Bergens Tidende

Varsler omkamp om Fincken

- ANDERS HAGA anders.haga@bt.no

Bergen kommune lar Fincken holde åpent, til tross for at de mener driften er ulovlig. – Dette kan vi ikke ha hengende over oss, svarer eieren.

Uenigheten mellom kommunen og utestedet handler om bruken av andre etasje. Kommunen mente tillatelse­n fra 1992 ikke ga lov til å bruke andre etasje som nattklubb, og etterlyste brannsikri­ngsrapport­er.

Fincken-eier Steinar Aagesen svarte med å bestille en rapport fra Norconsult som slo fast at brannsikri­ngen var på stell, i tillegg til at bruken av andre etasje var i tråd med tillatelse­n fra 26 år siden.

Vil ikke forfølge

Konflikten rundt Fincken har engasjert flere politikere i Bergen, blant andre opposisjon­spolitiker Charlotte Spurkeland (H) og byutviklin­gsbyråd Anna Elisa Tryti (Ap), som er ansvarlig for saksbehand­lingen av Fincken-saken.

Da den siste brannrappo­rten kom, bestemte kommunen seg for å legge saken død. De mener imidlertid fremdeles at bruken er ulovlig.

«Overtredel­sen består i at bruken har endret seg fra kontor/bibliotek tilhørende underligge­nde kafé til nattklubb», skriver de i vedtaket, hvor de samtidig påpeker at bruken av andre etasje har foregått lenge uten at noen har klaget på støy eller trafikk. På grunn av det vil de unnlate å forfølge saken videre.

Fremdeles ulovlig

I vedtaket ligger det samtidig en dårlig skjult trussel fra myndighete­ne:

«Det gjøres spesielt oppmerksom på at unnlatelse av å forfølge saken, ikke betyr at forholdet anses som lovlig i ettertid. Dersom tiltaket ytterliger­e kommer i strid med reglene i plan- og bygningslo­ven eller de hensyn disse skal ivareta, kan forholdet forfølges seinere.»

Disse formulerin­gene kan ikke Fincken-eier Aagesen leve med.

–Dette her gir jeg meg ikke på. Jeg akter ikke å drive videre i lokaler som kommunen mener er ulovlig drift. Det kan få alvorlige følger for meg.

Han har nå sendt inn en anmodning til kommunen om fornyet behandling.

Uforståeli­g

Konsulents­elskapet Norconsult har også sendt brev til kommunen. Her skriver de at de ikke kan forstå kommunens grunnlag for å konkludere med at bruken av andre etasje er ulovlig, men at det likevel ikke skal forfølges.

Norconsult viser videre til kommunens forklaring om at endringen fra bibliotek/kontor til forsamling­slokale er ulovlig. Konsulente­ne slår imidlertid fast at både dagens bruk av lokalet, og bibliotek, er å regne som et «forsamling­slokale».

Skal ikke tas opp

At kommunen lar Fincken holde dørene åpne, selv om de mener bruken av andre etasje er ulovlig, forklarer byutviklin­gsbyråd Tryti (Ap) slik:

– Vedtaket gir Fincken mulighet til fortsatt drift.

Hun understrek­er at hun er glad for at utestedet kan drives videre. På spørsmål om hvor lenge denne garantien gjelder, viser byråden til Plan- og bygningslo­ven som slår fast at en avsluttet sak ikke kan tas opp på nytt.

– Bygningsmy­ndighetene kan ikke på et seinere tidspunkt kreve retting med grunnlag i det påpekte ulovlige forhold. Det betyr at Fincken trygt kan holde dørene sine åpne, så lenge driften ikke er i strid med de tillatelse­r som er gitt.

Svaret gleder Aagesen, som mener dette er en full seier for det Fincken har ment fra starten.

– Fincken kan trygt holde dørene åpne, så lenge driften ikke er i strid med tillatelse­r som er gitt. Den tvil som ble fremsatt av tilsynet er nå tilbakevis­t. Godkjennel­sen som forsamling­slokale gjelder både i 1. og 2. etasje, dvs. at driften gjennom 25 år ikke er i strid med tillatelse­r som ble gitt i 1992. Det er en lettelse å kjenne på at vi nå drifter lovlig, ikke bare på tilsynets nåde.

Jeg akter ikke å drive videre i lokaler som kommunen mener er ulovlig drift. Det kan få alvorlige følger for meg. Steinar Aagesen

 ?? ARKIVFOTO: VEGAR VALDE ?? I BIBLIOTEKE­T: Steinar Aagesen er huseier, og sammen med Kristin Antonsen driver de Fincken. Rommet de er avbildet i er på tegningene fra søknaden i 1991 omtalt som bibliotek, mens det i dag fungerer som arrangemen­tslokale i kafeen.
ARKIVFOTO: VEGAR VALDE I BIBLIOTEKE­T: Steinar Aagesen er huseier, og sammen med Kristin Antonsen driver de Fincken. Rommet de er avbildet i er på tegningene fra søknaden i 1991 omtalt som bibliotek, mens det i dag fungerer som arrangemen­tslokale i kafeen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway