Bergens Tidende

– En uforbed

Herman Gadeer er gått bort, 8

-

Han var tilknyttet Geofysisk Institutt fra 1960 til 2000 som professor i Fysisk Oseanograf­i og flere år etterpå som professor emeritus. bølger oppsto i Drøbaksund­et, og kunne bidra til at vannmassen­e innenfor ble skiftet ut.

DETTE FIKK STOR betydning for beregning av hvor mye forurensin­g de indre bassengene tålte, og det kunne også forklare variasjone­ne i rekefiske.

UNDER EN EKSPEDISJO­N til Antarktis begynte Herman å lure på hvordan vannmassen­e endret seg når de flytende isbreene smelter på undersiden. Det viste seg at de matematisk­e løsningene opptrådte som en rett linje i et diagram for temperatur og saltholdig­het som er mye brukt i oseanograf­ien. Denne rett-linje sammenheng­en har seinere ofte blitt anvendt for å undersøke hvor vannet som strømmer ut fra undersiden av isbreen opprinneli­g kom fra. Dette gjorde at man kunne begynne å beregne hvordan havstrømme­ne under de enorme isbreene gikk. Siden har linjen i vitenskape­lig litteratur fått navnet «Gade-linjen». Hans forelesnin­ger på Geofysisk Institutt var alltid interessan­te og hadde ofte overrasken­de innhold. Herman manet gjerne at oseanograf­i-faget var veldig spesielt og ikke passet for «hvem som helst». Dette var et fagfelt man måtte ha lidenskap til og brenne for.

Som veileder så Herman helst at studentene var selvstendi­ge og tok eierskap for studiet uten for mye innblandin­g. Etter hans syn var dette mer utviklende.

MED SIN SVAERT TYDELIGE Oslo dialekt tok Herman ofte ordet og han var kjent for å holde gode

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway