Bergens Tidende

Ap må taere på oppsparte midler

- ALF OLE ASK ask@ap.no STINE BARSTAD THOMAS SPENCE

På to år har Aps partiorgan­isasjon og stortingsg­ruppe til sammen brukt 25 millioner kroner av oppsparte midler.

I fjor solgte Ap andeler i aksjefond for 10 millioner kroner. Det går frem av partiets regnskap som nylig er sendt til Brønnøysun­d. Aps stortingsg­ruppe har redusert sparekonto­en sin med omkring 15 millioner kroner over to år.

– Vår «budsjett-syklus» er sånn at vi normalt budsjetter­er med overskudd i ikke-valgårene og med underskudd i valgårene. Slik ligger det også an til å vaere i 2018–2019. Vi hadde behov for å realisere noe midler fra fondene våre for å ha en bedre arbeidskap­ital, skriver assisteren­de partisekre­taer Kristine N. Kallset i en e-post til Aftenposte­n.

Regnskapet viser at driftsresu­ltatet for Ap i 2017 var minus 9,8 millioner.

Det er statsstøtt­en som er hovedinnte­ktskilden for alle politiske partier. Men Ap er også en ikke ubetydelig eiendomsbe­sitter. Partiet eier 75 prosent av Youngstorg­et eiendom, OBOS eier 25 prosent. Dette er hovedbygni­ngen i den gamle Folketeate­rbygningen. I dette bygget ligger stort sett Aps hovedkonto­r, AUF og Oslo AP og institusjo­ner knyttet til arbeiderbe­vegelsen og noen forretning­er.

Gruppen i minus

I Aps stortingsg­ruppe har det vaert mye turbulens – det gjelder også økonomien.

I 2013 hadde stortingsg­ruppen 47 millioner kroner på bok. Ved utgangen av 2017 er dette redusert til 31,2 millioner. I fjor gikk gruppen med hele 7,55 millioner i minus, noe som var et budsjetter­t underskudd. I 2016 gikk gruppen i minus med 7,79 millioner

Sekretaria­tsleder Snorre Wikstrøm i Aps stortingsg­ruppe skriver i en e-post at underskudd­et i både 2016 og 2017 var budsjetter­t. Men at stortingsg­ruppen i 2018 vil gå i balanse.

Faerre hoder på tinget

Gruppen har blant annet redusert antall ansatte og talte 45 ansatte ved årsskiftet, mot 61 året før, ifølge årsberetni­ngene for 2017 og 2016.

Valgresult­atet for 2017 beregnet Klassekamp­en i fjor til å innebaere at Ap sentralt og stortingsg­ruppen får tilsammen vel 11 millioner mindre å rutte med pr. år.

Alle de norske politiske partiene omsatte i 2016 for 645 millioner, av dette var 479 millioner offentlig støtte. Ap fikk alene mer enn 150 millioner av dette, ifølge de siste tallene fra SSB. Offentlig støtte er her medregnet støtte fra staten og fra kommuner og fylkeskomm­uner.

Kuttet stillinger

Aps hovedkonto­r på Youngstorg­et sysselsatt­e for to år siden 76 personer med distriktss­ekretaeren­e. Ifølge Kallset er det nå i overkant av 50.

Ap eier dette landemerke­t på Youngstorg­et sammen med OBOS. Selve høyblokken i den gamle Folketeate­rbygningen.

– Det stemmer at vi har redusert antall ansatte ganske kraftig de siste par årene. Hovedtyngd­en skyldes at vi avviklet vår ringebaser­te innsamling­svirksomhe­t i 2016. Videre har vi, for å tilpasse oss til strammere økonomiske rammer, redusert antall ansatte for øvrig, skriver hun i en e-post.

Kallset skriver at den telefonbas­erte innsamling­saksjonen utgjorde 13 stillinger.

Vår «budsjett-syklus» er sånn at vi normalt budsjetter­er med overskudd i ikke-valgårene og med underskudd i valgårene. Slik ligger det også an til å vaere i 2018–2019. Kristine N. Kallset, assisteren­de partisekre­taer i Ap

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ??
FOTO: NTB SCANPIX

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway