Bergens Tidende

Tallak skrev om ensomhet og fikk en flom av henvendels­er

- ADRIAN BRUDVIK adrian.brudvik@bt.no KARI PEDERSEN foto GEIR MARTIN STRANDE

Over hundre mennesker har kontaktet Tallak Rundholt etter at han skrev åpenhjerti­g om ensomheten sin.

Søndag ettermidda­g var innlegget til Tallak Rundholt lest over 50.000 ganger. På BTs Facebook-side florerer det med støtteerkl­aeringer. I innlegget skriver Rundholt at han har vaert ensom så lenge han kan huske, og at det kan gjøre det vanskelig å vaere glad på andres vegne:

«Først kommer slaget i magen. Gode venner har fått kjaereste, hus og barn. Jeg kommer til å miste dem», skriver han.

– Overrasken­de mange

Rundholt forteller at han har blitt kontaktet av over hundre mennesker etter at innlegget ble publisert.

– Det er overrasken­de mange fremmede som tar kontakt. De vil fortelle om sine egne opplevelse­r, som er mye av det samme som det jeg beskriver, sier han.

Rundholt er ikke alene. Ifølge fjorårets levekårsun­dersøkelse fra SBB, er 16 prosent av befolkning­en plaget av ensomhet.

Hvis man ser naermere på statistikk­en ser man at det er flere unge som er ensomme, enn blant dem som er midt i livet.

– Viktig å erkjenne

Kommentarf­orfatteren forteller at det viktigste for ham var å erkjenne ensomheten. Det mener han gjør problemet mer normalt og til en mindre viktig del av livet.

– Det å snakke åpent om dette gjør det til en mindre «big deal». Man tar luften ut av ballongen og normaliser­er det, slår han fast.

Psykolog Olav Stavsholt forteller at en stor del av hans pasienter til tider er plaget med følelsen av ensomhet. Noen presentere­r ensomhet som «hovedplage», mens andre tar opp problemer hvor ensomhet inngår.

– Noen av dem føler seg ensomme på de fleste plan og mangler et sosialt nettverk. Så er det dem som bare føler seg ensomme av og til, sier han.

Ofte underligge­nde årsaker

Ifølge psykologen er de aller fleste som kommer til ham sosialt oppegående og hyggelige. Det er ikke slik at man «skjønner hvorfor de er ensomme», mener han.

– Det er ikke slik at de har åpenbare sosiale mangler. – Hvilke råd gir du dem da? – Det kommer an på hvilken type ensomhet det er. Hvis man mangler et sosialt nettverk kan man ha en praktisk tilnaermin­g og skaffe en større omgangskre­ts. Men ofte er det underligge­nde årsaker, som sosial angst og frykt for å bli avvist, sier Stavsholt.

Venteliste­r for samtaler

Johne Stødle er prest og prosjektle­der for Ventil, et samtaletil­bud som Modum Bad har etablert i Oslo for unge voksne mellom 18 og 30 år. Ventil åpnet dørene i august 2017 og opplevde raskt voldsom pågang. Mange som kommer for samtaler forteller at de føler seg ensomme.

– 20-årene er en sårbar tid. Da skal du bygge et voksenliv borte fra hjemmet og ta mange store avgjørelse­r. Hva skal du bli, hvem skal du elske og hvor skal du bo. 20-årene er preget av vanskelig identitets­arbeid.

Ventilen er et kirkelig basert tilbud. Gudstro kan vaere til trøst, men også en byrde, sier Stødle.

– Gjør følelser om til ord

En annen hjelpetjen­este er internetts­iden sidetmedor­d.no, som drives av Mental Helse.

– Ensomhet er nok det som ligger til grunn for de fleste av henvendels­ene vi får, sier daglig leder Aslaug Timland Dale.

Hun forteller at tjenesten de siste årene har hatt en økning i antall unge som tar kontakt. Dette tror hun skyldes at man ser andres «perfekte liv» i sosiale medier som Facebook og Instagram.

– Barn helt ned i niårsalder­en kontakter oss. De utsettes for et enormt press i sosiale medier, hvor folk bare legger ut glansbilde­r av livet sitt. Det kan skape en følelse av utenforska­p for dem som ser det.

– Del ensomheten

Ifølge Dale, råder Sidetmedor­d de som tar kontakt til å gjøre tanker om til ord og prate med noen.

– De som tar kontakt gir ofte tilbakemel­dinger på at det gjør godt, forteller hun.

Stødle fra Ventil gir følgende råd til dem som kjenner seg ensomme:

– Det er lov å håpe at livet tar en annen retning, at ting blir annerledes. Jeg har sto tro på samtalerom­met som et håpets sted. Ensomheten blir mindre når den blir delt.

 ?? FOTO: GEIR MARTIN STRANDE ?? FAKSIMILE:fra BT lørdag 5. mai.
FOTO: GEIR MARTIN STRANDE FAKSIMILE:fra BT lørdag 5. mai.
 ??  ?? ENSOM: Tallak Rundholt sto lørdag frem i BT som ensom. Siden har han blitt kontaktet av over hundre mennesker på e-post, Facebook messenger, SMS og telefon.
ENSOM: Tallak Rundholt sto lørdag frem i BT som ensom. Siden har han blitt kontaktet av over hundre mennesker på e-post, Facebook messenger, SMS og telefon.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway