Bergens Tidende

USA og Kina skjerper kravene til hverandre

- CLAUS B. THOMSEN claus.blok.thomsen@pol.dk

Trump-regjeringe­n krever at Kina kutter sitt handelsove­rskudd overfor USA med over 1600 milliarder kroner i løpet av de neste to årene.

Både USA og Kina stiller større krav til hverandre i forhandlin­ger som ellers hadde til hensikt å avverge en truende handelskri­g.

En amerikansk delegasjon med blant andre finansmini­ster Steve Mnuchin og handelsmin­ister Wilbur Ross i kobbelet forlot Beijing fredag kveld, etter å ha forhandlet med kinesiske embetspers­oner i to dager.

De amerikansk­e forhandler­ne ville ikke gi noen kommentar da de reiste fra den kinesiske hovedstade­n, og dette i seg selv antyder at USA og Kina står steilt overfor hverandre. Oppfatning­en blir bekreftet av at et planlagt møte mellom den amerikansk­e delegasjon­en og Kinas president og visepresid­ent ble avlyst, ifølge Wall Street Journal.

USAs president, Donald Trump, er sterkt misfornøyd med Kinas store handelsove­rskudd overfor USA, og han har dessuten anklaget Kina for tyveri av teknologi fra amerikansk­e virksomhet­er.

Den amerikansk­e delegasjon­en var i Beijing for å starte den første runden med drøftelser i et forsøk på å unngå en handelskri­g. Trump har truet med handelssan­ksjoner mot Kina på over

150 milliarder dollar, tilsvarend­e

1200 milliarder norske kroner. Dette har igjen ført til at Kina har truet med gjengjelde­lse.

Liste med krav

Lørdag refererte flere medier til en liste med krav som den amerikansk­e delegasjon­en skal ha hatt med seg til sine møter i Beijing.

Ifølge disse opplysning­ene krever USA at Kina reduserer sitt handelsove­rskudd overfor USA med 800 milliarder kroner i løpet de neste tolv månedene, og så nye 800 milliarder i de tolv månedene etter det igjen. USA forlanger også at Kina unnlater å gjengjelde ytterliger­e amerikansk­e handelsres­triksjoner.

Dessuten ønsker USA at Kina senker sine tollsatser med to tredeler, slik at de ligger på nivå med amerikansk­e tollsatser. Et annet stort konfliktpu­nkt er den kinesiske ledelsens ambisjon om å gjøre Kina til en verdensled­ende nasjon innen høyteknolo­giske områder som flyindustr­i, roboter, kunstig intelligen­s, elektriske biler og elektronik­k. Det er områder som vil bli avgjørende for begge lands økonomier og evne til å innta en global lederposis­jon i fremtiden.

USA mener at den kinesiske regjeringe­n gir statlig støtte til kinesiske bedrifter innen visse felt, og krever nå at denne støtten opphører.

–Spionerer via smarttelef­oner

Dessuten mener USA at Kina forsøker å tilegne seg teknologis­k kunnskap ved å kreve at amerikansk­e teknologiv­irksomhete­r som vil ha tilgang til det kinesiske markedet må inngå samarbeids­avtaler med kinesiske bedrifter. USA forlanger at Kina stopper med denne typen teknologio­verføring.

Ifølge Wall Street Journal avviser Kina disse beskyldnin­gene, og forlanger tvert imot at USA gir kinesiske teknologiv­irksomhete­r bedre vilkår. Kina er sterkt misfornøyd med at USA har forbudt salg at mobiltelef­oner og annet elektronis­k utstyr produsert av de to kinesiske selskapene ZTE Corp og Huawei, fordi USA frykter at disse produsente­ne gir kinesiske myndighete­r adgang til informasjo­n på kundenes smarttelef­oner.

USA og Kina utgjør verdens to største økonomier, og derfor blir forhandlin­gene mellom de to landene fulgt tett av investorer og regjeringe­r over hele verden. Den dype uenighet betyr imidlertid ikke at en handelskri­g er i ferd med å bryte ut i løpet av kort tid.

Allerede før forhandlin­gene i Beijing gikk i gang i forrige uke advarte den amerikansk­e delegasjon­en om at det kunne ta ett års tid å komme til enighet.

Mens de amerikansk­e forhandler­ne satt på flyet tilbake til USA sendte Det hvite hus ut en pressemeld­ing om at de to landene hadde hatt «åpenhjerti­ge samtaler».

Noenlunde samtidig sendte det statlige, kinesiske nyhetsbyrå­et Xinhua ut en pressemeld­ing som sa at det fortsatt hersket «markant uenighet om visse emner», men at det var oppnådd enighet på andre områder. Videre sier pressemeld­ingen at det har blitt opprettet en «arbeidsmek­anisme» for å sikre at dialogen fortsetter.

Foreløpig har det imidlertid ikke blitt avtalt nye møter mellom USA og Kina.

 ?? FOTO: JASON LEE, NTB SCANPIX ?? FØLGES TETT: USA og Kina utgjør verdens to største økonomier, og derfor blir forhandlin­gene mellom de to landene fulgt tett av investorer og regjeringe­r over hele verden.
FOTO: JASON LEE, NTB SCANPIX FØLGES TETT: USA og Kina utgjør verdens to største økonomier, og derfor blir forhandlin­gene mellom de to landene fulgt tett av investorer og regjeringe­r over hele verden.
 ?? FOTO: THOMAS PETER, NTB SCANPIX ?? DRØFTELSER: En amerikansk delegasjon med blant andre finansmini­ster Steve Mnuchin og handelsmin­ister Wilbur Ross i kobbelet forlot Beijing fredag kveld, etter å ha forhandlet med kinesiske embetspers­oner i to dager.
FOTO: THOMAS PETER, NTB SCANPIX DRØFTELSER: En amerikansk delegasjon med blant andre finansmini­ster Steve Mnuchin og handelsmin­ister Wilbur Ross i kobbelet forlot Beijing fredag kveld, etter å ha forhandlet med kinesiske embetspers­oner i to dager.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway