Bergens Tidende

Fra G7 til «G6 pluss Trump»

USA er ikke lenger en leder i det internasjo­nale samarbeide­t.

-

DA BARACK OBAMA ble valgt til president i 2008, måtte han rydde opp i USAs forhold til omverdenen. Forgjenger­en George W. Bush hadde svekket landets omdømme og forholdet til deres allierte, saerlig gjennom den katastrofa­le krigen i Irak.

Obama brukte tid på å bygge opp personlige relasjoner med andre statsleder­e. Han bygget opp igjen tilliten hos innbyggern­e i allierte land.

ikke lang tid på å rive

DONALD TRUMP TRENGTE ned Obamas arbeid.

Sjelden har det vaert mer tydelig enn under helgens G7-toppmøte i Canada. Der samles vertslande­t, Frankrike, Tyskland, Italia, Japan, Storbritan­nia og USA, samt ledere fra EU.

I åtte år var den amerikansk­e presidente­n midtpunkte­t og den naturlige lederen i gruppen. Nå, med Trump i rollen, er han den som ingen egentlig vil ha med på festen.

Den amerikansk­e presidente­n skal forlate møtet tidlig lørdag, droppe et møte med den britiske statsminis­teren og stå over talen til Erna Solberg.

I DAGENE SOM ledet opp til toppmøtet, som startet i går, har Canadas Justin Trudeau og Frankrikes Emmanuel Macron vaert høylytte i kritikken mot Trumps tollbarrie­rer. Trudeau og Macron er to av få vestlige ledere som tilsynelat­ende har et godt forhold til Trump.

Trumps handelspol­itikk er ikke bare dårlig i seg selv, den er også direkte skadelig for samarbeide­t med viktige allierte.

Ved å trekke USA ut av Parisavtal­en, Iranavtale­n og handelsavt­alen med stillehavs­landene, har Trump gjort det tydelig at USA ikke er en troverdig partner i møte med noen av de største utfordring­ene i verden.

NORMALT AVSLUTTES G7-møtene med at landene samler seg om en skriftlig uttalelse, der de sender signaler om politikk og verdier for tiden fremover. Nå har Macron varslet på Twitter at resultatet kan bli en uttalelse uten USA.

«Den amerikansk­e presidente­n har kanskje ikke noe imot å bli isolert, men vi har heller ikke et problem med å signere en avtale med seks land, hvis vi må», skrev den franske presidente­n på Twitter. «Fordi disse seks landene represente­rer verdier, de represente­rer et økonomisk marked som har historiens tyngde bak seg, og som nå er en virkelig internasjo­nal kraft.»

Han har rett.

VERDEN TRENGER mer frihet, mer handel og mer internasjo­nalt samarbeid. I et halvt århundre har Europa og USA vaert de fremste pådriverne for en stabil og liberal verdensord­en.

Nå er ikke USA lenger til å stole på. Konsekvens­ene er langt mer alvorlige enn at G7-middagene blir mindre koselige.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway