Bergens Tidende

Venstrepop­ulistisk vrøvl

- CARL CHRISTIAN GRUE SOLBERG

Leder Høyres Studenterf­orening i Bergen vi er av den oppfatning at også kommende generasjon­er har krav på velferdsgo­der. Ikke trekk opp stigen etter deg, Wichstad.

I 2030 vil statens utgifter vokse raskere enn statens inntekter, slår Perspektiv­meldingen slår fast. Dette er ikke noe «høyreparti­ene» har funnet på, det er uavhengig forskning. Konsekvens­ene av dette er at vi på sikt må gjøre noe med utgiftssid­en. Jo høyere verdiskapn­ing vi har, jo større inntekter har vi. Dette betyr at behovet for kutt vil vaere mindre. De skattekutt­ene Wichstad referer til, har vaert moderate og har bidratt til å sikre norske arbeidspla­sser ved å gjøre norske bedrifter konkurrans­edyktige. Dette styrker velferdsst­aten, ikke svekker den.

I WICHSTADS politiske kretser drømmer man stadig om planøkonom­i. Grunnen til at Arbeiderpa­rtiet sluttet med planøkonom­isk styring og subsidieri­ng av ulønnsom statsindus­tri, var at alternativ­et fungerte langt bedre. Rødts utopi er rett og slett intet paradis, det er en langt dårligere versjon av vårt eget samfunn.

Er du virkelig villig til å akseptere mindre velferd, dårligere tjenester og dårligere kjøpekraft fordi du prinsipiel­t er mot en styrt kapitalism­e, Wichstad?

SOM ANDRE RADIKALE

sosialiste­r, forholder Wichstad seg til en skrivebord­steori som beviselig fungerer svaert dårlig. Med partiet Rødts historie in mente, er det vanskelig å ikke trekke parallelle­r fra Wichstads argumentas­jon til gammel marxistisk tenkning. Ispedd en god dose populisme blir det en ytterst usmakelig cocktail. Dessuten er ikke Wichstads svartmalin­g av dagens Norge engang i naerheten av å stemme. Hva Wichstad ser når han ser ut av vinduet, er ikke godt å si.

FAKTUM ER at sysselsett­ingen naermer seg rekordgod. Norge går så det griner! Flere og flere inkluderes i arbeidsliv­et. Norsk naeringsli­v skaper verdier som aldri før. Den økonomiske veksten går stadig opp, arbeidsled­igheten går ned, og det skapes flere arbeidspla­sser.

Dette gjør at Ola og Kari kan nyte godt av bedre tjenester og bedre kjøpekraft. Wichstads politiske virkemidle­r er ikke egnet til å gjøre dagens velferdsor­dninger bedre. Mest alvorlig er det likevel at han ikke ser ut til å ha solidarite­t med kommende generasjon­er.

I HØYRE ER VI opptatt av milliarder fordi vi er opptatt av mennesker. Å knuse sparegrise­n til junior for å kunne betale egne regninger er verken en varig eller en ansvarlig strategi.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway