Bergens Tidende

Fremtidens brukerrom

Regjeringe­n vil endelig åpne sprøyterom­mene for flere. Det er klok og moderne ruspolitik­k.

-

IGÅR KOM HELSEMINIS­TER Bent Høie (H) til Strax-huset i Bergen med gode nyheter til byens brukere. Høyre, Frp og Venstre-regjeringe­n vil gjøre sprøyterom om til brukerrom, og åpne opp for flere narkotiske stoffer og opplaering i mer skånsomme brukermeto­der. Det er på høy tid.

SPRØYTEROM­MET PÅ STRAXHUSET kunne hjulpet hundre rusmisbruk­ere hver dag, men blir i stedet tvunget til å avvise folk i døren. Problemet er de rigide sprøyterom­sreglene, som kun åpner herberget for brukere som setter heroin med sprøyte.

Sprøyterom­met i Bergen er et hardt tilkjempet helsetilbu­d, som Ap og Venstre i byrådet fikk gjennom etter tung hestehande­l med KrF.

Formålet er å få ned bekymrings­fullt høye overdoseta­ll, og å gi brukerne økt trygghet og rask helsehjelp. Men ved å begrense tilbudet til det aller farligste og mest uønskede brukermøns­teret, virker dagens regelverk mot sin hensikt. De som følger rådet fra helsemyndi­ghetene og inntar sitt narkotikum på mindre skadelig vis, blir henvist til gaten. Det er bakstrever­sk og uverdig ruspolitik­k, som regjeringe­n nå gjør klokt i å snu.

BAKGRUNNEN FOR AT sprøyterom­mene inntil videre er reservert for sprøytenar­komane heroiniste­r, er at Høyre, KrF og Frp ikke ville «oppfordre til blandingsm­isbruk». Det er moralistis­k og misforståt­t omsorg. Med gårsdagens høringsfor­slag, viser regjeringe­n at de endelig tar faglige råd på alvor.

Forslaget til nye sprøyterom­sregler er en viktig erkjennels­e av at også blandingsm­isbrukere trenger en trygg arena som reduserer smittefare og tilbyr hjelp i tilfelle overdose. For eksempel blir det forestlått at brukere skal få opplaering i å inhalere heroin, noe som er mindre risikofull­t enn injisering med sprøyte.

Det er gode takter fra både Høyre og Frp, som altfor lenge har bremset et nødvendig paradigmes­kifte på rusfeltet og tviholdt på unødig kriminalis­ering av rusbruk.

DET ER PRISVERDIG at et flertall i myndighets­apparatet endelig har innsett at rusmønster­et ikke lar seg påvirke gjennom utestengel­se og segregerin­g, men gjennom hjelp og veiledning. Det eneste som kan gjøre noe positivt for russcenen, er å ruste dem som oppholder seg der til et tryggere liv.

– Vi må gjøre enda mer for å begrense skader, redde liv og sikre verdighet for de rusavhengi­ge, sa helseminis­ter Bent Høie under talen sin på Strax-huset.

Det er dette, og ikke fortidens moralisme og fordømmels­e, som må vaere kjernen i moderne ruspolitik­k. NÅ SYKLER VI I BAD: Finvaeret bare varer og varer. Jannike Hachvaag Grieg og Kai Grieg sykler avsted for å bade i sjøen på Nordnes.

Med gårsdagens høringsfor­slag, viser regjeringe­n at de endelig tar faglige råd på alvor.

 ?? FOTO: ALICE BRATSHAUG ??
FOTO: ALICE BRATSHAUG

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway