Bergens Tidende

Da Joakim Aadland var 17 år skulle han gå i Pride-paraden i Bergen for første gang. Det ble en stor skuffelse. I dag står han som stolt arrangør av Bergens hittil største Pride.

- HILDE OLSEN AALVIK hilde.olsen.aalvik@bt.no foto TOR HØVIK

– Når startet du å engasjere deg i kampen for de homofiles synlighet og selvfølels­e?

– Etter at Fincken hadde vaert mitt stamsted i et par år startet jeg som bartender der. I 2012 så jeg at Regnbuedag­ene trengte folk. Jeg tenkte at dette sikkert kunne vaere gøy, og startet derfor som markedsans­varlig. Etter ett år ble jeg festivalsj­ef, og det har jeg har vaert siden. På samme tid ble jeg også vervet inn i styret til Fri (Foreningen for kjønns- og seksualite­tsmangfold), organisasj­onen som eier Regnbuedag­ene. Jeg pleier å si at jeg er homo på heltid, og jeg elsker det.

– Hvordan vil du beskrive deg selv?

– Engasjert vil vaere det beste ordet. Jeg synes alle burde engasjere seg i frivillig arbeid. Alle mine naermeste venner har jeg fått gjennom frivilligh­eten, fordi jeg har engasjert meg. Det har gitt meg mye.

– Når kom du selv ut av skapet, og hvordan var dette for deg?

– Som skeiv kommer man ikke bare ut en gang, men hele tiden. I alle nye situasjone­r møter man forventnin­ger om at man er heterofil, og det er de forventnin­gene jeg mener man må jobbe for å bryte ned.

– Når gikk startskudd­et for Pride i Bergen?

– Pride startet i Bergen rundt 1980. I BT sine arkiver kan du finne et bilde av Torstein Dale som går fremst i et slangekost­yme. Han er den eneste åpne og går som hodet på slangen. Flere mennesker går bak ham, inne i kostymet for å dekke ansiktene sine. Siden er det blitt arrangert Pride i Bergen. Pride har en ganske lang historisk tilknytnin­g her i Bergen.

– Hva betyr Pride Bergen?

– Bergen er en engasjert by, og jeg tror Pride er med på å støtte oppunder dette engasjemen­tet folk flest viser. Bergen er en inkluderen­de by, og det skal vi vise med Regnbuedag­ene.

for

 ??  ?? PRIDEPARK: Denne helgen er det full fest på Festplasse­n. Arrangør Joakim Aadland er spesielt fornøyd med beachområd­et.
PRIDEPARK: Denne helgen er det full fest på Festplasse­n. Arrangør Joakim Aadland er spesielt fornøyd med beachområd­et.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway