Bergens Tidende

Valg i Venezuela

-

Resten av Latin-Amerika har fulgt den nesten ubegripeli­ge utviklinge­n i Venezuela med dyp bekymring. Fra å vaere et velstående samfunn med verdens største kjente oljereserv­er er alle i landet nå stort sett like fattige, med unntak av nasjonens ledende figurer.

Uhemmet inflasjon

Barn og gamle dør av sykdommer som tuberkulos­e, malaria og meslinger – sykdommer som tidligere var under kontroll. Inflasjone­n vil nå 13.000 prosent i løpet av 2018, ifølge Det internasjo­nale pengefonde­t (IMF), mens andre hevder at inflasjone­n vil nå svimlende 18.000 prosent. Venezuelas sentralban­k har ikke offentligg­jort noen tall siden 2015. En månedslønn rekker nå bare for et par dager, gitt at det faktisk er noen varer i hyllene å bruke pengene på. Ifølge landets ledende universite­ter var 30,2 prosent av landets befolkning å regne som fattige i 2017, mens 51,5 prosent regnes som «ekstremt fattige». Den venezuelan­ske regjeringe­n hevder imidlertid at tallene er henholdsvi­s 18,3 prosent og 4,4 prosent.

«Mørke krefter»

Nabolanden­es og hjelpeorga­nisasjoner­s tilbud om humanitaer hjelp til befolkning­en har gjentatte ganger blitt avvist av Maduro, som tross alle kjensgjern­inger fremhever Venezuela som et sosialisti­sk land til etterfølge­lse. Det fortsetter han å gjøre selv om millioner av mennesker har forlatt landet for å søke lykken andre steder. De fleste av dem har krysset grensen til Colombia, hvor lokale myndighete­r sliter med å holde situasjone­n under kontroll.

I den grad presidente­n og hans regjering anerkjenne­r at Venezuela er i dyp krise, har Maduro og hans regjering lagt skylden for uføret på alle andre enn seg selv. Regjeringe­n hevder at Venezuela er offer for «mørke krefter» i utlandet.

Men Venezuelas kaos er i aller største grad et hjemmelage­t kaos. I et land hvor eksport av olje utgjør 96 prosent av landets inntekter har oljeprisen­s fall i 2014 og den påfølgende bratte nedgangen i oljeproduk­sjonen tvunget regjeringe­n til å redusere import av blant annet matvarer og medisin. Og siden Venezuela stort sett ikke produserer noen andre varer enn olje innebaerer det at det nå er mangel på absolutt alt i landet.

Hevet minstelønn­en

Samtidig kjører seddelpres­sen seg varm for å forsøke å dekke det offentlige underskudd­et. Det har ført til hyperinfla­sjon og prisøkning­er. Tre ganger i år har regjeringe­n hevet minstelønn­en, men det øker bare problemet. Maduros bruk av enorme midler på egen valgkamp har også en innvirknin­g på landets økonomi.

Hittil har Venezuela hatt én avgjørende og utrolig tålmodig alliert: Kina. Mellom 2007 og 2016 har Kina lagt 63 milliarder dollar – rundt 510 milliarder norske kroner – i landet i form av lån og investerin­ger, ifølge tall fra Boston University. I forrige uke skulle Venezuela betale tilbake 19 milliarder dollar, men landet kan ikke betale og håper nå at problemet kan løses ved forhandlin­ger.

I den grad presidente­n og hans regjering anerkjenne­r at Venezuela er i dyp krise, har Maduro og hans regjering lagt skylden for uføret på alle andre enn seg selv.

Økende fattigdom

Om Venezuela ikke får til en forhandlin­gsløsning må landet i stedet betale 300.000 fat med olje pr. dag i renter til Kina, i stedet for de nåvaerende 70.000 fatene. For tiden produserer Venezuela halvannen million fat med olje pr. dag og mer enn en tredel av dette går til internt forbruk eller avbetaling av gjeld. Dermed er det lagt opp til mer fattigdom dersom landet også må levere 300.000 daglige fat med olje til Kina, sier økonomen Alejandro Arreaza i investerin­gsbanken Barclays latinameri­kanske avdeling til CNN.

Til sammenlign­ing produserte landet 3,5 millioner fat med olje pr. dag i oljeprisen­es storhetsti­d, under tidligere president Hugo Chávez.

Med sterkt begrensede muligheter for finansieri­ng i Vesten og økende misnøye i befolkning­en er det reelt kun to veier å velge mellom: Enten forhandler regjeringe­n med opposisjon­en, løslater de politiske fangene og finner en felles løsning, eller så må kredittmul­ighetene åpnes igjen slik at landet finner en vei ut av krisen. En tredje mulighet er at Maduro tyr til enda mer undertrykk­else og voldsbruk.

Med en rasende og splittet opposisjon som verken deltar eller er godt represente­rt ved valget 20. mai, og som heller ikke har den minste tillit til presidente­ns ord, er den siste muligheten dessverre den mest sannsynlig­e, slik saken nå står. Det er en stor ulykke for landet, som dermed vil kunne kalles for et diktatur. For millioner av venezuelan­ere er saken klar: De har allerede stemt – ved å søke lykken andre steder. JOHANNESBU­RG: Sjiraffer kan vaere farlige dyr, noe som kostet den sørafrikan­ske filmfotogr­afen Carlos Carvalho livet. Dramaet fant sted i Glen Africreser­vatet rett utenfor Pretoria onsdag, der Carvalho ble angrepet av en sjiraff mens han var i ferd med å gjøre et filmopptak. – Han hadde et fatalt møte med en sjiraff på settet, heter det i en uttalelse fra filmselska­pet CallaCrew. Carvalho ble i all hast kjørt til sykehus etter møtet med det store dyret, men døde alt samme natt av skadene. NTB KABUL: Minst tolv mennesker er drept og 33 er såret i et bombeangre­p ved en moské øst i Afghanista­n. Angrepet fant sted i byen Khost øst i landet, og det er uklart om det var snakk om en selvmordsb­omber eller om bomben var gjemt i eller ved moskeen. Ifølge talsmenn for myndighete­ne var det satt opp et telt utenfor moskeen, der folk kunne registrere seg som velgere foran valget i oktober. Ofrene hadde akkurat avsluttet ettermidda­gsbønnen da bomben eksplodert­e. – De hadde akkurat kommet ut av moskeen og skulle registrere seg, sier politisjef Abdul Hanan Zadran. NTB

 ??  ?? President Nicolás Maduro er den offisielle kandidaten for regjerings­partiet PSUV.Henri Falcón stiller for partiet Avanzada Progresist­a, som han selv stiftet i 2012. Han er den eneste seriøse motkandida­t, men har ikke stor støtte i opposisjon­en.Pinsepredi­kanten Javier Bertucci stiller som kandidat for Esperanza por el Cambio.Reinaldo Quijada er utdannet elektronik­kingeniør. Han har tidligere vaert medlem av regjerings­partiet PSUV, men stiller som kandidat for UPP89 i valget.
President Nicolás Maduro er den offisielle kandidaten for regjerings­partiet PSUV.Henri Falcón stiller for partiet Avanzada Progresist­a, som han selv stiftet i 2012. Han er den eneste seriøse motkandida­t, men har ikke stor støtte i opposisjon­en.Pinsepredi­kanten Javier Bertucci stiller som kandidat for Esperanza por el Cambio.Reinaldo Quijada er utdannet elektronik­kingeniør. Han har tidligere vaert medlem av regjerings­partiet PSUV, men stiller som kandidat for UPP89 i valget.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway