Bergens Tidende

Mener Sandberg viser manglende respekt for sikkerhets­tjenestene

- JON EVEN ANDERSEN, NTB nyhet@bt.no

Lederen av Stortinget­s utenriksko­mité, Anniken Huitfeldt, (Ap) er ikke beroliget etter NRKintervj­uet med fiskerimin­ister Per Sandberg (Frp) og hans kjaereste.

Heller ikke Venstres Abid Raja – som både er medlem av Stortinget­s presidents­kap og av utenriksko­miteen – slår seg til ro.

Raja slår fast at det var naivt av Sandberg å ta med jobbtelefo­nen til Iran og dessuten legge ut på turen til regimet uten å varsle Statsminis­terens kontor på forhånd.

Manglende respekt

– Det er ikke bare klønete, men utsetter også norske hemmelighe­ter for blottlegge­lse. Det er litt typisk blåøyd nordmann, som ikke forstår alvoret eller tar inn over seg hvordan regimet opererer, sier Raja til VG.

Huitfeldt forteller at da Stortinget­s utenriksko­mité var i Iran for to år siden, tok de ikke med seg mobiler og nettbrett som brukes i jobb eller privat. Representa­ntene fikk med seg eget utstyr til bruk på reisen, som ble undersøkt og nullstilt etter hjemkomst. Alt i tråd med retningsli­njer for reiser til høyrisikol­and, som er laget i samarbeid med Politiets Iran-reisen. Disse må besvares i løpet av neste uke.

Også Amnesty kritiserer

Også fra Amnesty kommer det kritikk. De mener Sandbergs kjaereste, Bahareh Letnes, skjønnmale­r Iran-regimet

Etter en uke med mye kritikk stilte Sandberg og Letnes til et felles intervju i Dagsnytt 18 på NRK fredag. Der hevdet Letnes blant annet at det ikke er saerlig utbredt med pisking som straffemet­ode i Iran.

Hun sa videre at omfanget av sharialove­r er rundt 20–30 prosent. Letnes hevdet videre at dersom hun skulle bli tilsnakket av politiet for ikke å dekke til håret med hijab, kunne hun unngå straff bare ved å si unnskyld og ta den på.

Det er et bilde som Amnestys pressekont­akt Sindre Stranden Tollefsen ikke kjenner igjen.

–Regelmessi­g pisking

– Amnesty er tydelige på at det foregår helt regelmessi­g pisking, blant annet i vår årlige rapport. Vi er helt uenig med den gjengivels­en hun kommer med. Og i et større bilde må vi bare gjenta at ethvert forsøk på å skjønnmale regimet i Iran er alvorlig og noe vi på det sterkeste tar avstand fra, sier Tollefsen til NRK.

På spørsmål om Sandbergs vurdering av sharia i Iran, sa han fredag til NRK at det har han veldig liten kunnskap om.

– Men både da jeg var i Iran i 2016 og nå registrere­r jeg at det er nyanser. Vi badet sammen, selv om Bahareh måtte ha en betydelig bekledning på seg. Jeg så unge folk gå hånd i hånd, sa han blant annet.

I det samme intervjuet avviste Letnes at hun har noen som helst form for kontakt med regimet i landet.

 ?? FOTO: VIDAR RUUD NTB SCANPIX ?? STRENG SJEF: – Per Sandberg trenger tydeligvis en veldig streng sjef, sier lederen av Stortinget­s utenriksko­mité, Anniken Huitfeldt,(Ap).
FOTO: VIDAR RUUD NTB SCANPIX STRENG SJEF: – Per Sandberg trenger tydeligvis en veldig streng sjef, sier lederen av Stortinget­s utenriksko­mité, Anniken Huitfeldt,(Ap).
 ?? FOTO: NRK ?? SVARTE: Fredag stilte Per Sandberg til intervju i Dagsnytt 18 sammen med sin nye kjaereste, Bahareh Letnes.
FOTO: NRK SVARTE: Fredag stilte Per Sandberg til intervju i Dagsnytt 18 sammen med sin nye kjaereste, Bahareh Letnes.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway