Bergens Tidende

Gransking avslører regelbrudd, men ingen korrupsjon

Ordføreren ber om unnskyldni­ng for at en byråkrat ble beskyldt for korrupsjon. Politikern­e ber rådmannen rydde opp i administra­sjonens regelbrudd.

- ANDERS HAGA anders.haga@bt.no

eSagaen om granskinge­n av Askøy kommune har pågått siden september i fjor. Da vedtok politikern­e å hente eksterne konsulente­r for å granske kontrakter som kommunens tekniske avdeling hadde hentet inn i årene mellom 2009 og 2017.

Vedtaket kom etter at Demokraten­es Jann Atle Jensen kom med påstander om mulige kritikkver­dige forhold som involverte davaerende leder av teknisk avdeling, Ivar Ådlandsvik.

Siden den gang har konsulents­elskapet BDO levert fra seg to rapporter hvor de slår fast at anbudsregl­er og habilitets­reglene er blitt brutt i forbindels­e med en rekke saker i kommunen. De har imidlertid ikke funnet bevis for at det har foregått korrupsjon eller andre kriminelle forhold.

Sa unnskyld

Torsdag satte kommunesty­ret foreløpig punktum for saken. Her vedtok politikern­e å ta rapportene til etterretni­ng, og oversende dem til rådmannen for oppfølging. Ifølge avisen Askøyvaeri­ngen, var ordfører Terje Mathiassen (Ap) tydelig rørt da han talte for kommunesty­ret:

–Jeg har tenkt mye på Ivar Ådlandsvik i den situasjone­n som han har vaert i siden september. Jeg har beundret at han

Byggingen av Fauskanger skole og kloakkanle­gget på Fauskanger har vaert under lupen til granskerne fra BDO. De mener konkurrans­eregler og habilitets­regler er brutt.

har klart å stå oppreist, selv om det mange ganger har vaert vanskelig for ham og hans familie. Og jeg har lyst til å avslutte med å si: Unnskyld, Ivar.

Siv Høgtun (H) stilte spørsmål rundt hele granskings­prosessen:

– Hva har vi egentlig oppnådd med denne undersøkel­sen? Privatpers­oner har hatt det vanskelig, naeringsli­v er blitt skadeliden­de og kommunen har fått svekket omdømme, uttalte Høgtun ifølge Askøyvaeri­ngen, før hun la til:

– Hvor er BT i dag? De har hatt flere store oppslag om denne saken og burde hatt en forside i morgen om hva vi vedtar her i kveld. Men nå som det ikke er funnet tegn til korrupsjon, er

saken plutselig ikke interessan­t lenger.

Flere regelbrudd

Den første BDO-rapporten ga kommunen kritikk på en rekke punkter:

Et titalls anskaffels­er skjedde i strid med anskaffels­esreglene.

Grunnlegge­nde krav til konkurrans­e og etterprøvb­arhet ble ikke fulgt.

Habilitets­reglene kunne ha blitt brutt.

I etterkant av rapporten sto så tidligere eiendomssj­ef Ove Vonheim frem med et varsel. Han mente at BDO var feilinform­ert en rekke ganger i forbindels­e med oppdraget, og at de ikke hadde oppdaget ulovlige

 ?? ARKIVFOTO: EIRIK BREKKE ??
ARKIVFOTO: EIRIK BREKKE

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway