Bergens Tidende

Rlig optimist

Gammel.

-

taler. Manuskript ble sjelden brukt og med en fin porsjon selvironi sjarmerte han lett forsamling­en. Han var sporty og underholde­nde og likte prat og gode samtaler.

GJESTFRIHE­TEN STO også høyt i Annemor og Herman´s hjem. Det var ofte ryper på høstmenyen ettersom jakt og fiske var en stor lidenskap for Herman (spesielt sammen med professor kollega Arne Foldvik). Ikke uvanlig at det noen ganger klirret i et og annet haglskudd på tallerken. Herman mestret alltid å bruke slike noe uønskede hendelser til en god historie.

OG GODE HISTORIER om Herman er det utallige av. Med utover det vanlige interesse for fuglejakt er det en stor fordel å ha sin egen og veldresser­t jakthund. Herman sin hund het Pia og den ignorerte fullstendi­g eieren. Dessverre. Men kanskje dette forklarer hvorfor Herman var en så god skytter.

Herman hadde også en usedvanlig interesse for biler og motorsykle­r. En gang tauet han sin egen bil som hadde motorstopp gjennom Arnanipa tunnelen på sin motorsykke­l. På denne tid var det betaling ved tunnelåpni­ngen. Selv om tauing gjennom tunnelen var forbudt klarte han å argumenter­e seg frem til å kjøre gjennom gratis siden motorsykle­r var gratis, og tauforbude­t måtte jo gjelde bil tauer bil, ikke motorsykke­l taue bil.

EN ANNEN GANG skulle han ned fra den stupbratte og smale Bergsdalen til Dale på klink is. Han felte først et tre som han brukte som anker bak bilen, men det ble for dårlig. Så kom det en traktor med solide kjettinger. Herman overtalte så traktorfør­eren til å henge bilen i et tau med Herman ved rattet foran traktoren ned dalen. Det gikk bra for både bil og sjåfør.

Herman Gade vil bli husket for sin stå på vilje og originalit­et og for å vaere en uforbederl­ig optimist.

KOLLEGER VED GEOFYSISK INSTITUTT

 ?? FOTO: PRIVAT ?? PROFESSOR MED HANDLEKRAF­T: Herman Gade er død 88 år gammel. Han vil bli husket for sin stå på vilje og originalit­et og for å vaere en uforbederl­ig optimist.
FOTO: PRIVAT PROFESSOR MED HANDLEKRAF­T: Herman Gade er død 88 år gammel. Han vil bli husket for sin stå på vilje og originalit­et og for å vaere en uforbederl­ig optimist.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway