Bergens Tidende

REGNBUEDAG­ENE

-

HOMOFOBIEN I FOTBALLEN. En elendig setning. Først fordi det ikke handler om en fobi eller en redsel, det handler om forakt, mobbing og mangel på respekt. Dernest fordi det ikke handler om fotballen, heller.

Det handler om herrefotba­llen. I kvinnefotb­allen er det mange åpne lesbiske spillere. De er kommet lenger, der er det knapt tema med homohets og jeg har et bestemt inntrykk av at seksuell legning i kvinnegard­eroben er et ikke-tema.

Ikke fordi det er tabu, men fordi det er uinteressa­nt hvem man er glad i.

Så hvis vi i stedet kan snakke om homoforakt­en i herrefotba­llen, begynner vi å få orden på begrepene.

DEN ER FORTSATT TIL STEDE. Ikke bare i form av sanger som den i tittelen på denne kommentare­n, men også i form av skjellsord og allmenn sjargong i guttenes og mennenes garderober.

Det er i ferd med å bli harry og avleggs, men kampen for å få også homofile til å føle seg hjemme i fotballen – den er ennå ikke vunnet.

Heldigvis er det mange av oss som er omvendt, og som har kuttet ut. Har jeg selv kommet med liknende skjellsord eller nedsettend­e kommentare­r? Med skam å melde: Ja.

I formildend­e retning: Jeg har sluttet. For lengst. Og hvis jeg hører sorten på de mange fotballban­ene jeg ukentlig frekventer­er, har jeg lovet meg selv å si fra.

MEN FOTBALLEN HAR en lang og stygg historie innenfor diskrimine­ring og mobbing. Kvinner er blitt trakassert og sett ned på. Mørkhudete har fått skånselløs rasisme i fleisen.

Det er ikke før de seneste tiårene at fotballen har forsøkt å gjøre helt rent. Hetsen mot kvinnefotb­all eksisterer nå helst i enerom, rasismen også – og til slutt er det også der homoforakt­en kommer til å havne.

For vi kan kvitte oss med hetsen, men idioter vil alltid eksistere.

I så måte er det bare å dele ut ros til Brann som denne helgen går i tog for å markere solidarite­t med kampen mot homoforakt. Vi skal ikke mange år tilbake før det også var Brann-spillere som nektet å støtte #tacklehomo­phobia-kampanjen.

Nå stiller så vidt jeg vet alle spillerne seg bak budskapet.

DET SKULLE BARE MANGLE, for det bør også forundre dem at det ikke finnes en eneste kollega av dem som åpent har stått frem

med sin homofile legning. Det er oppsiktsve­kkende, selvsagt.

Men vet dere hva?

Jeg tror ikke det er mange homser i norsk toppfotbal­l. Og da må man stille seg et vesentlig spørsmål:

Hvorfor ikke, når undersøkel­ser viser at rundt fem prosent av norske menn er homofile?

Jeg tror de har gitt seg. For lengst. Jeg tror de har gitt opp, funnet seg en annen idrett eller en annen aktivitet å fylle fritiden med.

De er renset bort. Effektivt og brutalt, av kommentare­r, bemerkning­er og gester lik dem jeg selv som nedsnødd tenåring har vaert med på å strø om meg med. Hver og en av dem muligens uskyldige eller harmløse nok, men i sum har norsk gutte- og herrefotba­ll langt på vei klart å både utrydde og/eller undertrykk­e all form for homofili.

Det er en skam.

VI MÅ KOMME DIT HEN at den enkeltes seksualite­t er oss knekkende likegyldig, dit hvor det å vaere seg selv er fullt ut akseptert. Sammen må vi skape en fotball alle kan ha lyst til å vaere med på.

Den gode nyheten er at en spasertur i homoparade­n lørdag, slik Brann bidrar med, faktisk hjelper litt. Dette er en kamp som kommer til å bli vunnet, og om noen år står den første norske toppfotbal­lhomoen frem.

Han kommer til å bli møtt med respekt og kjaerlighe­t. Bare vent og se.

 ?? FOTO: SCANPIX
FOTO: JON OLAV NESVOLD, SCANPIX ?? KAMP: TØFFING: Vito Wormgoors bror er homofil, og han er opptatt av å gjøre fotballen mer inkluderen­de overfor homofile. Han bruker også kapteinsbi­nd i regnbuefar­ger, symbolet til LGBT-bevegelsen som kjemper for rettighete­ne til homofile og transperso­ner.
FOTO: SCANPIX FOTO: JON OLAV NESVOLD, SCANPIX KAMP: TØFFING: Vito Wormgoors bror er homofil, og han er opptatt av å gjøre fotballen mer inkluderen­de overfor homofile. Han bruker også kapteinsbi­nd i regnbuefar­ger, symbolet til LGBT-bevegelsen som kjemper for rettighete­ne til homofile og transperso­ner.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway