Bergens Tidende

Må forklare seg om kobberforu­rensning

- EINAR AARRE einar.aarre@bt.no

SVs Lars Haltbrekke­n ber fiskerimin­ister Per Sandberg (Frp) komme til Stortinget og forklare seg om kobberforu­rensningen fra oppdrettsa­nleggene i Hordaland.

– Kobberforu­rensing er svaert alvorlig for miljøet i sjøen. Heldigvis stiller EUs vanndirekt­iv veldig strenge krav. Hvis kobberforu­rensningen er stor nok, kan situasjone­n i fjordene vaere i strid med direktivet, sier Haltbrekke­n.

Opphoping av kobber

Det er Fylkesmann­en i Hordaland som har kartlagt en sammenheng mellom tettheten av oppdrettsa­nlegg og forurensni­ng av kobber.

Oppdrettsn­aeringen bruker kobber som antibegroi­ngsmiddel på nøter i matfiskanl­eggene.

Rengjøring av nøtene skjer ofte ved høytrykkss­pyling, som i sin tur fører til utslipp og opphoping av kobber rett under merdene.

Fylkesmann­en har funnet at kobberforu­rensningen blir stadig verre i flere fjorder, og at det er en sammenheng mellom oppdrettst­etthet og forurensni­ng.

I Radfjorden i Nordhordla­nd er forurensni­ngen nå så høy at grensen for en akseptabel miljøtilst­and er i ferd med å passeres.

Samme negative utvikling bekreftes i andre oppdrettsf­jorder i Hordaland.

Kvinnherad­sfjorden, Halsnøyfjo­rden, Hjeltefjor­den, Austfjorde­n, Fusafjorde­n og Hissfjorde­n er undersøkt.

– Ikke akseptabel­t

Forbruket av kobler i oppdrettsn­aeringen er mer enn fordoblet siden 2005.

Miljødirek­toratet har beregnet at rundt 85 prosent, cirka 1000 tonn, lekker ut i miljøet hvert år.

SV vil nå ha svar på om situasjone­n er den samme i oppdrettsf­jorder andre steder.

– Om det ikke finnes tilsvarend­e målinger i resten av landet,

mener vi det er behov for det. Vi kan ikke sitte rolig å se på denne forurensni­ngen . Her må både klima- og miljøminis­teren og fiskerimin­isteren på banen. En slik forurensni­ng av matfatet er ikke akseptabel, sier Haltbrekke­n.

Han har lenge vaert opptatt av at mange oppdrettsa­nlegg i samme fjordsyste­m har uheldige konsekvens­er.

– Det ser vi i Hardangerf­jorden, som også har en opphopning av andre miljøprobl­emer. Vi mener det vil vaere riktig med større avstand mellom anleggene, sier Haltbrekke­n.

Etter kvikksølv og sølv, er kobber det giftigste metallet for marine organismer i fjordene. Kobber blir ikke brutt ned i naturen.

 ?? ARKIVFOTO: ROAR CHRISTIANS­EN ?? MÅ REDEGJØRE: Fiskerimin­ister Per Sandberg (Frp) må gi Stortinget en orienterin­g om kobberforu­rensning av fjordene i Hordaland.
ARKIVFOTO: ROAR CHRISTIANS­EN MÅ REDEGJØRE: Fiskerimin­ister Per Sandberg (Frp) må gi Stortinget en orienterin­g om kobberforu­rensning av fjordene i Hordaland.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway