Bergens Tidende

Nord-Korea kritiserer USA for sanksjonen­e mot landet

-

Nord-Korea kritiserer USA for å be andre land oppretthol­de sanksjonen­e mot landet.

USAs utenriksmi­nister Mike Pompeo ba på ASEAN-møtet i Singapore lørdag det internasjo­nale samfunnet om å oppretthol­de presset mot Nord-Korea for å kvitte seg med atomvåpnen­e.

Han nevnte spesielt Kina og Russland og sa at USA har fått troverdig informasjo­n om at Russland bryter sanksjonen­e ved å tillate samarbeid mellom russiske og nordkorean­ske firmaer og gi nordkorean­ere arbeidstil­latelse. for å gjenoppret­te tilliten, sa Ri.

Pompeo kom med sin oppfordrin­g kort etter at en konfidensi­ell FN-rapport som viser at Nord-Korea ikke har avsluttet sitt atom- og missilprog­ram, ble oversendt FNs sikkerhets­råd.

Fortsetter atomprogra­mmet

Rapporten konkludere­r blant annet med at nordkorean­ske myndighete­r på en rekke områder forsøker å komme seg rundt de mange sanksjonen­e landet er pålagt av FN.

Blant annet har de fortsatt å eksportere kull, jern, tekstiler, fisk og skalldyr i strid med sanksjonen­e, ifølge rapporten.

I rapporten heter det også at Nord-Korea omgår forbudet mot import ved å laste om raffinerte oljeproduk­ter fra skip til skip i rom sjø.

Trass i den spente tonen tok Pompeo en omvei under den offisielle fotografer­ingen på utenriksmi­nistermøte­t for å hilse på Ri, og bilder viser de to som utveksler smil og noen ord.

Utålmodigh­et er ikke hjelpsomt for å bygge tillit. Ensidige krav vil skape mistillit i stedet for å gjenoppret­te tilliten.

Nord-Koreas utenriksmi­nister, Ri Yong-ho

Brev fra Trump til Kim

Seinere overrakte Pompeo et brev fra president Donald Trump til Nord-Koreas leder Kim Jong-un. Brevet var et svar på et brev som Kim har sendt til Trump, men ingenting er kjent om innholdet i brevene.

På toppmøtet mellom Trump og Kim i Singapore i juni lovte Kim en «full og irreversib­el atomnedrus­tning» i bytte mot diplomatis­ke relasjoner og opphevelse av sanksjonen­e.

Løftene var likevel lite konkrete og ikke mer enn NordKorea har lovet flere ganger før,

Trass i den nye tvilen om Nord-Koreas hensikter og handlinger virket Pompeo optimistis­k og tror fortsatt at Nord-Korea vil innfri.

– En slik prosess vil ta tid, og det vet alle. Vi er fast bestemt på å gjennomfør­e, og det er også formann Kim, sa Pompeo.

NTB

 ??  ?? HILSER: USAs utenriksmi­nister Mike Pompeo hilser på Nord-Koreas utenriksmi­nister Ri Yong-ho under ASEAN-møte sjonene mot landet, og tonen mellom USA og Nord-Korea var til tider nokså skarp.
HILSER: USAs utenriksmi­nister Mike Pompeo hilser på Nord-Koreas utenriksmi­nister Ri Yong-ho under ASEAN-møte sjonene mot landet, og tonen mellom USA og Nord-Korea var til tider nokså skarp.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway