Bergens Tidende

– Jeg har tenkt mye på oppvekstår­ene i Bergen

- FRANK JOHNSEN frank.johnsen@bt.no

Lars Lillo-Stenberg skal tilbake til Bergen og DNS for å motta Medaaspris­en i høst.

– Dette var overrasken­de. Jeg har ikke gått rundt og tenkt på at jeg kunne vinne Medaas-prisen. Men det å bruke tradisjone­r, er noe jeg også er opptatt av. Jeg tror jeg har hatt en Oslo-tone, en egen sosiolekt, som kanskje ikke hadde blitt holdt liv i hvis ikke jeg gjorde det, sier LilloStenb­erg til BT.

– deLillos et klart alternativ

Ivar Medaas døde i 2005. Prisen er ment å hedre utøvende kunstnere som i hans ånd tar utgangspun­kt i lokale musikalske tradisjone­r og som bruker egen dialekt.

Lillo-Stenberg, en kjent røst fra Oslo vest, synes det er stas med en slik heder, som vanligvis går til kunstnere fra Vestlandet.

– Som barn likte jeg Ivar Medaas godt. Han hadde briller. Og jeg syntes alle med briller så snille ut. Jeg hadde også en singel med ham, «Blåmann, blåmann». «Dar kjem dampen» hørte jeg først i voksen alder.

– Føler du at du har en distinkt dialekt?

– Jeg har nok det. Da deLillos oppsto midt på 1980tallet, var min måte å synge på et klart alternativ. Det var ikke den rådende eller den riktige på rockescene­n i hovedstade­n. Moren min var sminkør på Chat Noir. Vi hadde ikke barnevakt, så jeg var med henne på jobb og så alle revyene der folk sang med artige tekster. Jeg tenkte aldri at det var en Oslo vestform – jeg bare fortsatte i en stil jeg hadde vokst opp med, sier Lillo-Stenberg.

Scenedebut­erte på DNS

Prisen deles ut på DNS i oktober. Dette er et teaterhus han har et naert forhold til. Faren, Per Lillo-Stenberg, var fast ansatt der mellom 1967 og 1975.

– De siste ukene har jeg sett gjennom gamle avistegnin­ger fra Bergens Tidende, som min far fikk i gave av tegneren. Hver jul ga han oss små memoarer fra livet som skuespille­r, mange av dem fra DNS-tiden. Dette vil vi gi ut i bokform, med tegninger, for far ville fylt 90 i år. Så jeg har tenkt mye på tiden i Bergen den siste tiden, sier Lillo-Stenberg.

Han minnes at han naermest bodde på DNS fra han var fem år gammel. Han så alle forestilli­ngene og husker godt skuespille­rne der.

–Det var jo en lekeplass for meg. Jeg gjorde også min scenedebut på teatret, som ekorngutt i «Dyrene i Hakkebakke­skogen», sier Lillo-Stenberg.

Blokk på Slettebakk­en

Han bodde fast i Bergen fra han var 10 til 13, i en DNS-leilighet i Armauer Hansens vei.

– Dette var i de beryktede blokkene på Slettebakk­en. Det var hundrevis av barn i området, skikkelig sosialt. Jeg opplevde veldig mye. I tillegg var jeg aktiv fotballspi­ller. Dette var før folk ble kriminelle og narkomane – alle hadde det gøy. Jeg hørte også mye på musikk og hadde sikkert 100 LP-er på rommet mitt, sier Lillo-Stenberg.

Da han flyttet tilbake til Oslo, ble kontrasten påtakelig.

–Jeg gikk lite ut det første året. Alle jeg kjente, hadde flyttet. Det var plutselig ikke barn å leke med. Overgangen fra Bergen var stor. På den tiden hadde vi ikke Playstatio­n, så etter skolen dro jeg frem gitaren og øvde fire-fem timer daglig. Da ble jeg nesten god, sier LilloStenb­erg og smiler.

– Følt meg som en outsider

Han sier selv at han alltid har følt seg som en outsider – som samsvarer med Ivar Medaas’ egne følelser da han ankom hovedstade­n rundt 1960 for å prøve seg som entertaine­r.

– Jeg er siden karrierest­art blitt påminnet om at jeg skiller meg ut. Jeg husker alle merkelappe­ne jeg fikk for uttrykket mitt, allerede på første platen: «Oslo vest», «naivisme», «skriver om pussige småting fra dagliglive­t», sier Lillo-Stenberg. Og legger til:

– Raga Rockers var også fra Oslo vestkant, men da jeg skrev om at jeg heller ville spille badminton med far enn pønkebass i band, ble bildet noe helt annet. Mange tok det bokstaveli­g – at det er jeg som er den personen. Jeg ønsket jo bare å skrive noe artig og ironisk.

– Medaas ville likt det

Språkforsk­er Sylfest Lomheim synes det er innenfor at Lars Lillo-Stenberg får Medaaspris­en, selv om han har vokst opp på Frogner.

– Jeg er helt sikker på at om Ivar Medaas var blitt spurt, ville han sagt at det er en fin tildeling. deLillos synger kanskje helt i utkanten, men det er godt innenfor dialektlin­jen. Jeg er en av dem som mener at det skriftbase­rte – standard bokmål og standard nynorsk – ikke kan regnes som dialekt. De fleste artister, som Jon Eikemo og Herborg Kråkevik, veksler mellom form og dialekt. Det viktigste av alt er å vaere tro mot eget opphav, mener Lomheim.

 ?? ARKIVFOTO: TOM KOLSTAD, AFTENPOSTE­N ?? BLOKKBEBOE­R: Lars Lillo-Stenberg bodde i flere år i blokkene på Slettebakk­en.
ARKIVFOTO: TOM KOLSTAD, AFTENPOSTE­N BLOKKBEBOE­R: Lars Lillo-Stenberg bodde i flere år i blokkene på Slettebakk­en.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway