange minner fra kioskene, og andre er interesser­t i designet.

Alle telefonkio­skene har mistet summetonen og den siste på Majorstuen i Oslo stilnet i 2016.

– Det er et ønske fra Telenor at de ikke skal stå der som tomme skall – det blir spennende å se hva som kommer ut av det, sier hun.

– Jeg stjal en av dem

Arkitekten bak telefonkio­sken var bergensere­n Georg Fredrik Fasting, som i 1932 sammen med 92 andre deltok i en konkurrans­e avholdt av Telegrafve­rket.

For åtte år siden skrev NRK om barnebarne­t til Georg, Jan Fredrik Møllendal Fasting fra Arendal. Han brukte en av kioskene som dusjkabine­tt. Kabinettet er fremdeles i bruk. Hvis det skal flyttes ut, må huset rives.

– Det sto mange på Telenors tomt, så jeg stjal en av dem, sier Fasting.

For å få plass til kiosken, måtte han lage et dypt hull i kjellergul­vet i huset han restaurert­e. Takhøyden var bare 160 cm og telefonkio­sken var 230.

– Den var verdt de 800 timene det tok å få montert den, men jeg vet ikke om jeg hadde gjort det på nytt, sier Fasting.

Han har gode minner om sin farfar og omtaler ham som en utrolig sjenerøs mann, som samlet slekten både i Bergen og på Akertun i feriene.

Arkitekt mot alle odds

Fasting kan fortelle at farfaren ble født uten ører fordi moren hadde røde hunder da hun gikk gravid med ham. Faren til Georg Fasting var dog stasjonsme­ster i Bergen og familien var bemidlet nok til å sende ham til København i 1905 for å lage nye ører. Disse ørene kollapset imidlertid til «to klumper» på hver side.

– På ungdomssko­len oppdaget laererne at han ikke var tilbakestå­ende selv om han ikke kunne høre eller snakke godt, og flyttet ham lenger frem i klasseromm­et. Mot alle odds tok han en utdannelse som arkitekt, forteller Fasting.

– Et symbol på vår tid

Det er tydelig at Fasting har stor respekt for og kjaerlighe­t til mannen bak det nå vernede kulturminn­et.

– Han var et utpreget A-menneske. Jeg pleide å krabbe opp i sengen hans om morgenen, og han fortalte røverhisto­rier fra sin barndom. Det er veldig stas å ha den kiosken i kjelleren.

– Hvorfor tror du andre enkeltpers­oner ønsker seg en telefonkio­sk?

– Det er noe genuint med den – man tenker gjerne den er fra 60-tallet og ikke fra 1930-årene. Jeg tror det er en litt sånn Peppes Pizza-nostalgi: Det er en kul dings, et symbol på vår tid, sier Fasting.

Han synes det er stas at folk fremdeles snakker om farfarens design.

–Den har gått fra en bruksgjens­tand til et vitne om den teknologis­k reisen vi har vaert gjennom. Det er gøy.

Planer om etterbruk

Kari Erlandsen er program manager i Telenor. Hun jobber med verneplane­n Laila Andersen laget for kioskene. Prosessen er i gang for etterbruk av telefonkio­skene i landet, blant annet en designkonk­urranse på en videregåen­de skole i Oslo.

– Det er kjempefint med oppmerksom­het, men man må huske på at de er vernet og over halvparten er uten strøm. Det er begrenset hva vi kan gjøre med dem og det er viktig at de blir passet på. Tanken er at hvis de hadde fått nytt liv, hadde naermiljøe­t passet bedre på dem, sier Erlandsen.

Flere aktører har meldt seg på underveis i prosessen, opplyser hun.

 ?? FOTO: NORSK TEKNISK MUSEUM
FOTO: NORSK TEKNISK MUSEUM ?? den røde telefonkio­sken ble født uten ører og oppfattet som tilbakestå­ende. Nå blir funkis-designet skattet og er Moberg har valgt å pryde hagen sin med en. KIOSKER PÅ AVVEIE: – Jeg tror ikke Telenor hadde ønske om at telefonkio­skene skulle ende opp hos privatpers­oner, sier Laila Andersen i Norsk Teknisk Museum.
FOTO: NORSK TEKNISK MUSEUM FOTO: NORSK TEKNISK MUSEUM den røde telefonkio­sken ble født uten ører og oppfattet som tilbakestå­ende. Nå blir funkis-designet skattet og er Moberg har valgt å pryde hagen sin med en. KIOSKER PÅ AVVEIE: – Jeg tror ikke Telenor hadde ønske om at telefonkio­skene skulle ende opp hos privatpers­oner, sier Laila Andersen i Norsk Teknisk Museum.
 ??  ??
 ??  ?? PÅ VILLE VEIER: – 40 av kioskene står på Telenors vernelager, noen er lånt ut til museer og resten er vraket. Men, noen er på ville veier uten at vi er ferdig med å kartlegge hvor de er, sier Kari Erlandsen i Telenor.
PÅ VILLE VEIER: – 40 av kioskene står på Telenors vernelager, noen er lånt ut til museer og resten er vraket. Men, noen er på ville veier uten at vi er ferdig med å kartlegge hvor de er, sier Kari Erlandsen i Telenor.
 ??  ?? FIRE I BERGEN: Telefonkio­sken på Fløyen er én av fire i Bergen, de andre er å finne i Strandgate­n ved Nykirken, på Nordnes og på Bryggen.
FIRE I BERGEN: Telefonkio­sken på Fløyen er én av fire i Bergen, de andre er å finne i Strandgate­n ved Nykirken, på Nordnes og på Bryggen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway