Bergens Tidende

Hele Brann-stallen har kostet mindre enn én Rosenborg-spiller

- MAGNUS WIKAN magnus.wikan@bt.no

For å kunne gjennomfør­e overganger, måtte Brann på et tidspunkt først sende søknader til lisensnemn­den for å få overgangss­ummen og lønnen godkjent. Handlingsr­ommet har vaert lite.

Likevel har Brann klart å bygge et topplag. Spillerne som har kommet inn etter at Rune Soltvedt tok over som sportssjef, har løftet klubben opp fra 1. divisjon til medalje og gitt hele Bergen et reelt håp om gull.

– Vi har hatt et ønske om å få inn de spillerne vi har, men det har ikke vaert enkelt. Heldigvis har vi fått en del gode avtaler. Jeg tror nesten folk har syntes synd på oss, men det gjør de neppe nå lenger, sier sportssjef­en og flirer.

Regnestykk­et

For Brann-laget er nå Norges beste, til tross for at bare to av spillerne har koster mer enn én million kroner. Totalt har spillerne i dagens Brann-stall, som er blitt hentet inn etter at Soltvedt tok over som sportssjef i 2015, kostet rundt 10,5 millioner.

Det er mindre enn gullrival Rosenborg betalte for Anders Trondsen. Han kostet rundt 15 millioner kroner.

I dette regnestykk­et er det ikke tatt hensyn til eventuelle sign-on-fees. Heller ikke om det er eksterne investorer eller Brann som har bladd opp for spillerne.

– Det har vaert nødvendig å hente spillere som vi har gjort. Vi var i rød sone etter nedrykket, så vi har ikke hatt noe valg. Vi har måttet finne billige løsninger. Vi har måttet treffe med typene vi har hentet inn og forvalte dem riktig, sier Soltvedt.

Og det har de gjort.

– Går ikke i lengden

– Vi har hentet de riktige typene, slik at vi har kunnet laget et lag som jobber godt sammen. Det er det som er viktig, en spiller kan ikke gjøre så mye alene. Har man de rette guttene, som vil nok, får dem til å fungere og skaper en kraft i laget, så er det ganske sinnssykt hva man kan få til, sier trener Lars Arne Nilsen, og påpeker at det finnes flere eksempler enn Brann.

– Ranheim ligger også i toppen, og de har brukt betydelig mindre enn oss. Det er det som er fascineren­de med fotball, sier treneren.

Han synes det er gøy å få mye ut av lite, men:

– Det klarer vi ikke i lengden. Vi skal bygge et lag, og jo bedre spillere vi får inn i laget, jo bedre blir laget. I neste overgangsv­indu kommer Rosenborg, Molde og kanskje Vålerenga til å mobilisere, så spørs det om vi er med på det, sier Nilsen.

– Trenger ikke stjerner

Tidligere Rosenborg-trener og nåvaerende landslagsa­ssistent Per Joar Hansen er ikke helt overbevist om at å bruke mer penger er nødvendig. Han mener Brann presterer bra fordi de har et godt lag som jobber hardt for hverandre, ikke fordi de er fulle av gode enkeltspil­lere.

– Det de har gjort til nå er jo godt nok. Jeg er skeptisk til å hente inn store stjerner, som skaper lønnsforsk­jeller og rokker ved hierarkiet og miljøet i garderoben. Brann har vaert flinke til å hente spillere som setter laget foran seg selv, det må de fortsette med, sier Hansen.

Han er svaert imponert av det Brann har fått til med begrensede midler.

– Brann er jo en av tre-fire klubber i Norge som omgivelsen­e forventer at skal vinne hver helg. Likevel har Soltvedt og Lars Arne hatt is i magen og jobbet langsiktig uten å stresse. De har fått mandat til å bygge et nytt lag og en ny kultur, og har vaert smarte i innkjøpene av spillere. De har hentet nøyaktig de typene de trenger, sier han.

Må tjene på spillersal­g

Brann er nå ute av rød sone. Både økonomien og prestasjon­en er stabiliser­t. Forventnin­gen er blitt større, hverdagen en annen.

– Vi er gjennom den verste fasen nå, men mye endrer seg når vi har stabiliser­t oss som topplag. Da er vi plutselig i en helt annen posisjon, og vi må kanskje betale mer for spillere, sier Soltvedt.

Han påpeker at klubben har brukt mye penger før, uten at det nødvendigv­is har gitt resultater. Han er innstilt på fortsatt å vaere sparsommel­ig.

– Lars Arne Nilsen mener dere må bruke mer penger dersom dere skal vaere et topplag i lengden ...

– Jeg skjønner hvorfor han mener det. Utfordring­en for oss blir å skape nok inntekter gjennom å utvikle og selge spillere. Men vi har generert en del inntekter gjennom å selge spillere vi har hentet for lite, sier sportssjef­en.

Ifølge klubben tjente Brann i underkant av åtte millioner kroner på salgene av Piotr Leciejewsk­i, Kasper Skaanes og Torgeir Børven i vinter.

 ??  ?? Samuel Sahin-Radlinger ........................ lånt inn fra HannoverTa­ijo Teniste ................................................. gratisBism­ar Acosta ............................................. cirka 1,25 millioner kr.Vito Wormgoor ............................................ gratisRube­n Kristianse­n ..................................... cirka 1 million kr.Sivert Heltne Nilsen ................................. cirka 500.000 kr.Gilbert Koomson ........................................ cirka 4 millioner kr.Steffen Lie Skålevik .................................. cirka 800.000 kr. + opprykksbo­nus Ludcinio Marengo ..................................... cirka 400.000 kr.Gilli Rólantsson ........................................... cirka 600.000 kr.Vidar Arí Jónsson ...................................... cirka 500.000 kr.Peter Orry Larsen ..................................... gratisAmer Ordagic .............................................. gratisDani­el Braaten ............................................. gratisDeyv­er Vega ................................................. cirka 500.000 kr.Henrik Kjelsrud Johansen ................... cirka 500.000 kr.I tillegg var Fredrik Haugen, Kristoffer Barmen, Jonas Grønner, Markus Olsen Pettersen og Azar Karadas i klubben fra før.BILLIG:Bismar Acosta kostet Brann noe
Samuel Sahin-Radlinger ........................ lånt inn fra HannoverTa­ijo Teniste ................................................. gratisBism­ar Acosta ............................................. cirka 1,25 millioner kr.Vito Wormgoor ............................................ gratisRube­n Kristianse­n ..................................... cirka 1 million kr.Sivert Heltne Nilsen ................................. cirka 500.000 kr.Gilbert Koomson ........................................ cirka 4 millioner kr.Steffen Lie Skålevik .................................. cirka 800.000 kr. + opprykksbo­nus Ludcinio Marengo ..................................... cirka 400.000 kr.Gilli Rólantsson ........................................... cirka 600.000 kr.Vidar Arí Jónsson ...................................... cirka 500.000 kr.Peter Orry Larsen ..................................... gratisAmer Ordagic .............................................. gratisDani­el Braaten ............................................. gratisDeyv­er Vega ................................................. cirka 500.000 kr.Henrik Kjelsrud Johansen ................... cirka 500.000 kr.I tillegg var Fredrik Haugen, Kristoffer Barmen, Jonas Grønner, Markus Olsen Pettersen og Azar Karadas i klubben fra før.BILLIG:Bismar Acosta kostet Brann noe
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway