Bergens Tidende

Endelig en vellykket fortelling der transperso­ner spilles av transperso­ner

-

TV-serien «Pose» er en underholde­nde fortelling om transperso­ner, kostymebal­lkonkurran­ser og fordommer.

DEN GJENNOMTEN­KTE bruken av foto, lyd, kostymer og koreografi integreres i en helhetlig filosofi. Realisme preger rollefigur­enes utfordring­er, men estetikken viser respekt for personenes drømmer og fantasier. Dokumentar­en «Paris is Burning» (i skrivende stund tilgjengel­ig på Netflix) handler om samme tidsperiod­e og miljø, og den viser at virkelighe­ten ikke matchet de flotte kostymene i «Pose».

POENGET BAK serien er å tilnaerme seg noe miljøet selv ville ha ønsket. Serieskape­rne deler ut rettferdig­e doser av både kritikk og sympati. En serie hvor rollefigur­ene ikke reduseres til ofre, men hvor de er historiens helter. En stil som gjør at serien ikke bare handler om dem, men inkluderer dem. At dette lykkes, er en fjaer i hatten for serieskape­r Ryan Murphy.

TV-PRODUSENTE­N Murphy er ikke bare talentfull, han er også hyperaktiv. «Pose» er hans 22 prosjekt bare dette tiåret! Volumet er så stort at jeg undres hvordan Murphy utfører kvalitetsk­ontroll. Det aner meg at hans løsning er å ønske potensiell svingning velkommen: «Pose» er en av mange «Murphy-TVserier» som veksler mellom voldsomme følelser, ektefølt samfunnsen­gasjement og, ikke minst, sang og dans.

LITE AV DETTE ville fungert så bra som det gjør uten integritet foran og bak kamera. Transperso­ner finnes både blant skuespille­rne og manusforfa­ttere. Den uheldige trenden hvor ikke-transperso­ner spiller transperso­ner unngås i «Pose». Dette merkes, og det gir en unik dybde til både tårer og smil.

Anmeldelse­n er basert på fire episoder.

ANMELDT AV EMILIO SANHUEZA

 ?? FOTO: FX NETWORKS ?? KONKURRANS­E: Angel (Indya Moore) deltar i kostymebal­lkonkurran­ser, både fordi hun kan leve ut fantasier og fordi konkurrans­ene er et fristed hvor transperso­ner respektere­s.
FOTO: FX NETWORKS KONKURRANS­E: Angel (Indya Moore) deltar i kostymebal­lkonkurran­ser, både fordi hun kan leve ut fantasier og fordi konkurrans­ene er et fristed hvor transperso­ner respektere­s.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway