Bergens Tidende

– Sjokkert over hva jeg selv har skrevet

- ADALHEIDUR AUDARDOTTI­R OLDEIDE Adalheidur.oldeide@bt.no foto RUNE SAEVIG

Mannen fra Hordaland har chattet med flere titalls menn på nettet om barneoverg­rep, kidnapping av barn og deling av overgrepsb­ilder.

– Jeg blir sjokkert når jeg leser hva jeg har skrevet, sa 54-åringen i sin forklaring.

Mandag møtte han i Bergen tingrett, tiltalt for flere alvorlige lovbrudd som omhandler seksuelle overgrep mot barn.

I perioden fra desember 2014 til oktober 2015 mener politiet at mannen ved flere anledninge­r skal ha medvirket til at en far i bergensomr­ådet utførte seksuelle handlinger på sine seks og åtte år gamle døtre.

54-åringen erkjenner ikke straffskyl­d for den delen av tiltalen som omhandler oppfordrin­g til seksuelle overgrep. Mannen vedgår likevel å ha chattet om seksuelle handlinger han har gjort med barn, samt mottatt og delt overgrepsb­ilder.

– Bare historier

I den seks sider lange tiltalen som ble lest opp i retten, går det frem at 54-åringen blant annet diskuterte voldtekter av barn, og hvordan de kunne kidnappe barn i bergensomr­ådet.

I denne delen av tiltalen, erkjenner mannen straffskyl­d.

– Jeg har skrevet om slike ting, ja, sier 54-åringen.

Mannen sier samtidig at samtalene bare er historier, og at de ikke har rot i virkelighe­ten.

– Det har noe med den sinnsstemn­ing jeg var i.

Dømt til ni års fengsel

En av mennene 54-åringen chattet med, ble i fjor høst dømt for å ha seksuelt misbrukt sine to barn. Overgrepen­e skjedde hjemme hos 44-åringen i en av Bergens nabokommun­er, mens jentene på seks og åtte sov.

Han ble blant annet funnet skyldig i voldtekt av den ene datteren, som da var under ti år. Det ble tatt bilde av jenten, som 44-åringen seinere delte på internett. Mannen ble dømt til fengsel i ni år.

Nå møter altså en av mennene som chattet med den dømte 44-åringen selv i retten. Saken er en del av den omfattende «Dark Room»-saken.

Da politiet pågrep den tiltalte 54-åringen i februar 2016, fant de over 400 bilder og videoer med blant annet seksuelle overgrep av barn.

Diskuterte overgrep på nett

I flere av chattelogg­ene beskriver mannen ønske om grove seksuelle handlinger med barn, samt selv å ha utført seksuelle handlinger på flere barn under ti år, ifølge tiltalen.

– Jeg husker ikke de konkrete samtalene, men jeg vet det er jeg som har skrevet dette, sier 54-åringen etter at tiltalen ble lest opp.

Han gjentar flere ganger i sin forklaring at han ikke ønsker seksuell kontakt med barn.

– Jeg har aldri ønsket å gjøre noe med et barn. Det var bare historier.

I den tiltalte mannens forklaring, fortalte han at han selv ble seksuelt misbrukt som barn, noe han har holdt skjult hele livet.

Ifølge 54-åringen var ungdomsåre­ne preget av redsel, skyld og skam for overgrepen­e han sier han ble utsatt for som barn. I tidlig voksen alder jobbet han mye for å forsøke å glemme barndommen, forklarte mannen.

I voksen alder begynte han chatte med folk på nettet, først for å fortelle hva han hadde blitt utsatt for som barn, forklarte han.

– Men det var de ikke interesser­t i å høre om. De spurte om jeg selv likte barn. Da ville de høre.

– Hadde ingen grenser

Den tiltalte 54-åringen forklarte i retten at han flere ganger møtte både kvinner og menn han chattet med på nettet. Deriblant den

44 år gamle mannen som er dømt for overgrep på sine egne barn.

I retten forklarte 54-åringen at de to hadde sex, og at de så på overgrepsm­ateriale sammen.

– Jeg møtte ham, men jeg har aldri møtt barna hans. Jeg dro bare hjem til ham da han var alene hjemme.

54-åringen forklarte videre at han angrer på å ha snakket om sin egen familie i chatter med andre.

– Jeg hadde ingen grenser. Mange av disse chattene er helt sinnssyke, sa mannen etter at tiltalen var lest opp.

Ba om nakenbilde­r

I retten forteller mannen at han nå er gift med en kvinne i Thailand. De har ett barn sammen, og kvinnen har i tillegg et barn fra før. Han sier i sin forklaring at han har delt nakenbilde­r av sin kone på nett, uten at hun visste om dette.

Han forteller videre at han har bedt om å få tilsendt nakenbilde­r av de to barna i Thailand mens de dusjer, noe han fikk.

– Burde du ikke vaere forsiktig med å be om nakenbilde­r av dine egne barn? spurte aktor Janne Ringset Heltne den tiltalte.

– Nei, såpass må en kunne ha. Jeg ville jo ikke brukt dem til noe. Det er familiebil­der.

I forklaring­en sin sier mannen at han ønsker å ta den straffen han får, og bli ferdig med saken.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? DARK ROOM: Janne Ringset Heltne er aktor i saken mot mannen som blant annet er tiltalt for å ha oppfordret til seksuelle overgrep mot barn.
DARK ROOM: Janne Ringset Heltne er aktor i saken mot mannen som blant annet er tiltalt for å ha oppfordret til seksuelle overgrep mot barn.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway