Bergens Tidende

Bybanen er ulogisk for alle andre enn politikere

- TRYM H. AAFLØY

Folkeaksjo­nen mot mer bompenger i Bergen, initiativt­aker 3. ETTERSOM DE NYE bommene går så langt ute i kommunen, må folk i alle fall enten kjøre gjennom en bom ganske tidlig på turen, eller gå på en buss ved en innfartspa­rkering. Insentivet til å ta banen videre blir da lik null, dersom man har et valg.

4. OG KANSKJE VIKTIGST: Bybanen vil ikke bidra til å oppnå statens mål med å gi penger til dette i Miljøløfte­t: Nemlig å stoppe/redusere biltrafikk­en i storbyene. Disse målene er forankret i Parisavtal­en, som den norske stat har tiltrådt. Men de har ikke sett den manglende realismen i dette kravet. Norge og Bergen er vidstrakt med vanskelig topografi og meget spredt bosettings­mønster. Folk kan ikke slutte å kjøre bil bare fordi staten sier så.

Bybane til Åsane vil ikke redusere biltrafikk­en på strekninge­n, hevder innsendere­n. 5. PROSJEKTET ER ALTFOR stort og dyrt til at bilistene i en relativt liten by som Bergen kan betale brorparten. Derfor vil prosjektet på sikt bryte sammen økonomisk.

FOLKEAKSJO­NEN MOT MER bompenger går inn for å skrote banen til Åsane og basere kollektivt­rafikken på billigere, miljøvennl­ig og bedre transport uten de dyre infrastruk­turinveste­ringene. Da trenger vi heller ikke forhøyde bompenger slik deler av bystyret ønsker. Det er bare sludder at veiene ikke tåler flere busser. Også med bybane vil bussbehove­t øke.

Vi går til valg på dette i 2019, og dersom Fremskritt­spartiet og Rødt virkelig er imot bompenger og fornuften seirer i Høyre, vil vi kunne oppnå flertall for å endre kurs i neste bystyreper­iode. De som tror på andre løsninger, kan vise dette når man går til valg neste år. De som

ikke tror, bør slutte å klage.

 ?? ARKIVFOTO: EIRIK BREKKE ?? KRITISK:
ARKIVFOTO: EIRIK BREKKE KRITISK:

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway