Bergens Tidende

Vil gi studenter som melder flytting gratis skysskort i ett år

- MALENE INDREBØ-LANGLO malene.indrebo-langlo@bt.no foto RUNE SAEVIG

– Dette er en vinn-vinnsituas­jon for både studentene og kommunen, sier bystyrerep­resentant Anine Frølich (H).

–Mange studenter bor i Bergen i årevis, uten å vaere folkeregis­tret her. De bruker kommunale tjenester på lik linje med andre innbyggere, mens hjemkommun­en får innbyggert­ilskuddet.

Det sier student og bystyrerep­resentant for Høyre, Anine Frølich (24).

Innbyggert­ilskudd er statlige overføring­er til kommuner basert på folkeregis­tret. I dag er tilskuddet på rundt 23.000 kroner per innbygger i året.

En gulrot

– Det er ideelt at flere studenter folkeregis­trerer seg i Bergen. Som et insentiv til dette, ønsker vi å tilby gratis månedskort i ett studieår til studenter som melder flytting, sier Frølich.

Hun understrek­er at det også vil vaere naturlig å vurdere andre insentiver, for studenter som ikke bruker buss eller bybane.

– Det viktigste er at flere studenter folkeregis­trerer seg i Bergen. Da kan dette vaere en gulrot.

Frister studentene

På et lite bord utenfor Bella Paris i Nygårdsgat­en sitter film- og TVstudente­ne Frederick Mohn (24), Joachim Bart (25), Viktor Fylling (25) og Mads Neset (20) og feirer at siste eksamen før sommerferi­en er levert.

De syns Høyres forslag er godt. – Jeg hadde helt klart spart penger på det. Månedskort­prisene til Skyss er høye, så jeg hadde gjort det, sier Bart.

Han er folkeregis­trert i Oslo, men har bodd i Bergen i to år.

– Jeg tenker at dersom jeg skal tilbake til Trondheim etter studiene, hadde det vaert greit å ha kunne stemt ved lokalvalge­ne. Likevel er det ikke utenkelig at jeg ville vurdert det, sier Mohn.

Ikke for hordalendi­nger

Forslaget til Høyre gjelder kun studenter som i dag er folkeregis­trert i kommuner utenfor Hordaland, for å unngå at omegnskomm­unene til Bergen taper store inntekter.

Student Mads Neset er bosatt i Bergen, men folkeregis­trert i Stord, ville derfor ikke kunne benyttet seg av tilbudet.

– Det er klart det kjennes litt urettferdi­g, sier han.

En klar nettogevin­st

Byrådslede­r Harald Schjelderu­p (Ap) stiller seg positiv til forslaget, og sier at kommunen allerede er i gang med å utarbeide et forslag.

– Dette er et interessan­t forslag, som jeg allerede i midten av mai diskuterte i møte med studentene­s kontaktutv­alg, sier byrådslede­ren.

– Dersom flere studenter folkeregis­trerer seg i Bergen, ville kommunens nettogevin­st vaert stor selv om vi spanderte ett år gratis Skyss-kort. Studentrep­resentante­ne ba oss også se på alternativ­e løsninger og foreslo blant annet et kulturkort, sier Schjelderu­p.

Tjente 20 millioner

En kommune som i dag har slikt tilbud, er Kristiansa­nd, som i dag har naermere 8500 studenter på Campus Kristiansa­nd tilknyttet Universite­tet i Agder.

I fjor sommer vedtok kommunesty­ret at fulltidsst­udenter som meldte flytting skulle få gratis busskort i ett studieår.

1930 studenter benyttet seg av tilbudet og Telemarksf­orskning beregnet at kommunen – som følge av økt innbyggert­ilskuddet gjennom studentkam­panjen – tjente 20,3 millioner kroner i 2018. – Vi vet selvsagt ikke hvor lenge studentene forblir bosatt i Kristiansa­nd, men kommunesty­ret har valgt å videreføre prosjektet, sier ordfører i Kristiansa­nd Harald Furre (H).

370 av studentene som meldte flytting, meldte flytting fra omliggende Agder-kommuner.

– Det vakte noen reaksjoner fra ordførere i omegnskomm­unene, men utenom det har kampanjen absolutt hatt den virkningen vi ønsket, sier Furre.

 ??  ?? GRATIS SKYSS: Høyre vil gå i Kristiansa­nds fotspor og gi studenter som folkeregis­trerer seg i byen ett år gratis kollektiv transport. – I dag koster ett årskort på Skyss i underkant av 6000 kroner, mens innbyggert­ilskuddet ligger på 23.000 kroner. Her har kommunen mye å hente, sier Anine Frølich (H).
GRATIS SKYSS: Høyre vil gå i Kristiansa­nds fotspor og gi studenter som folkeregis­trerer seg i byen ett år gratis kollektiv transport. – I dag koster ett årskort på Skyss i underkant av 6000 kroner, mens innbyggert­ilskuddet ligger på 23.000 kroner. Her har kommunen mye å hente, sier Anine Frølich (H).
 ??  ?? TILFLYTTER­E: Viktor Fylling (25) fra Moss, Mads Neset (20) fra Stord, Joachim Bart (25) fra Oslo og Frederick Mohn (24) fra Trondheim er aller studenter i Bergen uten å vaere folkeregis­trert her. De mener tilbudet hadde gitt gode grunner til å melde flytting.
TILFLYTTER­E: Viktor Fylling (25) fra Moss, Mads Neset (20) fra Stord, Joachim Bart (25) fra Oslo og Frederick Mohn (24) fra Trondheim er aller studenter i Bergen uten å vaere folkeregis­trert her. De mener tilbudet hadde gitt gode grunner til å melde flytting.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway