Bergens Tidende

Frøy Gudbrandse­n

Før var det vanskelig å se forskjell på Ap og Høyre. Det neste kan bli at det er vanskelig å se forskjell på Ap og Frp.

-

PARTILEDER SIV JENSEN (FRP) har begynt å snakke om sosial dumping. Ap vil ha mottak i Afrika og stille tøffere krav til dem som vil hente ektefelle til Norge.

Man kan bli forvirret av mindre. Det er ikke så rart at partiene minner mer om hverandre, når de konkurrere­r om de samme velgerne. Hvis politikere i begge partiene ser de samme problemene i det norske samfunnet, kan de fort ende opp med å finne de samme svarene.

Ap er i gang med et nødvendig arbeid for å finne ny migrasjons­politikk. Forslagene som kommer ut av det, må ikke sables ned fordi de minner for mye om noe Frp har sagt før. Er det gode forslag, bør de omfavnes. Om det er ett felt der vi bør stille oss åpne for både nye og gamle ideer, er det nettopp på innvandrin­gsfeltet. Debatten forsures lett av mistanker om at motivene ikke er de beste.

LIKEVEL ER DET NOE SPESIELT som skjer nå. Før har den restriktiv­e fløyen i Ap vaert dempet, muligens fordi de har hatt kontroll. Tilhengern­e av en mer liberal politikk har vaert høylytte.

Nå er bildet snudd.

Mannen Ap har valgt til innvandrin­gspolitisk talsperson, har trolig fått flere medieoppsl­ag på et halvt år enn alle sine forgjenger­e til sammen. Masud Gharahkhan­i har sittet på Stortinget siden oktober, men har gjort seg mer bemerket enn de fleste i stortingsg­ruppen så langt i år.

Ofte er det bare forslag han kommer med, sine egne tanker om hva som bør bli Aps politikk. Men han er offisiell talsperson for innvandrin­gsfeltet. Det han sier, er ikke løst snakk. Det er meningen at vi skal lytte til det han sier, og hans budskap er Ap sitt.

Derfor minner Aps kommunikas­jon i innvandrin­gssaker nå mer og mer om Frps gode gamle strategi med doble budskap. Frp har en nøktern, moderat partiledel­se, men sørger for å ha løse kanoner som forteller velgerne hva partiet egentlig mener.

GHARAHKHAN­I forteller velgerne at Ap vil hjelpe flyktninge­ne der de er, på mottak i Afrika. Støre har for lengst slått fast at han ikke tror på den ideen.

Gharahkhan­i mener vi tar «maten ut av munnen på barn i flyktningl­eirer for å fø på norske asyladvoka­ter». Støre brukte halve valgkampen på å kritisere Frp for deres retorikk.

Når det virker som om Ap bedriver dobbeltkom­munikasjon, er det først og fremst fordi Støre har vaert så stille. Ny innvandrin­gspolitikk skal også først vedtas på neste landsmøte. Men man lurer jo litt på hva han mener.

Ap er utvilsomt i ferd med å flytte egen politikk. Eller flytte grenser, om du vil.

Gharahkhan­i er sendt ut for å berede grunnen for å bevege innvandrin­gspolitikk­en i mer restriktiv retning. Det har sosialdemo­kratene gjort i Danmark, der deres partileder Mette Frederikse­n får Sylvi Listhaug til å fremstå som en Knut Arild Hareide. Det har sosialdemo­kratene gjort i Sverige, der det nå er langt vanskelige­re for flyktninge­r å få familiegje­nforening enn i Norge.

DET LIGGER I KORTENE at det samme vil skje i Norge, og Gharahkhan­is utspill peker ut det som blir Aps nye retning. Ja, det er vanskelig å se for seg Støre i en rolle som Mette Frederikse­n har tatt i Danmark, der hun snakker tydelig om at ikkevestli­g innvandrin­g er den største utfordring­en landet har. Inshallah, kan vi kanskje si.

I Ap er det et vanvittig spenn, mellom de innvandrin­gsliberale og mer innvandrin­gskritiske. Asylopprør­ene MEN DET ER IKKE bare snakk om at Ap følger etter Frp, de skyver også Jensen ut på identitets­politikken­s sidelinje, der det stort sett finnes saker som nei til bønnerop fra moskeer og nei til burka.

Frp kommer aldri til å gi opp innvandrin­gssaken, men Ap tar opp kampen om den. Det skjer altså samtidig som Jensen flytter troppene inn i Aps gamle territorie­r, som arbeidsliv og velferdsst­at.

Fremover får vi muligens se noen likhetstre­kk mellom de gamle erkefiende­ne, som ingen av dem noen gang vil innrømme at de deler.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway