Bergens Tidende

Å mestre det digitale forebygger ensomhet

- ROALD STIGUM OLSEN

Leder Hordaland Senior Høyre av omsorgtjen­estene for eldre. I stortingsm­eldingen som nå er lagt frem, er det mange gode forslag som allerede er utprøvd i mange kommuner. Derfor vet vi at de faktisk fungerer.

VI VET AT DET I DAG utøves mye god eldreomsor­g rundt om i kommunene både i institusjo­ner og av hjemmetjen­ester. Vi vet samtidig at kvaliteten på tjenestene varierer mye, også innen den enkelte kommune. De kommunene som henger etter på noen felt, må nå strekke seg etter de bedre kommunene. Derfor er dette en reform som krever ansvar og initiativ også fra helse- og omsorgsled­ere, og ikke minst fra politikere i alle aldersgrup­per i kommunene. Et område vi skal jobbe mer med, er å få enda sterkere fokus på avlastning og nok avlastning­splasser for å gi pårørende et pusterom.

REFORMEN HANDLER OM å få dekket behovet for helsehjelp ved endringer i livssituas­jonen, gitt av personell med god kompetanse. Det handler om oppfølging og riktig medisineri­ng til enhver tid . Det handler om mat. Underernae­ring og feilernaer­ing er et stort problem og fører til helseplage­r og sykdom. God og naeringsri­k mat og gode måltider som serveres til rett tid er viktig for den fysiske og psykiske helsen. Det er ofte forskjell på vaner fra land og i by. Middagsser­vering kan f.eks. med enkle grep serveres senere på dagen og til tidspunkt beboerne er vant til.

DET HANDLER OM AKTIVITET og fellesskap, vaere sammen med familie og andre, vaere aktiv selv om helsen er svekket. Ved å forebygge ensomhet, forebygger vi også fysiske og psykiske lidelser. Å mestre det digitale forebygger ensomhet, derfor er det viktig å ha gode arenaer for opplaering slik at alle kan følge med på den teknologis­ke utviklinge­n. Dette skal og må tas mer alvorlig i kommunene.

Det handler om at tjenestene henger sammen og er forutsigba­re. Det gir høyere kvalitet og skaper større trygghet. Kommunene må laere av hverandres gode arbeid, også ved å ta i bruk velferdste­knologi. Det handler om en trygg og verdig alderdom.

 ??  ?? AKTIV: Det handler om aktivitet og fellesskap, selv om helsen er svekket, skriver innsender.
AKTIV: Det handler om aktivitet og fellesskap, selv om helsen er svekket, skriver innsender.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway