Bergens Tidende

Hver måned møtes transperso­ner hos Kirkens Bymisjon

- TONJE AURSLAND tonje.aursland@bt.no foto RUNE SAEVIG

«Anna» er en heterofil mann som liker å kle seg i kjoler. I dag har han på seg kort mørk parykk og en grønn, prikkete kjole med 50-talls design.

– Det er ikke enkelt å gå inn i butikker og handle dameklaer eller damesko når du er mann. Denne kjolen fant jeg på Finn. no, forteller han.

«Anna» står på stand for Forbundet for transperso­ner i Pride-park på Festplasse­n. Det er Regnbuedag­er i Bergen, en festival for homofile, lesbiske og transperso­ner.

– Hvordan er responsen? – Folk kommer bare med hyggelige kommentare­r, sier han.

Slik har det ikke alltid vaert. «Anna» oppdaget tidlig at han likte å gå med kjoler og sløyfer i håret. Det fikk han svi for, og i mange år forsøkte han å skjule at han er transvesti­tt.

– Jeg liker damer, men liker også å kle meg som dem.

Åpne dører hos Bymisjonen

Hver måned møtes rundt ti transperso­ner hos Batteriet i Kong Oscarsgate i Bergen. Batteriet er en del av Kirkens Bymisjon, og er et ressurssen­ter som arbeider mot sosial ekskluderi­ng.

– Det er et flott sted å vaere. Her møtes vi i trygge rammer,

– Alle er velkomne til kirken. Med hele seg og sin kjaerlighe­t. Regnbuefol­ket har måttet tåle mye. De har vaert dårlig behandlet, også av kirken. Det viktig å vise at vi støtter dem, sier han.

Under Pride-paraden lørdag er det ventet at hele fem kristne organisasj­oner skal delta. I tillegg til Kirkens Bymisjon og Åpen folkekirke er det Bergen Kristelige Studenters­amfunn, Åpen Kirkegrupp­e og KFUKKFUM.

For to år siden stemte Bjøgvin Bispedømme­råd ned et forslag om å støtte Regnbuedag­ene. Det synes Kirkebø er leit.

– Det er fortsatt et lang lerret å bleke for likebehand­ling. Men vi er tross alt kommet lenger enn idretten, konstatere­r han.

Gleder seg til paraden

– Brann skal jo gå i paraden lørdag?

– Og det er bra. Men fortsatt er det vel ingen åpne homofile i elitedivis­jonen. Statistisk sett er det flere der.

«Anna» skal også gå i paraden lørdag.

– Da skal jeg ha på meg en matroskjol­e og seilerhatt. Tror jeg dropper parykken, men neglene, de skal lakkes.

 ??  ?? ÅPEN : – Alle er velkomne til kirken. Med hele seg og sin kjaerlighe­t, sier Karl Johan Kirkebø, leder av Åpen Folkekirke Bjørgvin og nestleder i Bjørgvin Bispedømme­råd. Lørdag er fem kristne organisasj­oner represente­rt i Pride-paraden.
ÅPEN : – Alle er velkomne til kirken. Med hele seg og sin kjaerlighe­t, sier Karl Johan Kirkebø, leder av Åpen Folkekirke Bjørgvin og nestleder i Bjørgvin Bispedømme­råd. Lørdag er fem kristne organisasj­oner represente­rt i Pride-paraden.
 ??  ?? ÅPNE DØRER: Transperso­ner og tranvestit­ter møtes månedlig i lokalene til Kirkens Bymisjon.
ÅPNE DØRER: Transperso­ner og tranvestit­ter møtes månedlig i lokalene til Kirkens Bymisjon.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway