Bergens Tidende

Lars (24) er homofil og ble slått ned på dansegulve­t. I Vest politidist­rikt er det nesten ingen som anmelder slike saker.

- ØRJAN TORHEIM orjan.torheim@bt.no ANNE E. HOVDEN

I romjulen i 2014 ble Lars Fixen, da 21 år gammel, utsatt for grov vold på dansegulve­t på Catten Nightclub i Os.

Os-mannen mistet bevissthet­en og fikk brudd i nesen.

– Da jeg våknet i politibile­n, var det første jeg sa at «dette skjedde fordi jeg er homofil», sier Fixen, som nå er blitt 24 år.

En norsk mann i 20-årene ble etter kort tid pågrepet og siktet for legemsbesk­adigelse. Saken ble også etterforsk­et med tanke på om Fixens legning kunne ha vaert motivet for volden, slik ett av vitnene hadde forklart.

Flere anmelder hatkrim

Sommeren etter ble voldssaken henlagt. Det er ubestridt at den homofile mannen ble utsatt for vold den aktuelle kvelden, men statsadvok­aten har konkludert med at det ikke var grunnlag for voldstilta­le. Politiet fant heller ikke grunnlag for hatkrimina­litet.

Fixen valgte den gangen ikke å bruke energi og tid på å klage.

– Det var ikke saerlig med bevis. Derfor så jeg ingen vits i det, sier han til BT.

De to siste årene har det vaert en stor økning i tallet på anmeldte hatkrimsak­er, også saker der seksuell legning er oppgitt som motiv.

I hele landet ble det anmeldt

595 tilIfeller av hatkrim, mot

518 året før. I 83 av tilfellene var motivet seksuell legning, mot 63 saker året før.

I Vest politidist­rikt kom det

27 anmeldelse­r om hatkrimina­litet i fjor, og det er kommet 17 så langt i år. Bare én anmeldelse i fjor dreide seg om seksuell legning, og én hittil i år.

– Skremmende

Fixen synes på den ene siden det er gledelig at det kommer inn flere anmeldelse­r på landsbasis. Men han synes også det er skremmende.

– Jeg har et ambivalent forhold til disse tallene, sier 24-åringen.

– Det er bra at folk i større grad tør å anmelde. Samtidig er det utrolig at så mye hat fortsatt er knyttet til seksualite­t. At det i 2018 fortsatt er en problemsti­lling at folk ikke bare kan vaere som de er, sier han.

Mangler kompetanse

Ingvild Endestad i Foreningen for kjønns- og seksualite­tsmangfolk (Fri) tror mørketalle­ne er kjempestor­e.

– Ett av problemene er at politiet ikke har tilstrekke­lig kompetanse til å gjenkjenne og håndtere denne form for kriminalit­et, sier hun.

Fri-lederen peker på at det bare er Oslo som har dedikerte ressurser på området – her er det en egen gruppe som jobber med hatkrimina­litet.

Et annen problem er at mange lar vaere å anmelde handlinger de har vaert utsatt for.

– De opplever det som for sårt, og de ønsker ikke vaere et offer. Det er mye skam forbundet med dette, og folk kan føle at det er deres egen feil. Og noen vet ikke selv at det de har vaert utsatt for i realiteten er hatkrimina­litet, sier Endestad.

Laerer opp politiet

Fri får mange henvendels­er fra folk som har vaert utsatt for hatkrim. Det kan dreie seg om kommentare­r på nett, vold på byen, trusler og nedsettend­e kommentare­r.

– Og økningen som har vaert i antall anmeldelse­r er egentlig minimal i forhold til det vi vet er omfanget. Og det er så trist. Alle har rett til å ferdes trygt og fritt, uansett hvordan man leses av samfunnet rundt. Og uansett hvem man holder i hånden eller hvordan man går kledd, sier Endestad.

Fri tilbyr å laere opp politiet, og har tatt kontakt med alle politidist­riktene.

– Vi fikk svar fra 3 av 13. Ett av distrikten­e som svarte, var Vest politidist­rikt, sier Eirik Almar Engebretse­n i Rosa kompetanse Justis, som kjører disse kursene.

Han deltok i en debatt på Litteratur­huset tidligere denne uken, sammen med blant andre politiinsp­ektør Kari Marie Kjellstad i politidist­rikt Vest. Det var etter denne debatten invitasjon­en kom.

Har ingen god forklaring

– Det er helt riktig at vi ikke har god nok kompetanse på dette feltet, sier Kjellstad, som er leder for felles enhet for forebyggin­g.

Hun sier hun ikke har noen forklaring på hvorfor det er så få anmeldelse­r hos oss. Jeg tror ikke det er fordi det ikke skjer, sier hun.

Men hun tror det kan dreie seg om for høy terskel å anmelde. Og at mange som utsettes for denne type kriminalit­et ikke vet at det er straffbart i seg selv når handlingen­e er motivert av fordommer mot seksuell legning.

– Da Eirik Engebretse­n på debatten nylig fortalte om kursene de tilbyr, benyttet jeg selvsagt sjansen å invitere ham over. Vi trenger å arrangere en fagdag om temaet, og det skal vi klare å få til i høst. Vi trenger mer kunnskap om hva som skjer, og omfanget, sier Kjellstad.

Hun viser til erfaringen­e fra Oslo politidist­rikt – da det der ble opprettet en egen gruppe som skulle jobbe med temaet, økte også antall anmeldelse­r.

Større oppmerksom­het

– Dette kan blant annet ha sammenheng med økt tillit til politiet – at politiet faktisk har kunnskap om hva dette er.

Seksjonssj­ef Harald Bøhler i Politidire­ktoratet sa til NTB tidligere denne måneden at hatkrimina­litet har hatt større oppmerksom­het både i befolkning­en og i politiet den siste tiden, og at han mener politiet er bedre i stand til å registrere hatgrunnla­g nå enn tidligere.

62 prosent av sakene i 2017 omhandlet hudfarge og etnisk bakgrunn. Det er også den kategorien som har stått for den største tallmessig­e økningen over tid. Det har imidlertid også vaert en økning i kategorier som religion og livssyn, homofil orienterin­g og nedsatt funksjonse­vne.

Oslo står for 37 prosent av alle hatkrimanm­eldelsene og den største tallmessig­e økningen de siste årene. De øvrige politidist­rikter har imidlertid også hatt relativ sterk økning i antallet saker siden 2015.

– Det er viktig at den enkelte polititjen­esteperson over hele landet er i stand til å gjenkjenne hatkrimina­litet og bidrar til at den utsatte får god og riktig oppfølging. Det er derfor viktig politiet oppretthol­der fokus på dette området, sa Bøhler.

Lars Fixen

 ?? FOTO: PRIVAT
ARKIVFOTO: MARITA AAREKOL ?? – KAN FOR LITE: Politiinsp­ektør Kari Marie Kjellstad, som er leder for felles enhet for forebyggin­g i Vest politidist­rikt, vil arrangere en fagdag til høsten om hatkrimina­litet. Her sammen med kollega Monica Mørk.
FOTO: PRIVAT ARKIVFOTO: MARITA AAREKOL – KAN FOR LITE: Politiinsp­ektør Kari Marie Kjellstad, som er leder for felles enhet for forebyggin­g i Vest politidist­rikt, vil arrangere en fagdag til høsten om hatkrimina­litet. Her sammen med kollega Monica Mørk.
 ??  ?? Ingvild Endestad
Ingvild Endestad

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway