Bergens Tidende

Plastforbr­uket gikk markant ned

- ANNE E. HOVDEN anne.hovden@bt.no foto BÅRD BØE

– Det er ikke det at kundene våre er gnitne. Men dette fikk dem til å tenke seg om, sier butikksjef Irene Rolland.

I løpet av 2018 må alle butikker begynne å ta betalt for plastposen­e. Det skjer etter pålegg fra EU. Joker-butikken i Sandviken har frem til i januar hatt gratis plastposer, men på grunn av direktivet begynte de å ta en krone pr. pose fra midten av januar. Da skjedde det ting.

I løpet av tre måneder har de levert ut 6000 faerre plastposer enn det de normalt har gjort i tilsvarend­e periode.

– Mange av kundene våre kommer i stedet med egne nett, eller de bruker plastposen­e flere ganger. Og det er ikke det at de er gnitne. Men dette fikk mange til å tenke seg om. Før vi innførte betalingen, var det også mange av kundene som hintet om at det var på tide at vi begynte å ta betalt, sier Irene Rolland.

Og dette er en trend mange andre butikker merker, ifølge Peter Sundt. Han er styreleder i Handelens miljøfond, som er under etablering.

– I Norge har vi vaert ganske passive på dette med plastposeb­ruk. I andre land har folk vaert flinkere til å ty til alternativ­er. I 2014 brukte vi én milliard plastposer, men kjedene rapportere­r nå at forbruket er på vei ned. Å ta betalt for posene fungerer, sier han.

50 øre til miljøtilta­k

I forbindels­e med EU-direktivet, bestemte handelsnae­ringen seg i fjor høst for å opprette et miljøfond. Butikkene skal da betale inn 50 øre for hver plastbaere­pose de selger. Pengene skal gå til ulike miljøtilta­k som for eksempel holdningsk­ampanjer for redusert posebruk, utviklings­tiltak for økt gjenvinnin­g og gjenbruk, og bistand til plastoppry­dning. Basert på dagens posebruk, vil det bety 400 millioner som kan brukes på miljøtilta­k.

– Reduksjon av plast står veldig høyt på agendaen nå hos de fleste kjeder, også fordi kunder presser på og vil ha endringer, sier Sundt.

Stor effekt i Sverige

Fondet vil ikke legge seg borti hvor mye butikkene tar betalt for posene. Om noen legger på 50 øre på dagens pris, eller om prisen blir det samme.

– Handelens miljøfond samler handelen og naeringsli­vet om noen av de mest effektive tiltakene mot plastforsø­pling. Vi oppfyller EUs direktiv om reduksjon av plastposer samtidig som vi får et målrettet miljøvirke­middel mot plastforsø­pling. Dette er miljøarbei­d som virker, sier administre­rende direktør Vibeke Hammer Madsen i Virke.

I dagligvare­butikker er kunder vant til at posene koster, mens i andre typer butikker har dette ikke vaert vanlig. Men nå må du også belage deg på å betale ekstra hvis du skal ha pose på klaerne du kjøper i en klesbutikk.

I Sverige innførte alle butikker betaling for plastbaere­poser fra 1. juli i fjor. Enkelte kleskjeder, som for eksempel MQ, rapportert­e om en halvering i antall plastposer i løpet av de første tre månedene, ifølge Naturskydd­sföreninge­n. Til sammen ble det brukt 2,5 millioner faerre plastposer i Sverige i perioden juli-september.

Mindre plast på grønnsaken­e Også andre initiativ er blitt tatt for å få ned plastforbr­uket i dagligvare­handelen. Etter initiativ fra Kiwi og Norgesgrup­pen skal den store grossisten innen frukt og grønt – BAMA – gjøre store endringer i løpet av året. Blant annet skal plastskåle­n under avokadoene erstattes med skål i papp, og til sommeren skal jordbaeren­e komme i pappkurver, skriver E24.

Kiwi brukte over 1000 tonn plast i emballasje­n for frukt og grønt i fjor. Nå skal de fjerne 200 tonn plast fra frukt- og grøntavdel­ingene innen utgangen av 2020.

 ??  ?? INGEN PROTEST: Joker-butikken i Sandviken har frem til i januar hatt gratis plastposer, men nå må kundene betale 1 krone. Butikkmeda­rbeider Joakim Lillestøl og stamkunde Jan Heiret er fornøyd med den nye løsningen. – Det er et veldig bra tiltak, det gjør meg ingenting, sier Heiret.
INGEN PROTEST: Joker-butikken i Sandviken har frem til i januar hatt gratis plastposer, men nå må kundene betale 1 krone. Butikkmeda­rbeider Joakim Lillestøl og stamkunde Jan Heiret er fornøyd med den nye løsningen. – Det er et veldig bra tiltak, det gjør meg ingenting, sier Heiret.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway