Bergens Tidende

Supportere lover fredelig VM

-

Mens fotballfeb­eren sprer seg i Russland, sier supporterl­eder at de fleste russiske fotballtil­hengere vil oppføre seg fint.

men også om å stoppe eventuelle terroriste­r.

– Jeg tror at VM blir en suksess for fotballind­ustrien, som gjerne vil levere god underholdn­ing og en god atmosfaere. Vi får noen underholde­nde kamper og alt ligger til rette for at man også kan få seg noe godt å spise og drikke. I fotballbye­ne vil man gjøre sitt beste for å vise at Russland er et gjestfritt land hvor man trygt kan feriere.

Tross myndighete­nes mange forholdsre­gler, finnes det fortsatt unge menn som vil leve opp til russiske hooligans’ ry. Dimitrij (14) er en av dem. Politiken traff ham på Tverskoj Boulevard i Moskva sentrum. Han satt sammen med kameratene sine på en kafé og drakk øl, og Politikens tolk advarte på forhånd. «De er farlige», sa hun om gruppen av det som viste seg å vaere Spartak-fans.

– Naturligvi­s. Når kampene begynner, er vi klare til å lage bråk. Det skal ikke politiet bestemme over, lød det svaert bestemt fra Dimitrij, som ikke har tenkt seg å prøve å få billett til for eksempel kampen mellom Frankrike og Danmark på Moskvas nylig moderniser­te stadion Lusjniki.

– Det morsomme foregår utenfor.

Tror ikke på sine egne

I sovjettide­n var det sport her og der og overalt, og rekken av sovjetiske idrettshel­ter er lengre enn rekken av katolske helgener. Men sport er ikke lenger en folkesak.

– Russland var en gang et land av idrettsfol­k, men nå er vi et land av sportsfans, som sosiologen Lev Gudkov, direktør for Russlands eneste uavhengige meningsmål­ingsinstit­utt, Levada, nylig uttrykte det overfor Politiken.

– I sovjettide­n var sport et statsanlig­gende. Det ble prioritert av hensyn til folkehelse­n – og ideologien. Nå er sport utenom skolene en privatsak. Men det er fortsatt stor interesse for sport, og over 50 prosent av befolkning­en sier at de vil følge VM i fotball.

Fotball er den mest populaere idretten, tett fulgt av ishockey, hvor Russland tilhører verdenseli­ten, men litt skuffende endte uten medalje ved det nylig overståtte verdensmes­terskapet i Danmark. Russerne gjør seg imidlertid ingen illusjoner om sitt eget fotballand­slag. Supporterl­eder Aleksandr Sjprygin kalte det russiske landslaget «turneringe­ns mest uberegneli­ge lag».

– Vi bør vaere fornøyde hvis vi kommer oss videre fra gruppespil­let. Russland er i en gruppe vi burde kunne klare. Men vi klarer oss ofte dårlig mot svake motstander­e, sa han.

Heller ikke Futbol-sjefen Anatolij Volosov var mer optimistis­k:

– Russland er tross hjemmebane­fordelen ikke blant favoritten­e – slett ikke.

 ??  ?? STADION: Satellittb­ilde av Kazan Arena Stadium i Kazan, hvor flere av kampene i VM vil pågå.
STADION: Satellittb­ilde av Kazan Arena Stadium i Kazan, hvor flere av kampene i VM vil pågå.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway