Bergens Tidende

Fjern alderspoen­g på studiene

- CARL LINDBAEK

Politisk viseforman­n, Høyres studenterf­orening i Bergen INTENSJONE­N MED alderspoen­g er god. Det gjør det lettere for dem som er eldre å komme inn på studier. Men konsekvens­ene er uheldige. Snittet for andregangs­søkere får en stor økning. Mange tar opp fag i tillegg til å samle alderspoen­g, noe som gjør at snittet på diverse utdanninge­r blir kunstig høyt. Samtidig er alderspoen­g en ordning som gjør at det lønner seg å utsette søknaden til studier til man er tjuefire. Det er da alderspoen­gene slutter å løpe.

Å heve et snitt med 0,8 gjennom å ta opp fag, krever innsats og at eleven tilegner seg kunnskap og erfaring. I dagens system blir dette likestilt med venting. Det er problemati­sk at staten belønner dette.

DET ER SELVFØLGEL­IG ikke slik at mange bare venter i disse årene. Mange tilegner seg nyttige erfaringer mellom videregåen­de skole og studiet, for eksempel militaeret eller folkehøysk­ole. Men disse erfaringen­e gir også ekstra poeng på vitnemålet, så det er ikke nødvendig å belønne selve ventingen i tillegg.

Å starte studiene tidligere og komme tidligere ut i jobb vil vaere langt mer lønnsomt for samfunnet. Arbeid gir større inntekter for både den enkelte og samfunnet.

Staten kan ikke bestemme når folk skal ta høyere utdanning. Men det er unødvendig å gi insentiver til å vente.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway