Bergens Tidende

– Dette vil gjøre hverdagen bedre for rusavhengi­ge i Bergen

- ANNE E. HOVDEN anne.hovden@bt.no foto ØRJAN DEISZ

Et nytt lovforslag vil gjøre det mulig å injisere alle typer stoffer på sprøyterom­mene.

– Yes! hvisker avdelingsl­ederen for sprøyterom­met på Strax-huset, Grete Nilsen, idet helseminis­ter Bent Høie annonserer at han mandag vil sende et lovforslag ut på høring om å endre bruken av landets to sprøyterom.

Inn fra Strax-tunnelen

– Dette var vår ønskedrøm. Dette handler både om å redusere antall overdoser, og om verdighet for rusavhengi­ge. Nå håper vi at mange av dem som injiserer andre stoffer i Strax-tunnelen kommer inn til oss i stedet, sier hun.

Helseminis­teren brukte sitt besøk på Strax-huset mandag morgen blant annet til å orientere om lovforslag­et. Det vil gå inn for å tillate injisering av alle typer stoffer, og at det også drives opplaering i og åpnes for røyking av heroin. I dag er det bare lov å injisere heroin på sprøyterom­met.

Veldig synlig behov

Endring av sprøyterom­sloven har vaert varslet, men de ansatte ved sprøyterom­met hadde ikke turt å håpe på at det i denne omgang både ble åpnet for heroinrøyk­ing og injisering av andre stoffer.

– Spesielt her i Bergen har det vaert veldig synlig hvorfor det var nødvendig å ta hele endringen nå, sier helseminis­ter Bent Høie, og viser til at det injiseres andre stoffer bokstaveli­g talt på trappen til sprøyterom­met – i Straxtunne­len.

Basert på beregninge­r fra de ansatte, mener han at lovendring­en kan føre til at besøket ved sprøyterom­met dobles.

Kontroll på egen hverdag

Helseminis­ter Høie anslår at det vil ta ca. ett år før en ny lov kan tre i kraft. Fristen for høringen er satt til 27. august. Så skal det utarbeides en proposisjo­n til Stortinget, som så skal behandles der.

Med på turen til Straxhuset var også klima- og

 ??  ?? MINISTER-BESØK: Helseminis­ter Bent Høie (H) og klima- og miljøminis­ter Ola Elvestuen besøkte mandag morgen Strax-huset for å se på sprøyterom­met og snakke med ansatte og brukere.
MINISTER-BESØK: Helseminis­ter Bent Høie (H) og klima- og miljøminis­ter Ola Elvestuen besøkte mandag morgen Strax-huset for å se på sprøyterom­met og snakke med ansatte og brukere.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway